Hot News
23 de țări au depus cereri pentru aderarea la BRICS
08/08
Corneliu Vlad: O lume divizată, dar care începe să se restructureze prin criza ucraineană
09/08

Întâlnirea de la Jeddah a îngropat „planul de pace” al lui Zelenski privind conflictul din Ucraina

Foto: Agenția de presă saudită/Reuters

În Arabia Saudită s-a încheiat o întâlnire dedicată soluționării pe cale pașnică a conflictului din Ucraina. Țările din Sudul Global au propus propria lor viziune de rezolvare a situației, fundamental diferită de propunerile statelor occidentale și de planul (”formula”) lui Zelenski. Ce părere are Rusia în legătură cu acest tip de negocieri și dacă vor putea țările din Sudul Global să rupă monopolul Occidentului asupra soluționării crizelor internaționale? se întreabă editorialiștii publicației Vzgliad, Ilia Abramov și Evgheni Pozdniakov.

În weekend, s-au desfășurat, în orașul saudit Jeddah, consultări privind soluționarea pașnică a conflictului din Ucraina. La discuții au participat delegații din aproximativ 30 de state, dar Rusia nu a fost invitată. Cu toate acestea, Riadul a promis că va informa Moscova în legătură cu rezultatele discuțiilor purtate.

În cadrul reuniunii, Arabia Saudită a prezentat propriul său plan de rezolvare a situației din Ucraina, transmite agenția de presă germană DPA. Se precizează că inițiativa a fost pregătită nu doar de Riad, ci și de „un număr de alte țări”. Se știe, de asemenea, că principalele prevederi ale planului propus au fost prezentate și Rusiei.

Din câte se știe, înțelegerile presupun păstrarea integrității Ucrainei, încetarea focului, începerea negocierilor de pace sub auspiciile ONU și schimbul de prizonieri. După cum subliniază Corriere della Sera, după prima zi de consultări, participanții la întâlnirea de la Jeddah au ajuns la un acord asupra mai multor chestiuni, urmând să formeze grupuri de lucru pe problemele cheie ale „formulei de pace” a lui Volodimir Zelenski.

În același timp, discuția despre inițiativa de pace s-a dovedit a fi cu adevărat multilaterală. Făcând referire la afirmațiile diplomaților europeni, Financial Times califică participarea Chinei la consultări drept „constructivă”. Se menționează că Beijingul a reacționat pozitiv la ideea de a organiza o „a treia întâlnire la acest nivel”.

De altfel, The New York Times consideră participarea Beijingului drept unul dintre succesele cheie ale negocierilor. „Totuși, a existat o licărire de progres. China, care nu a participat la discuțiile anterioare, din iunie, a fost de această dată un participant activ și a dat de ințeles că este pregătită să participe la a treia rundă de negocieri, care ar putea fi un precursor al unei întâlniri a șefilor de stat.

La rândul său, șeful Biroului președintelui Ucrainei, Andrei Ermak, a declarat că, în timpul consultărilor, delegația țării a purtat negocieri bilaterale cu emisari din peste treizeci de state. Întâlnirile s-au desfășurat la nivel de consilieri pe probleme de securitate națională și politică externă.

În același timp, cu o zi înainte s-a aflat că reprezentanții Ucrainei s-au îndepărtat de „formula de pace” a lui Zelenski. Potrivit unuia dintre oficiali, al cărui nume nu a fost dezvăluit, Ucraina insistase, anterior, asupra adoptării unui „plan de pace” care să presupunea retragerea completă a trupelor ruse, dar de data aceasta nu a fost făcută o astfel de declarație, relatează The Wall Street Journal.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Planul de pace al lui Zelenski este îngropat, așa cum și el se află în rahat până în gât. Îl va scoate de acolo Biden? Nu cred, că se murdărește pe mâini. Întâlnirea din Arabia Saudită a fost un eșec. S-au dus acolo ca să aibă de unde veni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068