Hot News
Însărcinatul cu afaceri interimar al României, convocat la MAE rus
04/08
Ucraina a început negocieri cu SUA privind garanțiile de securitate
04/08

Putin: Funcționarii statului trebuie să folosească mașini rusești

Foto: TASS

Funcționarii statului trebuie să folosească mașini rusești, iar achizițiile publice de autoturisme fabricate în străinătate pentru bugetari nu trebuie să mai continue, este de părere președintele Rusiei, Vladimir Putin, transmite Interfax.

„Ministerele, departamentele, administrația afacerilor au cerut ca achizițiile să continue, să se pună, de fapt, accentul pe automobile de fabricație străină, să continue această practică. Am spus că acest lucru trebuie să fie absolut exclus, iar toți funcționarii țării trebuie să folosească mașini de producție autohtonă”, a spus Putin la o întâlnire cu șefii întreprinderilor din industria prelucrătoare.

„Undeva va fi mai modest decât înainte – nu este nimic îngrozitor. Dimpotrivă, este chiar bine – toată minunata noastră funcționărime trebui să înțeleagă că este necesar să-și dorească dezvoltarea mărcilor autohtone, a autoturismelor fabricate de noi și a altor produse naționale”, a adăugat șeful statului.

Putin și-a expus punctul de vedere privind achizițiile de mașini din banii statului într-un dialog cu președintele AvtoVAZ, Maxim Sokolov, care a participat la ședință alături de vicepremierul Denis Manturos, ministru al Industriei și Comerțului, care conduce consiliul de administrație al producătorului auto. Conform tradiției, Sokolov a sublinit necesitatea de a ajusta reglementările privind achizițiile publice în favoarea producătorilor de automobile puternic localizate.

Șeful AvtoVAZ a comentat

„Astăzi există în legislație o normă ce interzice achiziția directă de automobile străine sau slab localizate. Dar noi continuăm să trăim creativ și nu mai cumpărăm de mult astfel de autoturisme. În ceea ce privește leasingul, închirierea de mașini, comandarea de servicii de transport – acest lucru nu este, din păcate, reglementat în vreun fel. Și ar fi o anumită protecție a pieței dacă legislația ar acoperi și aceste sfere, pentru a folosi exclusiv mașini autohtone puternic localizate”, – a declarat șeful AvtoVAZ.

În opinia lui, ajustarea modului de abordare a reglementării este oportună în privința activitățiia parcurilor de taxiuri. „Statul eliberează licențe la nivelul subiecților Federației, dar, în același timp, nu direcționează deloc parcurile de taxiuri să cumpere vehicule naționale. O astfel de normă ar trebui inclusă în licență, la eliberarea acesteia. Un proiect de lege în acest sens, a fost elaborat de Consiliul Federației și depus spre examinare. Iar noi am cere, desigur, ca proiectul să fie susținut, pentru ca această politică să dobândească un caracter federal”, a adăugat Sokolov.

El a reamintit că AvtoVAZ dorește ca anul viitor să scoată pe piața rusă modelul Lada Vesta Aura – o versiune extinsă a modelului Vesta, pe care compania l-a prezentat la SPIEF-2023 (Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg – n.r.)

„Nu este Aurus (autoturismul de lux produs în Rusia și folosit de funcționarii Guvbernului – n.IF), desigur, dar este așa, ca o soră mai tânără, mai drăguță și mai merituoasă. Desigur, principalii cumpărători ai acestui model sunt marile corporații, structurile de stat și municipale, parcurile de taximetre”, a declarat șeful AvtoVAZ.

Sokolov i-a mulțumit, de asemenea, președintelui pentru majorarea taxei de casare a automobilelor, indexată de la 1 august. „Acest lucru ne va oferi nouă, întregii industrii, o sursă de dezvoltare”, a spus șeful AvtoVAZ. „Este rezultatul unei discuții generale”, a replicat Putin.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Trebuie susținute, în primul rând, produsele autohtone. Doar așa economia unei țări va avea de câștigat. Dacă o țară produce anumite produse, este absurd să cumperi produse străine. Ar însemna să contribui la îmbogățirea străinilor (care ți-a impus probabil sancțiuni și îți sunt ostili), iar industria țării tale să aibă de suferit. Rusia este capabilă să producă lucruri de calitate. Cred că e o idee bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875074