Hot News
Rusia a pornit să vâneze ce a mai rămas din aviația Ucrainei
10/08
Particularitatea noii misiuni lunare a Rusiei
11/08

SUA încearcă să tragă Kîrgîzstanul de partea sa

Președintele kîrgîz, Sadîr Japarov/ Foto: TASS

Informațiile privind nerespectarea de către Kîrgîzstan a sancțiunilor împotriva Rusiei sunt încercări de a pune presiune asupra autorităților de la Bișkek, a declarat președintele republicii, Sadîr Japarov, comentând scrisoarea trimisă pe numele său de un senator american. El a subliniat că Kîrgîzstanul își păstrează neutralitatea, relatează cotidianul RBC.

Declarațiile privind nerespectarea de către Kîrgîzstan a sancțiunilor împotriva Rusiei sunt încercări de a pune presiune asupra autorităților de la Bișkek, a declarat Sadîr Japarov, comentând, pentru agenția Kabar, informația potrivit căreia senatorul american Robert Menendez i-a scris o scrisoare prin care îi cere să respecte restricțiile în privința Moscovei.

„Pe numele meu vin scrisori de la mulți politicieni de seamă. Apreciez acest lucru drept un pretext obișnuit pentru a exercita presiuni asupra Kîrgîzstanului și pentru a ne trage de partea lor. Dar noi nu vom permite așa ceva. Suntem o țară independentă. Vom continua și de acum înainte să avem relații egale cu toate țările. Vom promova o politică externă multi-vectorială”, a declarat Japarov.

El a subliniat că, de la bun început, Kîrgîzstanul a adoptat o poziție neutră în privința conflictului din Ucraina, poziție pe care o va respecta și pe viitor. „Situația nu se schimbă în favoarea vreunei părți, dacă ne schimbăm sau nu poziția. Nu de noi depinde”, a adăugat liderul  Kîrgîzstanului.

Comentând informațiile privind ajutorul acordat cu eludarea sancțiunilor, inclusiv livrarea în Rusia de drone chinezești, Japarov a declarat că nu există niciun motiv să se creadă acest lucru, deoarece Moscova și Beijingul nu depind „de micul Kîrgîzstan”: „Aceste țări sunt și așa vecine. Între ele se întinde o graniță comună de 4.000 de kilometri. Dacă Rusia vrea, poate aduce orice produse pe care le dorește cu trenul sau cu barjele pe mare”.

El a recunoscut că în Kîrgîzstan a fost oprit un transport de drone al unei firme kîrgîze, subliniind că aparatele de zbor fără pilot urmau să fie utilizate în agricultură. Președintele a adăugat că, acum, autoritățile kîrgîze au interzis exportul de drone.

În scrisoarea pe numele lui Japarov, publicată pe site-ul Senatului SUA, Menendez a îndemnat la o mai bună respectare a sancțiunilor împotriva Rusiei, deschiderea unei investigații operative a acestor acuzații și stabilirea ”unor proceduri mai sigure” pentru a evita exporturi ilegale. „Mă tem că incapacitatea Kîrgîzstanului de a respecta sancțiunile internaționale împotriva Rusiei este doar simptomul îndepărtării de la democrație și al încălcărilor larg răspândite a drepturilor omului. <…> Cândva un far luminos al democrației în Asia Centrală, Republica Kîrgîzstan merge pe drumul periculos spre autocrație”, a adăugat senatorul american.

În iulie, The Washington Post a anunțat că Statele Unite pregătesc măsuri economice împotriva Kîrgîzstanului din cauza încălcării sancțiunilor impuse Rusiei. Cotidianul scria că Washingtonul suspectează că Bișkek furnizează Rusiei produse cu dublă utilizare, inclusiv drone chinezești.

Ambasada Kîrgîstanului în Statele Unite a declarat, ca răspuns la articolul din WP, că liderii țării respectă normele internaționale de luptă împotriva contrabandei și a altor tipuri de comerț ilegal. Misiunea diplomatică a recunoscut cazuri de încălcare a sancțiunilor, dar a cerut să se țină cont de ”contextul economic real”: Rusia și Kîrgîzstan fac parte din Uniunea Economică Euroasiatică (UEE), iar peste 1 milion de cetățeni ai republicii lucrează pe teritoriul rusesc.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Economice și Comerciale din Kîrgîzstan a precizat că republica a întărit controlul exporturilor, inclusiv în privința produselor militare și a celor cu dublă utilizare, în urma vizitei reprezentanților SUA, UE și ai Regatul Unit în republică, în martie-aprilie anul acesta.

Comitetul de Stat pentru Securitate Națională din Kîrgîzstan a declarat că societățile de stat nu încalcă sancțiunile împotriva Rusiei, dar că în acest lucru ar putea fi implicate societăți private, poate chiar fără să știe.

După apariția articolului din WP, Kremlinul a declarat că Republica Kîrgîzstan este un „partener apropiat și un aliat” al Rusiei. „Ne unește și participarea la procese de integrare foarte avansate. În acest caz, este vorba despre UEE. Este acel gen de integrare care aduce mari beneficii chiar Kîrgîzstanului”, a subliniat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Statele Unite au făcut o obsesie din destabilizarea situației interne a Rusiei. Scopul lor este dezmembrarea Rusiei și preluarea controlului asupra resurselor ei. De ani de zile, amenințarea de a fi tăiat de la comerțul internațional prin sancțiuni americane era toiagul folosit de Washington pentru a disciplina țările neascultătoare. Dacă nu erau suficient de mici pentru o invazie americană, nici suficient de fragile pentru o operațiune specială de schimbare de regim (susținută de CIA), atunci SUA recurgea la altfel de amenințări. Doar că, în ultimul timp, toiagul s-a dovedit a fi doar o nuielușă în mâna lui Biden. Prin urmare, țările care se temeau de SUA au început să nu se mai teamă și se orientează spre alte puteri sau păstrează legături de prietenie cu țările apropiate. Așa se întâmplă și în cazul Kîrgîzstanului. Președintele acestei țări dovedește multă înțelepciune. Este demn, dorește să păstreze independența republicii, nu să devină o nouă vasală a Statelor Unite, o neo-colonie. Și mai știe că a făcut parte din Uniunea Sovietică, că ruși și kîrgîzi trăiesc în ambele țări, că există familii mixte, că mulți kîrgîzi lucrează în Rusia. Multe îi unește pe kîrgîzi de ruși, ceea ce nu este valabil în relația lor cu americanii. Totuși, disperați sunt americanii, dar și lipsiți de bun simț. Sunt în stare de orice viclenie și fărădelege doar pentru a mai câștiga un supus (nu aliat!) și de a-l ațâța împotriva Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091