Hot News
La Moscova s-au încheiat filmările la noul serial al lui Andrei Koncialovski
10/08
SUA încearcă să tragă Kîrgîzstanul de partea sa
10/08

Rusia a pornit să vâneze ce a mai rămas din aviația Ucrainei

Foto: president.gov.ua

Vasili Pozdniakov

Ucraina încearcă să ascundă de Rusia bazele aviației sale militare. În acest scop, Forțele Armate ale Ucrianei au decis să folosească autostrăzi ca piste de decolare-aterizare. Unde poate duce o astfel de tactică, ce l-a forțat pe inamic să recurgă la ea și cum poate influența acest lucru planurile Forțelor Armate ale Rusiei de a-l priva pe dușman de posibilitatea de a lansa rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow de la bordul avioanelor Su-24? Întrebări la care răspunde, într-un articol, Vasili Pozdniakov, de la publicația Vzgliad.

În fiecare zi, Ucraina își deplasează avioanele de la o bază la alta. Potrivit publicației germane Bild, această situație s-a creat din cauza acțiunilor trupelor rusești, care încearcă să distrugă obiectivele infrastructurii de zbor a inamicului. Acum, armata ucraineană este nevoită să folosească în calitate de aerodromuri autostrăzi transformate în piste de decolare-aterizare. În același scop, în Ucraina au fost resfăcute aerodromurile abandonate din perioada Uniunii Sovietice.

În același timp, se pare că noile baze aeriene sunt apărate de sistemele de rachete sol-aer Patriot și IRIS-T. În plus, armata Ucrainei a modernizat aproximativ zece avioane sovietice Su-24 pentru a lansa rachete Storm Shadow și Scalp cu rază lungă de acțiune. Potrivit experților consultați de Vzgliad, „Rusia lansează 90% din rachetele sale balistice și de croazieră asupra obiectivelor unde sunt desfășurate aceste avioane”. Săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat una dintre aceste baze aeriene secrete din vestul țării.

În ultimele zile, militarii ruși au intensificat, într-adevăr, atacurile asupra aerodromurilor militare ucrainene, inclusiv asupra celor care pot primi bombardiere Su-24. În special, pe 6 august, ministerul rus al Apărării a făcut cunoscut că au fost lovite bazele militare din apropierea  așezărilor Starokonstantinov, regiunea Hmelnițki, și Dubno, regiunea Rovno. Un atac în care au fost folosite arme de mare precizie, cu rază lungă de acțiuni și lansare de pe mare și din aer”.

Comunitatea de experți subliniază faptul că utilizarea de către inamic a autostrăzilor ca piste de decolare-aterizare atestă eficiența ridicată a atacurilor forțelor armate ruse asupra obiectivelor infrastructurii de zbor. Se menționează că, păstrând intensitatea focului, amenințarea din partea aviației ucrainene poate fi redusă la minimum.

„Pe zi ce trece, în Ucraina sunt tot mai puține autostrăzi potrivite de unde să poată decola aviația militară. Rusia contorizează activitatea aviației inamice pornind de la aceste piste de decolare-aterizare și distruge fie tehnica militară, fie aerodromurile”, este de părere general-maiorul de aviație, Serghei Lipovoi, Erou al Rusiei, președinte al prezidiului organizației naționale „Ofițeri ai Rusiei”.

Din acest motiv, armata Ucrainei este nevoită să transforme drumuri obișnuite în piste de decolare-aterizare. Cu alte cuvinte, astfel de acțiuni ale inamicului sunt dictate de munca sistemică a forțelor aerospațiale ale Rusiei. În paralel, inamicul se ocupă și de retehnologizarea unor drumuri în aerodromuri auxiliare tepmorare, apropiate de linia frontului.

„Încă de pe vremea URSS-ului în Ucraina s-au construit aerodromuri planificate să fie folosite în cazul unor conflicte militare. De aceea Ucraina folosește acum șantiere abandonate create în aceste scopuri”, este convins interlocutorul publicației Vzgliad.

Potrivit lui Lipovoi, o astfel de modernizare a autostrăzilor și a aerodromurilor este foarte costisitoare și riscantă. „Pe astfel de piste, orice pietricele și gunoi ce ajung în motor scot din funcțiune un avion de luptă scump. Acest lucru duce la înlocuirea motorului cu toate consecințele ce decurg de aici”, a subliniat general-maiorul.

Lipovoi a mai menționat resursele limitate ale Ucrainei pentru retehnologizarea bombardierelor sovietice Su-24, astfel încât cu ajutorul lor să fie folosite rachetele britanico-franceze cu rază lungă de acțiune Storm Shadow și Scalp. „Noi atacăm locurile de staționare a aviației ucrainene. Iar apărarea noastră aeriană le distruge când avioanele se ridică în aer. Prin urmare, armatei Ucrainei nu i-a mai rămas, practic, nici un avion aproape”, a subliniat expertul. Potrivit previziunilor sale, „curând va veni momentul când aceste rachete vor deveni inutile, pentru că Forțele Armate ale Ucrainei nu vor mai avea de unde să le lanseze”.

„Se pare că Rusia a trecut la o amplă campanie de distrugere a aerodromurilor și a tehnicii de aviație. Este de la sine înțeles că o astfel de situație îngreunează viața armatei ucrainene. Inamicul este nevoit să lucreze în condițiile unor atacuri regulate asupra unor obiective de importanță strategică”, a declarat Oleg Panteleev, director executiv al agenției AviaPort.

„În plus, utilizarea autostrăzilor ca piste de decolare-aterizare este menită să concentreze la maxim atenția militarilor noștri. Dar nu toate șoselele se potrivesc pentru nevoile aviației. Cel puțin partea carosabilă trebuie din timp pregătită, trebuie aplicate marcaje speciale”, explică expertul.

„Dar chiar și aici, armata Ucrainei trebuie să țină cont de faptul că drumurile în sine nu sunt destinate unor astfel de presiuni. Prin urmare, carosabilul se deteriorează destul de repede”, a continuat interlocutorul cotidianului Vzgliad. „Principala amenințare pentru inamic este că, fie chiar și după câteva lansări de avioane, Forțele Armate ale Rusiei pot detecta pozițiile, pentru ca apoi să lanseze un atac punctual. Iar atunci va avea de suferit atât drumul în sine, câd și, după toate probabilitățile, mașina, în condițiile în care armata ucraineană nu mai are prea multe”, subliniază el.

„Teoretic, dacă Rusia menține intensitatea actuală a atacurilor timp de câteva luni, amenințarea din partea avioanelor ucrainene va fi redusă la minimum. Nici acum nu le este ușor, dar să dispersezi forțele pe o perioadă atât de lungă este o misiune extrem de dificilă”, a concluzionat Panteleev.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Cum? Armata Ucrainei folosește avioane sovietice SU-24 și aerodromurile abandonate din perioada Uniunii Sovietice? Parcă făceau alergie la tot ceea ce ține de Rusia: limba, cultura, rușii. Avioanele și aerodromurile sunt bune sau sunt terminați și nu au alternative? Lăsați-i fără avioane, doar lui Zelenski să-i dați o parapantă și să se ducă cu ea la Biden!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091