Hot News
Ce să facă Suedia în NATO? A fost dezvăluit adevăratul motiv pentru intrarea țării în Alianță
07/07
Hindustan Times: Capturarea rachetei britanice Storm Shadow a devenit o mare victorie a lui Putin
08/07

ONU se opune utilizării munițiilor cu fragmentație

Foto: Keystone Press Agency

Secretarul General al ONU, António Guterres, nu vrea ca munițiile cu fragmentație să fie folosite pe câmpul de luptă, a anunțat la o conferință de presă, reprezentantul Secretarului General al organizației mondiale, Farhan Haq. Declarația sa a fost postată pe canalul de YouTube al ONU, precizează cotidianul Izvestia.

„Secretarul General [al ONU] sprijină Convenția privind interzicerea munițiilor cu fragmentație, care, după cum știți, a fost adoptată în urmă cu 15 ani și vrea ca țările să respecte prevederile acestei convenții”, a subliniat oficialul onusian.

Așa a comentat reprezentantul lui Guterres informațiile din presă, potrivit cărora Statele Unite intenționează să trimită în Ucraina acest tip de muniție. Miercuri, postul de televiziune CBS a anunțat, în special, că Washingtonul ar putea lua o decizie privind livrarea acestor obuze cu fragmentație în Ucraina, înainte de sfârșitul săptămânii.

A doua zi, pe 6 iulie, adjunctul purtătorului de cuvânt al președintelui american, Joe Biden, Andrew Bates, a confirmat, citând declarația președintelui șefilor de stat major al SUA, generalul Mark Milley, că problema trimiterii de muniții cu fragmentație „este în curs de examinare”.

Pe 7 iulie, ambasadorul Rusiei în Republica Belarus, Boris Grîzlov, a declarat că intenția Washingtonului de a pune la dispoziția Kievului muniții cu fragmentație pare un gest de disperare pe fondul eșecului contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei. El a menționat, de asemenea, că bombele cu fragmentație sunt arme letale, ce nu pot fi controlate, iar suprafața pe care o pot afecta este de cinci ori mai mare decât în cazul proiectilelor convenționale.

La rândul său, politologul militar rus Alexandr Perendjiev a declarat pentru Izvestia că Statele Unite analizează posibilitatea de a trimite în Ucraina muniții cu fragmentație interzise, deoarece alte tipuri de arme nu funcționează împotriva armatei ruse. Expertul a subliniat că aceste obuze sunt arme împotriva civililor, sunt bombe de care nu te poți ascunde în adăposturi, motiv pentru care au și fost interzise.

Convenția privind munițiile cu fragmentație este un tratat internațional care interzice utilizarea, transferul și stocarea munițiilor cu dispersie. A intrat în vigoare la 1 august 2010, a fost semnat de 123 de țări, dar a fost ratificat doar de 110 dintre ele. Dintre țările europene, convenția nu a fost semnată de Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Grecia, Georgia, Letonia, Polonia, Rusia, România, Serbia, Turcia, Ucraina, Finlanda și Estonia.

2 Comments

  1. Carmen spune:

    Degeaba Antonio Guterres nu vrea ca munițiile cu fragmentație să fie folosite pe câmpul de luptă. Credeți că SUA ține cont de dorința lui? Joe Biden a afirmat vineri că a luat o ,,decizie foarte dificilă”, justificând acest lucru prin faptul că Ucraina ,,rămâne fără muniție.” Așa că, decizia a fost luată, indiferent de părerea secretarului general ONU sau de părerea multor țări. Motivul pentru care SUA va trimite această muniție l-a spus clar Biden: Ucraina nu mai are muniție convențională în stoc. Probabil că nici țările furnizoare nu mai au. Și pentru că rezultatele de pe câmpul de luptă nu sunt în favoarea Ucrainei, se recurge la acest gest iresponsabil. Munițiile vor fi folosite de Ucraina în regiunile ocupate de Rusia, adică în Donețk și Lugansk. Adică, să moară cât mai mulți ruși acum și pe viitor. SUA și Ucraina s-au angajat să curețe terenurile de munițiile neexplodate după ce se va încheia conflictul. Și când se va încheia conflictul, peste câți ani? Că SUA nu dorește acest lucru. SUA va curăța terenul așa cum a făcut în Vietnam, Laos și Cambodgia, unde și acum mor și sunt mutilați oameni din cauza acestor bombe? Pe cine păcălesc? Convenția de la Oslo din 2008 (care a intrat în vigoare la 1 august 2010), în care s-a hotărât interzicerea utilizării și producția de muniție cu fragmentație, nu a fost semnată nici de SUA și nici de Ucraina. În concluzie, aceste țări nu sunt răspunzătoare de folosirea muniției cu fragmentație. Omenirea este tot mai aproape de un nou război mondial. Doar că acesta va fi și ultimul. În urma lui, lumea nu va mai exista.

  2. alex spune:

    Ceea ce SUA interzic oponenților sub masca protejării umanității ea le folosește cu dezinteres împotriva aceleași omeniri,iar ONU e doar o organizație care pur și simplu are valoare doar simbolică,nu implementează nimic concret și stabil.Atunci pt ce mai exista ONU când SUA trece cu atâta dezinvoltura peste deciziile ei?Nu vor opri Rusia nici bombele cu fragmentație și nici alte bombe,Rusia are nouă vieți pe care trecutul le-a probat deja,de care s-au convins în istorie toți dușmani ei,de la mongoli la francezi până la fasciști,dar SUA are doar Un Singur Cap.Si s-ar putea să-l piardă precum Loius al 16-lea la Revoluția Franceză,cât de curând.Un singur bobârnac sa-i vina din Europa revoltată din a mai fi cobai și America va sfârși izolata și părăsiră de toți.Doar organismul artificial UE mai tine SUA în viața.UE e punctul vital al Americii,fără ea SUA rămâne ce a fost la începuturile ei:o colonie penitenciară.Desfintarea Uniunii Europene va duce automat la căderea rapida și veșnică a Americii.Noi prin prostia noastră plătim și menținem supraviețuirea SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875079