Hot News
Daily Mail: Abramovici a refuzat să transfere Ucrainei banii încasați din vânzarea clubului Chelsea
19/06
Serviciul de Informații Externe al Rusiei, despre posibilitatea ca Ucraina să continue să lucreze la crearea unei „bombe murdare”
19/06

În privința Ucrainei, Africa a adoptat o poziție incomodă Occidentului

Foto: zvezdanews.ru

După vizita umilitoare din Ucraina, delegația reprezentanților țărilor Africii a vizitat Rusia. La Sankt Petersburg, ei au prezentat varianta lor a planului de pace pentru reglementare crizei ucrainene. În Occident, eforturile africanilor au fost catalogate drept năzuință spre o „pseudo-pace”. Ministerul de Externe al Rusiei a subliniat, în schimb, înțelegerea de către Africa a adevăratelor cauze ale crizei din Ucraina. Prin ce este importantă pentru Rusia vizita delegației africane și cum pot fi evaluate rezultatele ei? Un amplu material pe această temă în publicația Vzgliad.

La Sankt-Petersburg a avut loc întâlnirea președintelui Vladimir Putin cu reprezentanții țărilor Africii (în imagine). Pe site-ul Kremlinului se precizează că din delegație au făcut parte liderii Africii de Sud, Zambiei și Senegalului, președintele Uniunii Africane, președintele Insulelor Comore, prim-ministrul Egiptului, ministrul de stat, directorul cabinetului președintelui Congo și trimisul special pentru misiuni speciale al președintelui Ugandei. Cu o zi înainte, delegația fusese la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Ucrainenii au decis să se întâlnească cu africanii „în stil european”, umilindu-i și prăvălind întreaga vizită, cu ajutorul creativ al polonezilor.

În cadrul discuțiilor purtate, liderul rus a prezentat pentru prima dată proiectul parafat al tratatului cu Ucraina, elaborat în martie anul trecut, la Istanbul. „Nu am convenit cu partea ucraineană ca tratatul să aibă caracter confidențial, dar noi nu l-am prezentat niciodată și nu l-am comentat niciodată. Proiectul acestui tratat a fost parafat de șeful echipei de negociatori ai Kievului. El și-a pus acolo semnătura. Iat-o”, a arătat Putin documentul.

La rândul său, președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a prezentat cele zece puncte ale inițiativei de pace a statelor africane. La primul punct al documentului se subliniază că el nu contrazice inițiativele altor țări. Mai departe se arată că acest conflict poate fi soluționat doar prin „negociere și diplomație”.

Al treilea punct lansează un apel la dezescaladare de ambele părți. Al patrulea paragraf recunoaște „suveranitatea tuturor țărilor participante la conflict, în sensul Cartei ONU”. La punctul cinci se arată că „toate țările au nevoie de garanții de securitate”. Punctul șase este dedicat „libertății de deplasare a cerealelor în Marea Neagră” și înlăturării „tuturor obstacolelor existente în prezent”.

Africa îndeamnă, de asemenea, la „eliberarea prizonierilor de război de ambele părți”. Este vorba și despre copii, a precizat Ramaphosa. Al nouălea paragraf se referă la reconstrucția teritoriilor distruse pe durata conflictului. În încheiere, Africa de Sud își exprimă dorința de a vedea „anumite eforturi, anumite procese care să conducă la sfârșitul” conflictului.

Ministerul de Externe al Rusiei a atras atenția că țările africane „au evidențiat cele 12 puncte binecunoscute ale poziției Chinei”, „prezentate în urmă cu câteva luni”. De asemenea, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că Africa a demonstrat că înțelege adevăratele cauze ale crizei apărute din cauza politicii Occidentului. Ministrul consideră că acest lucru constituie „principala concluzie” care reiese din discuțiile purtate de delegație cu președintele Vladimir Putin. Lavrov a mai precizat că Rusia împărtășește o serie de abordări.

Rezultatele discuțiilor lui Putin cu delegația africană au fost evaluate pozitiv în Orientul Mijlociu. După cum scrie prestigiosul cotidian inter-arab Asharq al-Awsat, președintele rus a declarat că Rusia este deschisă pentru un dialog constructiv cu toate părțile care doresc ca pacea să fie obținută pe baza principiilor justeței și ținând cont de interesele legitime ale celor două părți.

În Occident, însă, inițiativa de pace africană, ca și propunerile anterioare formulate de alte țări, a fost criticată. Astfel, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat în legătură cu încheierea unei „pseudo-paci” în Ucraina. În opinia sa, pentru ca pacea să fie durabilă, ea trebuie să fie „corectă”. El a subliniat că pacea în Ucraina nu poate fi obținută prin înghețarea conflictului și acceptând „un aranjament impus de Rusia”. Secretarul general al Alianței și-a exprimat convingerea că doar Kievul poate stabili condiții acceptabile.

Comunitatea de experți nu a fost surprinsă de reacția NATO, subliniind dorința Occidentului de a prelungi și mai mult conflictul din Ucraina. În același timp, experții notează că Africa nu mai este un continent-colonie și că trebuie să se țină cont de punctul de vedere al statelor.

„În ceea ce ne privește, întrevederea a devenit o încercare de a consolida relațiile cu țările africane, de la Algeria până în Africa de Sud. Al doilea aspect important al negocierilor este că ele au demonstrat țărilor Occidentului colectiv că nu se poate vorbi nici pe departe de o izolare a Rusiei”, a apreciat Vadim Truhacev, docentul Catedrei de studii Regionale Externe și Politică Externă a Universității de Stat pentru Științe Umane a Rusiei.

„Mai mult, când președintele a prezentat tratatul parafat de Ucraina, a devenit clar pentru totdeauna că Zelenski nu rezolvă nimic în sine. Asta în condițiile în care tratatul era extrem de avantajos Ucrainei, care era gata să-l semneze. Dar SUA și Marea Britanie l-au forțat pe Zelenski să continue să lupte”, a estimat interlocutorul publicației Vzgliad.

„În ceea ce privește țările africane în sine, pentru ele este, acum, extrem de important să se afirme pe scena mondială. În mod tradițional, continentul este considerat teritoriul problemelor nerezolvate. Mai mult, vorbind la modul general, din toată Africa, doar Africa de Sud deține o oarecare influență în lume”, a continuat el. „Celelalte state ale continentului vor să dobândească, la rândul lor, o greutate politică. Iar unul dintre mecanismele obținerii obiectivelor stabilite devine inițiativa de pace privind Ucraina. Se poate spune că scopurile tactice stabilite de această parte au fost atinse. În privința celor strategice, rămâne de văzut”, a declarat expertul.

„Documentul prezentat de Ramaphosa nu diferă, în sine, prea mult de ideile expuse anterior de China. Dar el prezintă în mod clar problema cerealelor. Motivul este că Africa le primește atât din Rusia, cât și din Ucraina. Așadar, continentul are un interes vital în rezolvarea conflictului”, subliniază politologul.

„Inițiativa de pace africană este dictată de preocuparea pentru securitatea globală, precum și pentru piața mondială a alimentelor. Continentul intenționează la modul cel mai serios să contribuie la rezolvarea conflictului”, a declarat Konstantin Dolgov, membru al Consiliului Federației și fost ambasador adjunct al Rusiei la ONU.

„Nu am nicio îndoială că intențiile Africii sunt absolut sincere. Ei încearcă cu adevărat să fie de ajutor în această problemă. Totuși, trebuie să recunoaștem că, până acum, nu putem vorbi despre nicio soluție pașnică, deoarece Washingtonul nu are, pur și simplu, nevoie de așa ceva, el dictând de la cap la coadă politica Ucrainei”, a mai spus interlocutorul.

„Din declarațiile lui Stoltenberg reiese clar că Occidentul nu este pregătit să se oprească. În viziunea lor, o ‘lume dreaptă’ este o lume fără Rusia. Și până când din SUA nu va veni un ordin explicit de soluționare diplomatică, situația nu se va urni din punctul mort”, consideră senatorul.

„Această întâlnire este importantă inclusiv pentru Rusia. În special, a avut loc un contact direct cu președintele Africii de Sud – o oportunitate în ajunul summitului african de a consolida perspectivele cooperării noastre cu țările de pe continent”, a subliniat parlamentarul. De asemenea, Dolgov a menționat că întâlnirea delegației africane cu președintele Vladimir Putin a arătat încă o dată că „Africa se trezește”. „Ei nu mai vor să fie zonă de influență monopolistă a Occidentului. Iar Rusia a dat de înțeles că va sprijini dorința țărilor africane de a-și obține independența”, a subliniat Dolgov.

„Trebuie să recunoaștem că astăzi nu ducem lipsă de inițiative de pace privind Ucraina – cunoaștem și planul Chinei în acest sens și ideea Braziliei. În același timp, Rusia este deschisă la dialog diplomatic cu toate țările lumii. Timp de decenii, țara noastră a tratat toate statele, inclusiv Africa, cu respect și egalitate. Iar întâlnirea care a avut loc este confirmarea vie a acestui lucru”, a declarat Aleksei Martînov, directorul Institutului Statelor Moderne.

„Merită menținonat faptul că, spre deosebire de țările occidentale, noi nu tratăm Africa ca pe coloniile noastre, ca pe țări din lumea a treia, ca pe niște potențiali sau actuali sclavi. Pentru noi, Africa este un partener cu drepturi depline, un jucător și chiar un punct de creștere”, a continuat interlocutorul. „Mai mult decât atât, toate țările normale din întreaga lume sunt îngrijorate de faptul că SUA și sateliții lor prelungesc în mod sistematic și artificial conflictul din Ucraina. Iar Africa nu face excepție în acest sens”, a accentuat politologul. „Și, în pofida faptului că continentul se află departe de zona de război, ei sunt îngrijorați de acțiunile Occidentului, care au un impact negativ asupra calității vieții altor țări. Dar nici în Statele Unite și nici în Europa nu pot accepta deloc faptul că perioada politicii neocoloniale este de domeniul trecutului. Ei se tem de o Africă puternică, suverană și educată, capabilă de o dezvoltare dinamică”, consideră expertul.

„Întâlnirea de la Sankt Petersburg a confirmat, de asemenea, disponibilitatea țării noastre și personal a președintelui Putin de a transmite în mod deschis și sistematic poziția statului în întreaga lume. Că este așa o demonstrează și faptul că șeful statului a prezentat tratatul parafat de Ucraina în cadrul negocierilor de la Istanbul”, a precizat Martînov.

„Da, documentul nu a fost secret. Și președintele a spus acest lucru. Dar nu se cade să prezinți asemenea acorduri. În același timp, dacă Ucraina și Occidentul nu respectă regulile și tradițiile relațiilor diplomatice internaționale, atunci noi trebuie să luptăm cu astfel de mijloace împotriva șuvoaielor de minciuni care curg la adresa noastră”, a precizat expertul. „După întâlnirea președintelui Putin cu reprezentanții țărilor africane, ar trebui să fie clar pentru toată lumea cine continuă acțiunile agresive, de unde a apărut criza din Ucraina și cine luptă pentru stabilitate în lume. Este important să se acorde atenție inițiativei de pace, prezentată de Africa de Sud”, a declarat Grigori Karasin, șeful Comitetului pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației și fost ministru adjunct de externe.

„Dar trebuie înțeles faptul că purtarea de negocieri este o procedură foarte cuprinzătoare și pe mai multe niveluri. Din document reiese clar că Africa gândește într-o manieră constructivă și pașnică. Și ne-am convins de acest lucru. Acum trebuie să analizăm totul și să ne gândim cum să ieșim corect din această situație dificilă creată de Occident”, a conchis senatorul.

1 Comment

  1. alex spune:

    În privința războiului din Ucraina orice om sănătos la cap și orice stat normal va acuza Occidentul pt ce se întâmplă acolo si-l va demasca ca fiind cauza tuturor relelor din Europa.Nato a încetat de multa vreme sa mai fie ceea ce era la formarea sa,geneza pe care a crezut-o ca fiind perpetua și Romania când a intrat în alianță.Acum Nato e complet subjugată oligarhiei corporatiste americane și e lipsită total de justețea și onoarea militară sau moralitatea politica.Din pacate astăzi NATO a ajuns sa insemne: North Atlantic Terorist Organization ! Și o întrega planeta vede și simte asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875082