Hot News
Surse: Șalupele-drone care au atacat nava ”Ivan Hurs” a Flotei Ruse din Marea Neagră, au fost fabricate în Occident și controlate prin sateliții Starlink
27/05
În Rusia a fost instituit Ordinul Gagarin
28/05

„Este o catastrofă”. Jeffrey Sachs, despre capcana în care au căzut Ucraina

Steaguril ale SUA și ale Ucrainei pe Pennsylvania Avenue din Washington/ Foto: AP

Marea afacere cu vânzarea de arme a devenit cauza reală a conflictului din Ucraina, care a atras Kievul într-o aventură după scenariul crizei afgane, a declarat într-un interviu pentru ”Democracy Now!” economistul Jeffrey Sachs, relatează RIA Novosti.

Potrivit spuselor sale, politicienii și diplomații americani știau ce riscuri implică ambițiile NATO de a-și extinde teritoriul prin includerea Ucrainei, riscuri de care nu a ținut însă cont Washingtonul din cauza presiunilor exercitate de complexul militar-industrial. Nu au fost auzite nici numeroasele avertismente lansate de Rusia în acest sens.

„A fost refrenul Rusiei din ultimii 30 de ani, la care noi nu am plecat însă urechea, iar acum am pompat în această criză 113 miliarde de dolari. Este groaznic pentru Ucraina. Am ademenit încă o țară în capcana campaniilor noastre de lobby, dar acest lucru nu va funcționa pentru Ucraina. Este o catastrofă. Seamănă cu modul în care a funcționat pentru Afganistan”, a explicat Sacks.

Economistul a subliniat că investițiile Occidentului în conflictul ucrainean nu pot duce decât la o escaladare suplimentară a acestuia, evoluție de care se tem foarte mult alte state mari și regiuni întregi ale lumii – Sudul Global, Brazilia, China, țările din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, Statele Unite și aliații săi continuă să alimenteze conflictul ucrainean.

„Calculele sunt de așa natură încât numai această bătălie pentru Artiomovsk a costat miliarde și miliarde de dolari, ca să nu mai vorbim de numărul catastrofal al morților. Ei cheltuiesc bani de parcă nu ar exista ziua de mâine. Și dacă nu vom fi atenți, mâine nu va exista”, a avertizat economistul.

Săptămâna trecută, Jeffrey Sachs a criticat „planul de pace” al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, susținut de Occident, declarând că, în realitate, misiunea lui este de a asigura înfrângerea Rusiei, nu de a conduce la o rezolvare reală.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Doar o țară a ademenit SUA în capcana ei? A căzut în plasa ei de păianjen Occidentul și toate țările membre NATO. Că nu doar SUA a pompat miliarde de dolari și armament. Toate aceste țări păcălite s-au destabilizat economic prin ajutoarele financiare, materiale și de armament trimise Ucrainei. Cel mai mult a avut de suferit Ucraina, bineînțeles. Este un stat ruinat, este un nou Afganistan. Armele livrate și revândute au îmbogățit un grup restrâns de oameni din Ucraina. Dacă diplomații și politicienii americani au știut ce se va întâmpla, asta nu-i face cumva părtași la crime? S-au ignorat toate acordurile privind extinderea NATO, nu s-au luat în considerare avertizările Rusiei, iar acum suntem în pragul unei catastrofe. Visul american, nu? Toate conflictele lumii au avut o implicare americană. Acum au reînceput problemele în Kosovo. Foarte corect a declarat Maria Zaharova că ,,reprezentanții tandemului SUA-UE nu sunt mediatori, ci instigatori ai conflictului, care subminează fundamentele juridice internaționale ale reglementării situației din Kosovo”.
    Prezența unei amenințări militare chiar la ușa Rusiei impune măsuri speciale. Este dreptul Rusiei să se apere! Că în materie de politică externă Rusia poate admite orice, este deschisă dialogului, dar nu poate admite vecini înarmați și ostili. Nu se mai poate repeta greșeala lui Stalin care a avut încredere în Hitler că prin încheierea unui pact de nonagresiune Rusia nu va fi atacată de nemți. A fost atacată în 22 iunie 1941 pentru că acel pact a fost făcut tocmai să fie încălcat. Și atunci, cum să mai ai încredere în toți cei care te-au mințit și înșelat? Dacă ești înconjurat de lupi, trebuie să urli ca lupii, iar apoi să iei arma și să te aperi. Vladimir Putin spunea că ,,dragostea și prietenia sunt pentru relațiile personale, statele au doar interese”. Ei, interesul Rusiei este să rămână întregă și să-și protejeze cetățenii. Este ceva anormal?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875087