Hot News
Ucraina pregătea un atac terorist pe teritoriul Rusiei cu utilizarea unei „bombe murdare”
06/06
Ambasadorul Rusiei: Relațiile cu România sunt mai corecte decât cu alte țări NATO
06/06

Ambasadorul rus, Valery Kuzmin: Construirea pe baza pragmatică a relațiilor noastre cu România poate fi în interesul ambelor state

Ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin/ Foto: screenshot video

Cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei, care se sărbătorește pe 12 iunie, ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a susținut un briefing online pentru presa din România. El și-a dedicat discursul relațiilor internaționale, principalelor demersuri angajate recent de Rusia în domeniul politicii externe, operațiunii militare speciale din Ucraina, noului concept de securitate strategică a statului rus și situației din economia acestuia. În fragmentul discursului pe care îl redăm mai jos, diplomatul rus a vorbit despre relațiile bilaterale ruso-române:

”În ultimul an, relațiile economice dintre Rusia și România au corespuns pe deplin cu tendința lor principală. Dacă la începutul anului am prognozat că volumul comerțului bilateral ar putea atinge, în 2022, 4,9 miliarde de dolari, în realitate s-a dovedit a fi de 4,7 miliarde de dolari, sau 4,3 miliarde de euro, adică cu 12% mai puțin decât în 2021.

Exporturile rusești s-au ridicat la 3,9 miliarde de euro, importurile, la 400 de milioane de euro. Desigur, sancțiunile în principalul domeniu al cooperării noastre – am în vedere produse petroliere și gaze naturale – au fost introduse la sfârșitul anului, de aceea efectul lor se va resimți mai târziu. Dar pe lângă aceste produse de combustibili minerali, România a cumpărat produse metalice laminate, îngrășăminte și diverse echipamente.

În ceea ce privește exporturile românești, acestea au fost cu 2/3 mai mici decât în anul precedent, iar în mod tradițional, principalele produse au fost piese de schimb și accesori pentru autoturisme, produse medicale, cosmetice și altele.

Ca răspuns la măsurile restrictive unilaterale ale Uniunii Europene, susținute inclusiv de România, guvernul rus a majorat unele taxe vamale și a introdus o interdicție pentru importul unui grup de mărfuri. Ca urmare, conform analizei economiștilor noștri, va exista o pauză în lanțurile de schimb care au asigurat schimburi comerciale în valoare de 200 de milioane de dolari.

Per total, în ciuda tendințelor negative, sperăm că construirea pe baza pragmatică a relațiilor noastre cu România în bazinul Mării Negre poate fi în interesul ambelor state.

În ceea ce privește celelalte relații ale noastre, în domeniul politic, ele se reflectă pe deplin în formula politicii neprienoase pe care NATO și UE o promovează față de Federația Rusă și cu care statul român este de acord 100%.

Aici nu avem nimic de spus despre dialogul politic de fond, de exemplu, deși ambasada noastră și Ministerul de Externe al Rusiei încearcă să informeze serviciul diplomatic și parlamentul român despre decizii importante ale guvernului nostru și ale parlamentarilor, pe diverse probleme, de la biolaboratoarele desfășurate de Statele Unite pe teritoriul Ucrainei, la problemele de securitate strategică și controlul armelor și, bineînțeles, unele aspecte ale evenimentelor din Ucraina.

Astăzi Rusia sărbătorește ziua de naștere a poetului național Alexandr Pușkin, declarată Ziua Limbii Ruse […] Cred că va veni ziua în care cooperarea noastră umanitară, culturală, contactele și schimburile noastre în domeniul artistic și muzical vor fi reînviate și când, în calendarul oficial român, va apărea și Ziua limbii și culturii ruse – așa cum este cazul în raport cu alte limbi și culturi”.

2 Comments

  1. Carmen spune:

    Sper și eu, domnule ambasador Valery Kuzmin, ca într-o zi să reînceapă cooperarea noastră umanitară și culturală. Sper ca românii să se trezească din această amorțeală și să redescopere frumusețea, bogăția și valoarea culturii ruse. Este impresionantă! Doar un ignorant sau un invidios n-o poate aprecia la justa ei valoare.

  2. Radu spune:

    Desigur ca cooperarea este buna, dar hai sa vedem cine a tras frana. Desi Rusia vrea ca celelalte state sa-i inteleaga problema ei in Ucraina, totusi ea la randul ei nu intelege problema Romaniei in Basarabia, si fata de tezaurul ei din Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048