Hot News
Ministerul Apărării: Navele care se îndreaptă spre porturile Ucrainei la Marea Neagră vor fi considerate ca transportatoare de încărcături militare
19/07
Putin va participa la summitul BRICS prin videoconferință
20/07

Mitropolitul Pavel s-a adresat fraților din locul de detenție

Mitropolitul Pavel, starețul mănăstirii Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Lavra Kiev-Pecerskaia/ Foto: mirtesen.ru

Tribunalul raional Solomenski, din Kiev, l-a arestat pe mitropolitul Pavel, starețul mănăstirii Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice din Lavra Kiev-Pecerskaia, sub suspiciunea de activitate subversivă împotriva Ucrainei, relatează Izvestia.

Instanța a decis ca preotul să rămână în arest preventiv până pe 14 august, dar, ca alternativă, el poate depune o cauțiune în valoare de 33,3 milioane grivne (aproximativ 890.000 de dolari).

Arestarea a fost efectuată în cadrul unei noi anchete a Serviciului de Securitate al Ucrainei. Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei este acuzat în baza mai multe articole, fiind învinuit, în special, de faptul că a negat ”agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei”.

Pavel însuși respinge acuzațiile formulate la adresa sa și insistă că nu a comis nimic ilegal.

Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, i-a îndemnat, sâmbătă, pe capii bisericilor de diferite orientări și pe liderii organizațiilor internaționale să ia măsuri pentru a-l apăra pe starețul Lavrei Kiev-Pecerskaia de urmărire penală.

„Constat cu mare îngrijorare că schimbarea măsurii de pedeapsă, din arest la domiciliu în arest preventiv, decisă împotriva mitropolitului Pavel, un om aflat la o vârstă înaintată, reprezintă un pericol de degradare a stării acestuia de sănătate și poate duce la moartea lui în celula de deținut”, a declarat Patriarhul într-o declarație publicată pe site-ul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Mesajul mitropolitului Pavel

Pace Vouă, iubiți părinți și frați!

Vă scriu din centrul de detenție preventivă Lukianovski, Kiev, unde, în anii 1920-1930, au fost închiși frații Sfintei noastre Lavre. Mi s-a cerut să părăsim Lavra, să vă trădez pe voi și pe rudele voastre, pentru un ulterior șantaj și verificări din partea Serviciului de Securitate al Ucrainei, ceea ce nu am făcut.

Toate acuzațiile sunt minciuni sfruntate. Martori perfizi, inclusiv din rândul fraților, nu pot să spună ceva în acuzarea mea.

Avocații sunt foarte capabili, dar nimeni nu-i ascultă. Mărturisesc aceste lucruri, pentru că în corpul de clădire unde mă aflu toți sunt deținuți politici.

Hotărârile judecătorului au fost de mult pregătite. Procurorul, anchetatorul și judecătorul sunt aceeași troică care, la momenul respectiv, l-a judecat pe Mihail Semionovici Litvinenko și pe alți duhovnici și martiri ai credinței.

Am auzit pe coridorul centrului de detenție că am fost plasat sub o supraveghere specială: cele trei lacăte, ale căror chei se află, probabil, la diferite persoane, sunt controlate de primul om al țării.

Vă cer foarte mult sfintele voastre rugăciuni.

Nu aveți nevoie de vicari străini, confrații noștri sunt toți vrednici, numai faceți totul cu binecuvântare, cu răbdare și cu credință profundă, iar atunci Domnul, Maica Domnului și sfinții părinți nu ne vor părăsi, nici pe voi, nici pe mine, umilul.

Au vrut să-mi interzică nu numai să intru în Sfânta Lavră, dar să nu intru, se pare, în nici o biserică a Ucrainei noastre multîncercate.

Sunt un om al Sfintei Biserici, un credincios, cu ajutorul lui Dumnezeu voi îndura totul.

Chem binecuvântarea lui Dumnezeu asupra voastră, a tuturor.

Voi sunteți bucuria mea după Iisus Hristos, Maica Domnului și sfinții părinți ai Lavrei Kiev-Peciorskaia.

Dumnezeu să vă ocrotească pe toți.

Umilul vostru deținut și cel care se roagă pentru voi, +М. Pavel

Vă iubesc și vă apreciez foarte mult pe toți, mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    O mare nedreptate i se face Mitropolitului Pavel! Să fii arestat pentru că spui adevărul, că nu vrei să-ți trădezi aproapele, că slujești Bisericii în care ai fost botezat și în care ai fost hirotonit? Cum rămâne cu drepturile omului, cu dreptul la propria credință, cu libertatea de exprimare? Doar unii au aceste drepturi? Zelenski să ia aminte că cele trei lacăte sub care este ținut Mitropolitul Pavel, se vor transforma pentru el în lanțuri în care va fi legat pe vecie în fundul iadului. Biserica spune că pentru a ajunge la Duminica Învierii trebuie să treci prin Vinerea Crucii. Dar este prea mult pentru Mitropolitul Pavel, care este un om în vârstă. Sunt de apreciat solicitările Patriarhului Kirill, să vedem însă cine va ține seama de ele. Noi, oamenii de rînd, ne vom ruga pentru sănătatea mitropolitului dar cred că trebuie făcut mai mult. Cauțiunea este de 890.000 de dolari. Se vor găsi, cu siguranță, 890.000 de credincioși care să doneze 1 dolar pentru a-l scoate din arest. Toate Bisericile Ortodoxe din lume ar trebui să înceapă urgent o colectă. Că doar cu banul săracului și al văduvei s-au construit bisericile, nu s-au înghesuit bogații! Dacă Patriarhia Română ar demara o astfel de acțiune, aș dona cu mare drag. Că altfel unde și cum să donez, dacă nici măcar un cont nu s-a deschis în acest scop? Dumnezeu și Maica Domnului să-i dea putere Mitropolitului Pavel pentru a îndura aceste nedreptăți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875071