Hot News
Putin: Unul dintre motivele operațiunii militare speciale este pericolul aderării Ucrainei la NATO
14/07
Duma de Stat a adoptat o lege care interzice schimbarea de gen
14/07

Patriarhul Kirill, despre transferul Icoanei „Sfânta Treime” către Biserica Ortodoxă Rusă

Foto: RIA Novosti

Transferul Icoanei ”Sfânta Treime” a pictorului Andrei Rubliov către Biserica Ortodoxă Rusă spre folosință gratuită reprezintă un eveniment istoric, a declarat Patriarhul Kirill al Moscovei și Întregii Rusii, citat într-un comunicat postat pe site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse, scrie agenția RIA Novosti.

Anterior, pe site-ul Bisericii Ortodoxe Ruse s-a anunțat că Icoana ”Sfânta Treime” a fost predată spre folosință gratuită Lavrei Sfintei Treimi din Serghiev Posad (Regiunea Moscova – n.r.), un acord în acest sens fiind încheiat între Galeriile Tretiakov și mănăstire, purtând semnăturile ministrului Culturii, Olga Liubimova, și a Patriarhului Kirill al Moscovei și Întregii Rusii.

„S-a împlinit un eveniment istoric. Astăzi mărturisim simbolic că țara trăiește în alte vremuri, într-o altă epocă. Au trecut – sperăm ireversibil – vremurile când bunurile sfinte erau scoase din biserici și au venit vremurile când Biserica readuce acasă bunuri sfinte, chiar și cele care reprezintă o imensă valoare culturală, istorică”, a spus Patriarhul Kirill.

Potrivit spuselor sale, acordul privind transferul Icoanei ”Sfânta Treime” „demonstrează într-un mod evident că a devenit ireversibil de domeniul trecutului acea epocă înfricoșătoare, când, sub pretextul confiscării unor bunur de valoare bisericească, erau luate obiecte sacre ale pământului rusesc, poporul nostru fiind privat de posibilitatea de a-și înălța rugăciunile în fața lor”.

De asemenea, el a mulțumit ministrului Culturii, Liubimova. „Vă mulțumesc din toată inima și, prin dumneavoastră, mulțumesc întregului Minister al Culturii, întregului guvern al Federației Ruse. Să dea Dumnezeu ca așa și nu altfel să se dezvolte dialogul dintre biserică și stat pentru binele Patriei noastre și pentru binele poporului nostru”, a spus Patriarhul.

Icoana „Sfânta Treime” a fost pictată de Andrei Rubliov în secolul al XV-lea pentru Lavra Sfintei Treimi din Serghiev Posad. După revoluția, în 1929, icoana a fost transferată la Galerile de Stat Tretiakov, unde a fost păstrată până de curând. În luna mai a acestui an, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dispus ca această capodoperă a iconografiei rusești vechi să fie transferată Bisericii. La începutul lunii iunie, Patriarhul Kirill al Moscovei și Întregii Rusii a declarat că Icoana „Sfânta Treime” va fi expusă în Catedrala Hristos Mântuitorul, după care se va întoarce la locul său istoric – în Catedrala Sfintei Treimi a Lavrei Sfintei Treimi din Serghiev Posad. Până pe 18 iulie inclusiv, icoana este disponibilă pentru închinare în Catedrala Hristos Mântuitorul. Apoi, după cum a anunțat Ministerul Culturii, ea va fi supusă unor lucrări de restaurare la Centrul ”Ivan Grabar”, unde, pentru această relicvă, a fost pregătită o cameră specială, cu climă controlată.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Mare bucurie a adus Vladimir Putin în sufletele credincioșilor prin transferul acestei icoane Bisericii Ortodoxe Ruse. După expunerea ei la Catedrala Hristos Mântuitorul, icoana se va întoarce după aproape 100 de ani acasă la ea, adică la Lavra Sfintei Treimi din Serghei Posad. Dumnezeu va răsplăti cu siguranță gestul președintelui Putin și al Patriarhului Kirill. Superbă icoană, cu adevărat sunt fericiți cei ce i se pot închina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091