Hot News
Putin: Rusia nu va ceda presiunilor externe, așa cum au sperat oponenții, ci va continua să meargă doar înainte
14/07
Patriarhul Kirill, despre transferul Icoanei „Sfânta Treime” către Biserica Ortodoxă Rusă
14/07

Putin: Unul dintre motivele operațiunii militare speciale este pericolul aderării Ucrainei la NATO

Forumul Tehnologiilor Viitoare din Moscova. Președintele Rusiei, Vladimir Putin/Foto: TASS

La sfârșitul sesiunii plenare a Forumului Tehnologiilor Viitoare din Moscova, Vladimir Putin a răspuns întrebărilor presei.

Întrebare: – Summit-ul NATO încheiat. Acolo, desigur, este greu deja de înțeles: promit Ucrainei aderarea la NATO, nu promit, sau, cum se spune, le-au fluturat doar zăhărelul pe sub nas. Se pare totuși că ar fi promis Ucrainei o cale mai ușoară.

În plus, Grupul celor 7 a adoptat o declarație referitoare la niște garanții de securitate a Ucrainei. Se afirmă că Ucraina va fi susținută „atâta timp cât va fi necesar” – am citat. Parisul începe să livreze rachete cu rază lungă de acțiune.

Cum puteți evalua toate acestea și cât de serioase sunt amenințările pe care aceste chestiuni le reprezintă pentru securitatea Rusiei, dar și a Ucrainei? 

Vladimir Putin: – În ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO, am vorbit de nenumărate ori despre acest subiect – este evident că acest lucru creează amenințări pentru securitatea Rusiei. Și, de fapt, motivul operațiunii militare speciale, unul dintre motive, este pericolul aderării Ucrainei la NATO.

Sunt convins că acest lucru nu va spori securitatea Ucrainei însăși și, în general, va face lumea mult mai vulnerabilă și va duce la o tensiune suplimentară pe arena internațională.

Deci nu văd nimic bun în acest lucru. Poziția noastră este bine cunoscută și formulată de mult.

În privința livrărilor de armament, de diverse arme, vedem câte speranțe s-au pus în furnizarea de rachete cu rază de acțiune suficient de lungă. Ei și? Da, provoacă daune, dar nu se întâmplă nimic critic în zona acțiunilor armate de pe urma folosirii acestor rachete. Același lucru și în cazul tancurile de fabricație străină, a vehiculele de luptă ale infanteriei.

Începând doar din 4 iulie și până ieri seară, am fost distruse 311 de bucăți, din care o parte semnificativă, o treime, cred, erau de fabricație occidentală, inclusiv tancuri Leopard.

Vă pot spune că deseori soldații ucraineni refuză chiar să intre în aceste tancuri. De ce? Pentru că sunt o țintă prioritară pentru băieții noștri, primele care sunt distruse pe câmpul de luptă – iar aceasta este o circumstanță neplăcută care, în general, le împiedică să fie folosite. Și ard la fel ca toate celelalte – chiar mai bine decât celelalte, cunoscutele tancuri T-72 de fabricație sovietică.

De aceea, din punctul de vedere al unei posibile schimbări [a situației] pe câmpul de luptă, noile livrări de armament nu vor oferi nimic – nu vor face decât să agraveze situația, și o vor agrava pentru partea ucraineană, vor întreține în continuare conflictul. Dacă cineva este interesat de acest lucru și, după toate aparențele, există astfel de părți interesate, atunci a susține în continuare aceste conflict, a furniza arme noi este cea mai bună metodă de a atinge acest obiectiv.

Acum despre securitate. Am spus deja de multe ori: orice țară are dreptul să-și asigure securitatea și, bineînțeles, are dreptul să aleagă modalitatea de a-și atinge acest țel pe care îl consideră cea mai corectă pentru sine.

Există o singură restricție. Are legătură cu faptul că, obținând securitatea unei țări, nu trebuie create amenințări pentru altă țară. Prin urmare, noi pornim de la înțelegerea că de acest principiu, declarat în repetate rânduri în diferite documente internaționale, se va ține, totuși, cont. Iar Ucraina are, desigur, dreptul să-și asigure propria securitate.

Și pentru că veni vorba, în proiectul de document, pe care l-am menționat deja de mai multe ori, și anume în proiectul de tratat dintre Rusia și Ucraina, care a fost elaborat la Istanbul și care a fost apoi aruncat la coșul de gunoi de către regimul ucrainean, în acest proiect au fost prezentate în detaliu chestiunile care țin de asigurarea securității Ucrainei. Mai trebuia să ne gândim dacă suntem de acord cu tot ce s-a prezentat acolo, dar în general eu consider că acest document a fost acceptabil.

Prin urmare, nu este nimic neobișnuit pentru noi în ceea ce s-a declarat acum și la NATO, și la G7, iar noi nu suntem împotriva discutării unor probleme de acest gen. Dar repet încă o dată: cu condiția obligatorie de a asigura securitatea Federației Ruse.

Întrebare: – Vladimir Vladimirovici, pot să întreb? Se spune că acordul cerealier este în pericol și că nu este dusă la îndeplinire partea de condiții ale Federației Rusie referitoare la exportul nostru, iar domnul Erdogan are ce să vă comunice în legătură cu aceest lucru la întâlnirea între patru ochi și că dumneavoastră ați primit o scrisoare de la ONU.

Puteți să faceți lumină în această chestiune?

Vladimir Putin: – Desigur, nu avem nici un fel de secrete în această privință.

Problema este că, inițial, acest acord a fost fundamentat de ONU și de Secretarul General [António Guterres] ca o tranzacție menită să ajunte înainte de toate și în principal cele mai sărace țări ale lumii, pentru a nu permite ca foametea să se instaleze acolo.

Vreau să subliniez încă o dată că scumpirea alimentelor, a produselor alimentare, creșterea prețurilor la ceea ce produce agricultura în întreaga lume, la îngrășăminte nu are legătură cu operațiunea militară specială. Are legătură cu greșelile comise de principalele economii occidentale în domeniul finanțelor și în sfera investițiilor, inclusiv în sectorul energetic.

De-a lungul multor, multor ani țările occidentale au neglijat principiile de bază ale dezvoltării energetice, s-au lăsat acaparați de surse alternative de energie, fără a acorda atenția cuvenită investițiilor în domeniul petrolului și al gazelor naturale, unele țări renunțând la energia nucleară.

Ca atare, au obținut un rezultat contrar celui așteptat în sectorul energetic, iar prețurile au pornit-o în sus. Nu au făcut investiții la timpul potrivit, au început să apară deficite. Acum nu există, dar, în general, pericolul acestor deficite are legătură cu faptul că nu s-a investit în domeniu și prețurile au sărit. În sfera finanțelor – și despre asta am vorbit de nenumărate ori.

Sunt lucruri cunoscute, doar că preferă să nu vorbească despre ele, pentru că sunt erori evidente în politica economică a țărilor occidentale. Ce vreau să spun: în lupta împotriva pandemiei de coronavirus au început să-i sprijine atât pe cetățeni, cât și anumite sectoare ale economiei. Am făcut și noi la fel, dar în limite raționale. Acolo însă nu: au tipărit un volum uriaș de bani, au început să care alimente cu lopețile în țările lor de pe piața mondială și au pus cele mai sărace țări într-o situație extrem de dificilă.

În legătură cu începutul operațiunii militare speciale, au decis să aruce totul asupra Rusiei, cum se spune de pe un cap bolnav pe unul sănătos. Nu avem absolut nimic de-a face cu asta. Da, firește, utilizarea sancțiunilor ca instrument de concurență – ei, folosind aceste instrumente de politică de sancțiuni, au agravat situația de pe piețele mondiale de alimente și energie. Nu noi am agravat, ei, cu acțiunile lor, au dus la acest rezultat.

Iar așa-numitul acord cerealier s-a bazata pe dorința de a sprijini țările cele mai sărace. Am spus deja de multe ori: din volumult total de alimente, în primul rând cereale, scoase de pe teritoriul Ucrainei, doar trei procente și un pic au ajuns la cele mai sărace țări – doar trei procente și ceva. Restul s-a dus în Europă îndestulată și prosperă. Dar multe țări europene au început să refuze cerealele ucrainene. Ei au început să discrimineze grâul ucrainean, nu noi.

În ceea ce privește condițiile pe care le-am acceptat pentru a asigura securitatea scoaterii cerealelor ucrainene, da, într-adevăr, au existat clauze ale acestei înțelegeri cu ONU, potrivit cărora trebuia să se țină cont și de interesele Rusiei. Este vorba de logistică, de asigurare, este vorba de mișcarea banilor legați de plata produselor noastre și multe alte momente. Nimic – și vreau să subliniez acest lucru – nu s-a făcut absolut nimic. Totul este un joc la o singură poartă. Nici un punct legat de faptul că există interese ale Federației Ruse nu a fost îndeplinit.

În pofida acestui fapt, din bunăvoință noi am prelungit de nenumărate ori această așa numită tranzacție. De multe ori. Dar ajunge, în ultimă instanță. Acum ni se spune: acceptați acum să fie prelungită încă o dată și noi vom îndeplini, totuși, promisiunile făcute față de dumneavoastră.

Ne vom gândi – mai sunt câteva zile – ne vom gândi cum să procedăm. Dar dacă ni se spune că vor îndeplini promisiunile pe care ni le-au făcut, semnate, pentru că veni vorba, inclusiv de ONU. Iar eu știu că Secretarul General și angajații Organizației Națiunilor Unite, care se ocupă de această probleme, ei doresc sincer să fie duse la îndeplinire, inclusiv în privința Rusiei, condițiile corespunzătoare – nu am nici un dubiu în acest sens. Dar lor nu le iese nimic, pentru că țările occidentale nu vor îndeplini promisiunile date.

Ca una dintre opțiuni: nu mai întâi prelungirea, după care îndeplinirea promisiunilor, ci mai întâi îndeplinirea promisiunilor, iar apoi participarea noastră. Ce am în vedere? Putem suspenda participarea noastră la această tranzacție, iar dacă ni se va spune din nou că vor îndeplini promisiunile făcute nouă, să îndeplinească această promisiune, iar noi imediat ne vom alătura acestei înțelegeri. Din nou.

Întrebare: – Spuneți-mi, în legătură cu acest lucru poate fi conectată banca Rosselhozbank la SWIFT, așa-i? Una dintre condiții.

Vladimir Putin: – Sunt doar vorbe. Chiar dacă este una dintre condiții. Mai este acolo și transportul de mărfuri. SWIFT vizează transferurile de bani și da, are importanță. Acolo mai este logistică, intrarea navelor străine în porturile noastre și așa mai departe.

Întrebare: – Scrisoarea ONU conține ceva nou…

Vladimir Putin: – Nu, nu am văzut această nouă scrisoare, dar suntem în contact cu angajații Națiunilor Unite. Repet încă o dată: ei doresc sincer ca țările occidentale să-și îndeplinească obligațiile asumate, dar până acum nu le-a reușit. Iar nouă, repet încă o dată, ni se spune: prelungiți-l încă o dată. Se poate face acest lucru așa: îl vom prelungi în momentul în care vor fi îndeplinite promisiunile făcute nouă.

Întrebare: – Acordul expiră pe 18 iulie. Cât timp suntem dispuși să așteptăm ca ei să înceapă să le îndeplinească?

Vladimir Putin: – Atâta timp cât este nevoie pentru a îndeplini promisiunile pe care ni le-au făcut.

2 Comments

  1. Carmen spune:

    Răspunsurile președintelui Putin sunt precise, ferme și pe înțelesul tuturor. Aș dori să menționez doar faptul că promisiunile făcute Rusiei privind acordul cerealier nu cred că vor fi îndeplinite. Rusia a fost mințită nu doar o dată. Și o vor minți în continuare. Personal, nu mai am încredere în cineva care m-a mințit o dată. Sunt convinsă că președintele Putin nu va mai accepta minciunile lor. Toate au un sfârșit. Minciuna nu este un elastic pe care să-l tot întinzi. Chiar și el are o limită, după care lovește pe cel care a forțat întinderea.

  2. Carmen spune:

    Azi, 15 iulie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Vladimir, luminătorul Rusiei. Le doresc multă sănătate celor care poartă numele de ,,Vladimir”, inclusiv președintelui Vladimir Putin. Atașez un mic filmuleț despre acest sfânt. Menționez că în 11 iulie a fost prăznuită Sfânta Olga, cea întocmai cu Apostolii, (și bunica Sfântului Vladimir), ea fiind primul membru al familiei regale care s-a convertit la credința ortodoxă.

    https://youtu.be/4aySk4dm2Sg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091