Hot News
Ministerul Apărării: De la începutul lunii iunie, armata Ucrainei a pierdut 7.500 de militari
15/06
Seymour Hersh: Majoritatea populației mondiale susține operațiunea specială rusă
15/06

Iuri Ușakov, despre înalții oaspeți ai Forumului Economic Internațional de la Sankt-Petersburg

Foto: dzen.ru

Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF) va fi vizitat, anul acesta, de delegații de rang înalt din peste 15 țări, a declarat la o conferință de presă conslierul președintelui rus, Iuri Ușakov (în imagine). Potrivit acestuia, dintre liderii străini, la SPIEF vor veni președintele Algeriei, Abdelmadjid Tebboune, prim-ministrul Cubei, Manuel Marrero Cruz, președintele Cabinetului de Miniștri al Kîrgîzstanului, Akîlbek Japarov, precum și președinții Armeniei, Vahagn Haciatrian, și Osetiei de Sud, Alan Gagloev, relatează cotidianul Vedomosti.

Foto: vedomosti.ru

„Toți vor lua cuvântul la ceremonia de deschidere a SPIEF”, a subliniat Ușakov. La rândul său, președintele Algeriei va participa la sesiunea plenară principală din 16 iunie și „va fi pe podium”, a adăugat consilierul prezidențial. În afara liderilor menționați mai sus, la SPIEF vor participa „viceprim-miniștri, miniștri, guvernatori și senatori din mai multe țări”, diplomați și reprezentanți ai unor organizații internaționale precum Organizația de Cooperare de la Shanghai, ODKB, CSI, Banca Africană de Export-Import și altele.

După cum a subliniat Ușakov, în 2023, SPIEF se va desfășura sub sloganul „Dezvoltarea suverană, fundamentul unei lumi juste. Să ne unim eforturile în numele generațiilor viitoare”. Forumul include mai multe direcții – „Construind suveranitatea tehnologică”, „Economia rusă – de la adaptare la creștere” și „Piața muncii: răspuns la noile provocări”, precum și o serie de alte subiecte de dezbatere.

În următoarele zile, programul întâlnirilor internaționale ale lui Putin va fi activ în afara cadrului SPIEF. Ușakov a anunțat că liderul rus va avea o întâlnire separată cu președintele algerian, Tebboune, care se află de ieri seară într-o vizită la Moscova. Pe 14 iunie, Tebboune a avut întâlniri cu premierul rus Mihail Mișustin, cu președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, și cu președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, și va participa la un forum de afaceri ruso-algerian.

Pe 15 iunie, sunt planificate negocieri între Tebboune și Putin, mai întâi în format restrâns, după care în componența delegațiilor. După cum a subliniat Ușakov, contactele liderului rus cu omologul său algerian sunt extrem de importante – Algeria este unul dintre primii trei parteneri comerciali ai Rusiei în Africa, iar în 2024-2025 va intra în componența Consiliului de Securitate al ONU ca membru nepermanent. Părerile Algeriei și ale Rusiei cu privire la problemele internaționale, a adăugat consilierul prezidențial, „sunt fie identice, fie foarte apropiate”.

Agenda internațională a președintelui rus se va concentra, de asemenea, pe criza ucraineană. Pe 17 iunie, Putin va primi, la Sankt-Petersburg, o delegație africană, care va prezenta propunerile ei de reglementare a conflictului. Inițial, o astfel de inițiativă a venit din partea președintelui sud-african Cyril Ramaphosa, dar acum ea va fi expusă la Sankt-Petersburg de o delegație formată din șapte șefi de stat de pe continentul african. Potrivit lui Ușakov, delegația este formată din șeful acesteia, Azali Assoumani, președintele Uniunii Comorelor și președinte al Uniunii Africane în 2023, de președintele sud-african Ramaphosa, precum și de președinții Zambiei, al Republicii Congo, Senegalului, Ugandei și premierul Egiptului. Anterior, pe 15 iunie, delegația sosește la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și „va asculta estimările acestuia”. Întrebat dacă la întâlnirea lui Putin cu delegația africană se va discuta și despre acordul cerealier, Ușakov a declarat că pentru africani prelungirea acordului are o importanță deosebită și, prin urmare, ei își exprimă îngrijorarea legată de situația actuală.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Cooperarea Rusiei cu țările participante la SPIEF este mult mai avantajoasă și mai sigură. SUA și Occidentul au demonstrat că nu doresc cooperarea cu Rusia ci distrugerea ei. Numai că distrus e Occidentul, mai bine zis e în comă. Și cu un muribund ostil nu poți coopera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093