Hot News
Agent american: Ce se va întâmpla după înfrângerea totală a Forțelor Armate ale Ucrainei
18/06
Putin: Rusia a evacuat în mod legal copii din Ucraina pentru a-i salva
19/06

Putin a arătat șefilor țărilor Africii proiectul parafat al tratatului cu Ucraina

Foto: TASS

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a prezentat sâmbătă, la întâlnirea avută cu liderii și reprezentanții misiunilor țărilor africane proiectul parafat al tratatului cu Ucraina, care a fost elaborat la Istanbul, în martie 2022 (în imagine), informează agenția TASS.

„Vreau să vă atrag atenția asupra faptului că, beneficiind de ajutorul aceluiași președinte [al Turciei, Recep Tayyip] Erdogan, în Turcia a avut loc, după cum știți, o serie întreagă de negocieri între Rusia și Ucraina pentru elaborarea atât a măsurilor de încredere despre care ați vorbit, cât și pentru redactarea textului propriu-zis al tratatului. Nu am convenit cu partea ucraineană ca acest tratat să aibă un caracter confidențial, dar noi nu l-am prezentat niciodată, nu l-am comentat niciodată. Proiectul acestui tratat a fost parafat de șeful echipei de negociatori ai Kievului. El și-a pus acolo semnătura. Iat-o”, a spus liderul rus arătând documentul reprezentanților misiunii africane.

Putin a subliniat că documentul chiar așa se intitulează – Tratat privind neutralitatea permanentă și garanții de securitate a Ucrainei. „Este vorba exact despre garanțiile evocate de președintele Republicii Africa de Sud [Cyril Ramaphosa]. Optsprezece articole”, a continuat președintele rus. – Ele se referă și la forțele armate, se referă și la alte lucruri. Totul este explicitat, de la numărul echipamentelor de luptă și până la efectivul militar”.

După cum a subliniat președintele, după ce trupele Federației Ruse au fost retrase, conform prevederilor tratatului, de pe direcția Kiev, „autoritățile ucrainene au aruncat totul la groapa de gunoi a istoriei, așa cum fac, de regulă, stăpânii lor”. „Să ne exprimăm mai delicat. Mă voi strădui să mă exprim intelingent”, a menționat Putin. ”Unde sunt garanțiile că ei nu vor refuza și în continuare alte înțelegeri? Dar chiar și în aceste condiții, noi nu am refuzat niciodată negocieri”.

Despre document

În șapoul documentului arătat de Putin se precizează, în special, că este un proiect valabil la data de 15 aprilie 2022. Alineatul 1 al articolului 1 spune că „Ucraina se angajează să își păstreze statutul de neutralitate permanentă, care este proclamat și consfințit în Constituția Ucrainei”. În următorul paragraf se stipulează că statele-garante recunosc, respectă și garantează statutul Ucrainei de stat cu neutralitate permanentă, angajâdu-se, totodată, să asigure respectarea acestui statut la nivel internațional. La rândul său, Ucraina „se angajează să nu desfășoare activități care ar cotravine statutului juridic internațional de neutralitate permanentă” (articolul 1, alineatul 3a).

Lista țărilor garante este prezentată în preambulul tratatului; printre acestea se numără Regatul Unit, China, Rusia, SUA și Franța.

Conform preambulului, Tratatul privind neutralitatea permanentă și garanții de securitate pentru Ucraina a fost propus spre semnare de țările garante, inclusiv de Federația Rusă și Ucraina. După cum se menționează în text, semnatarii sunt convinși în special că întărirea „neutralității permanente a Ucrainei la nivel juridic internațional este <…> parte a obiectivului pe termen lung de menținere a <…> păcii și securității, inclusiv la nivel regional.

Cu privire la procesul de negociere

Pe 29 martie 2022 s-a desfășurat o nouă rundă la Istanbul, în urma căreia șeful delegației ruse, consilierul prezidențial rus Vladimir Medinski, a declarat că pentru prima dată Moscova a primit din partea Kievului, scrise pe hârtie, principiile unui posibil viitor tratat, care conțin, printre altele, obligații privind statutul de neutralitate și nealiniere al Ucrainei și refuzul acesteia de a amplasa pe teritoriul ei militari și arme străine, inclusiv nucleare. Trupele Rusiei de pe direcțiile Kiev și Cernăuți au fost retrase, dar de atunci negocierile de soluționare au fost complet înghețate și, potrivit președintelui Rusiei, Vladimir Putin, Kievul a renunțat la înțelegerile convenite la Istanbul.

În octombrie anul trecut, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare, privind imposibilitatea purtării de negocieri cu Putin.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Tocmai am scris zilele trecute despre acel tratat din martie de la Istanbul și că premierul israelian de atunci, Naftali Bennett (implicat ca mediator împreună cu Turcia), a declarat recent că SUA au blocat procesul de pace. Se întreabă, pe bună dreptate, președintele Putin dacă vor exista în viitor garanții în respectarea unor înțelegeri de pace. Nu vor exista. De mult nu se mai respectă cuvântul dat, iar mai nou nici cel scris. Nu mai poți avea încredere în nimeni. Cuvintele Domnului ,,Să nu juri strâmb” și ,,Cuvântul vostru să fie: ceea ce este da, da și ceea ce este nu, nu” acum nu se mai respectă pentru că aceia care încalcă o promisiune sau o înțelegere nu sunt creștini. Rusia nu trebuie să aibă încredere în nimeni, mai ales în cei care și-au încălcat înțelegerile și în aceia care vor să o distrugă. Vladimir Putin știe foarte bine cine sunt aceia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875102