Hot News
SUA încearcă să tragă Kîrgîzstanul de partea sa
10/08
Ministerul Agriculturii: Livrări gratuite de cereale în Africa
11/08

Particularitatea noii misiuni lunare a Rusiei

11august 2023. Momentul lansării stației ”Luna-25”/ Foto: dzen.ru

Prima stație lunară rusă după aproape 50 de ani – „Luna-25”- a fost lansată spre satelitul natural al Pământului în dimineața zilei de 11 august, la ora 2:10, ora Moscovei. Ultima stație rusă a fost trimisă în 1976, transmite Lenta.ru.

Zborul stației rusești „Luna-25” cu aterizare la Polul Sud al Lunii este, din punct de vedere tehnic, destul de dificil, în special din cauza particularităților traiectoriei de zbor, a declarat pentru Lenta.ru Ivan Moiseev, șeful Institutului de Politică Spațială,

„Misiunea oficială este de a restabili tehnologiile, cunoștințele și abilitățile pe care le-am avut în anii ’60, când am aterizat pe Lună. Ceea ce știam să facem atunci, acum s-a uitat. Scopul zborului este de a efectua o aterizare ușoară. În plus, stația transportă câteva instrumente științifice pentru analiza solului”, a declarat Moiseev.

Potrivit precizărilor sale, particularitatea zborului constă în faptul că stația va trebui să aterizeze la Polul Sud al Lunii, deși anterior a aterizat la latitudini medii. Specialistul a explicat că, din punct de vedere tehnic, este destul de dificil.

„În primul rând, traiectoria zborului în sine este destul de complicată. Se ține cont și de câmpurile gravitaționale ale Lunii și ale Pământului. Totul trebuie să fie foarte bine calculat. Destul de dificil este și procesul de aterizare în sine. Nu cu mult timp în urmă, încercări nereușite au fost făcute de India și Israel”, a amintit Moiseyev. ”China explorează cu succes Luna. Roverele ei aterizează lin chiar și pe partea întuneacată a satelitului natural al Pământului, ceea ce nu este deloc o chestiune simplă”.

Postul de televiziune RT a transmis lansarea stației ”Luna-25”. În timpul transmisiunii în direct, dezvoltatorii vor vorbi despre cum este construită stația și despre obiectivul principal al programului lunar rusesc construirea unei baze locuibile pe satelitul natural al Pământului.

Într-un interviu acordat RIA Novosti, șeful Roskosmos, Iuri Borisov, a anunțat data lansării următoarei stații ”Luna” și a spus că acest lucru se va întâmpla în 2027.

„Sperăm că în 2027 vom lansa ”Luna-26”, în 2028 — ”Luna-27” și undeva până în 2030, după 2030 — Luna-28”, a anunțat el.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Mult succes, Rusia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875060