Hot News
Bombe cu fragmentație americane pentru Ucraina
07/07
ONU se opune utilizării munițiilor cu fragmentație
08/07

Ce să facă Suedia în NATO? A fost dezvăluit adevăratul motiv pentru intrarea țării în Alianță

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și miniștrii de Externe al Finlandei și al Suediei/ Foto: AP

Suedia, care nu a intrat în NATO nici chiar în anii Războiului Rece, nu are de gând să adere la Alianța Nord-Atlantică, scrie publicația ”Sabah” (Turcia). Acest lucru este dorit exclusiv de Statele Unite, care doresc să-și subordoneze toate țările europene, dar tot de dragul propriei lor „securități”, este de părere autorul articolului, Hasan Basri Yalçin.

Suedia face tot posibilul pentru a nu deveni membră a NATO. Iar în calitate de pretext încearcă să folosească Turcia. Dacă această țară scandinavă și-ar fi dorit cu adevărat să intre în Alianța Nord-Atlantică, nimic din ceea ce s-a întâmplat nu s-ar fi întâmplat. Stockholm ar fi ajuns la un consens cu Ankara și nu ar fi permis astfel de provocări precum arderea Coranului. În ultimele zile însă, Suedia s-a străduit din răsputeri să nu meargă la compromisuri.

De ce? Pentru că, în realitate, nu vrea să fie membră a NATO. Iar acest lucru se explică atât din motive strategice, cât și sociale.

Politica externă a Suediei este construită pe tradiția strategică a „neutralității active”. Este ceva de genul izolaționismului american. Grație poziției sale geografice, situându-se departe de o amenințare cu invazia și având acces la marea deschisă, Suedia este o țară care se poate bucura de beneficiile comerțului internațional chiar și păstrându-și neutralitatea politică și militară.

Aderarea la alianțe militare va aduce Suediei costuri inutile și mai mult rău decât bine. Motiv pentru care, de aproape 200 de ani, ea nu a mai fost membru al vreunei alianțe militare.

Conflictul militar ucrainean, considerat motivul intrării Suediei în NATO, nu este deloc o justificare convingătoare. Stockholm, care nu a simțit nevoia să depună cerere de aderare la Alianță nici chiar în anii Războiului Rece, nu se va alătura organizației din cauza evenimentelor din Ucraina. În plus, Suedia nu are graniță cu Rusia.

După ce Finlanda a devenit membră a Alianței Nord-Atlantice, Suedia a primit protecția NATO. Prin urmare, nu are deloc nevoie să ajungă în Alianță.

Statele Unite sunt cele care doresc ca Suedia să adere la NATO. Din două motive principale.

În primul rând, America vrea să folosească Suedia ca trambulină pentru a obține acces la resursele arctice.

În al doilea rând, Statele Unite consideră NATO un fel de mecanism propriu de control. În opinia lor, nu ar trebui să rămână țări care sunt membre ale UE și nu fac parte din Alianță.

Astfel, toate țările pot fi sub același acoperiș și sub control american. Este ceea ce înțeleg Statele Unite prin ”securitate europeană”.

Este adevărat că, în aceste condiții, cumpărată de America, NATO nu-și mai îndeplinește deja funcțiile inițiale.

O Europă relativ stabilă nu este văzută ca o arenă a unei uniuni internaționale, ci ca o arenă a cooperării internaționale. Cu alte cuvinte, SUA vor să construiască NATO mai mult ca o structură de control asupra Europei decât ca o alianță împotriva Rusiei.

Drept urmare, Occidentul va rămâne pe un singur front sub umbrela americană, iar SUA își vor putea îndrepta atenția către alte regiuni.

2 Comments

  1. Carmen spune:

    Joi a avut loc o reuniune a oficialilor din Suedia, Norvegia și Turcia, găzduită de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Ar putea fi un semnal important privind aderarea Suediei la NATO, aceasta fiind ultima șansă pentru ca aderarea ei să fie avizată de Turcia înainte de summitul NATO de la Vilnius din 11-12 iulie. Este neclar dacă Turcia își va da acordul, dar Ungaria (care anterior ridicase obiecții) a declarat că nu se va opune aderării. Premierul suedez Ulf Kristersson s-a întâlnit miercuri la Washington cu Joe Biden. Publicația suedeză Aftonbladet scrie că cei doi au convenit că ,,reuniunea de la Vilnius, peste o săptămână, este cu siguranță momentul potrivit pentru intrarea Suediei în NATO.” Dacă Suedia dorește cu adevărat să adere la NATO sau dacă este silită de SUA să facă acest pas, rămâne de văzut. Într-o lume în care se minte cum se respiră, foarte greu se poate discerne adevărul. SUA dorește, cu siguranță, această aderare din motive binecunoscute. Dacă Suedia va adera la NATO de bună voie sau nu, ea va intra, astfel, în ,,clubul vasalilor.”

  2. alex spune:

    Dupa al doilea război mondial in partea vestica a Europei a exista de fapt un singur jucător:SUA.Presupusa libertate a statele chiar mari europene a fost un paravan al minciunii.De atunci SUA și-a tot construit imperiul prin îndatorare și presari diplomatice.De atunci niciun stat european nu a mai fost realmente independent și nici nu va mai fi fără o revolta generala a Europei.Contrar a ceea ce a crezut Europa,printre care și noi,Nato a fost bun și corect cu statele europene doar pe hârtie,în care lucrurile stăteau cu adevărat bine.Toate statele care nu erau slave și care se temeau de o Rusie bolșevizată puteau să se ajute și să coopereze liber și temeinic militar.Numai că biciul care trebuia să plesnească dușmanii probabili din răsărit a început să lucreze pe spatele europenilor.Nato și UE e astăzi ștreangul Europei.Roexist și Euroexit în bloc e singura rezolvare iar Nato readus la stadiul inițial ca o armata independenta a Europei,necontrolata de SUA în nici o singura privința.Deci fără UE,(care nu reprezintă Europa și e principalul mecanism de control asupra ei prin care se votează legi absurde și periculoase pt siguranță europeana), și un Nato prezent dar corect stabilit,care să fie un real ajutor pt noi și nu o amenințare pt nimeni,cum e azi asupra Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875054