Hot News
Șoigu: Resursele militare ale Ucrainei sunt aproape epuizate
15/08
Robert Kennedy Jr.: SUA au fost implicate în crearea de laboratoare biologice în Ucraina
15/08

Corneliu Vlad: Războiul din Ucraina, o înfruntare existențială

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Politologii ruși și cei occidentali se întâlnesc cel puțin într-un punct în analizele lor: ei sunt de acord că înfruntarea din Ucraina este una existențială. Dar în timp ce în Rusia aprecierea este unanimă, în Vest opiniile sunt împărțite.

Unii analiști occidentali încearcă să ascundă adevăratul scop al implicării masive a SUA și unor aliați ai lor în sprijinirea regimului de la Kiev, care este destabilizarea și destrămarea Rusiei. Alții însă relevă riscul pe care și l-au luat SUA și NATO prin conflictul din Ucraina.

Jurnalista britanică Emily Ferris încearcă să minimalizeze imprevizibilitatea preocupantă și gravitatea angajării Vestului într-o confruntare cu Rusia. Ea susține că Moscova oficială ar exacerba miza războiului. Dupa ce recunoaste că „narațiunea Rusiei despre război îl încadrează ca parte a unei lupte mult mai ample pentru supraviețuirea țării, ea trimite  lucrurile în derizoriu : „Conducerea superioară de la Moscova pare să vorbească în termeni apocaliptici despre riscul supraviețuirii Rusiei” .

Și totuși, ziarista britanică nu poate să nu recunoască gravitatea confruntării. „Kremlinul, scrie ea, a considerat că situația a justificat ca Rusia  să intre în război, chiar și cu riscul de a rupe relațiile cu Occidentul. Acest lucru se explică prin modul de abordare al Rusiei, căci țara consideră că luptă pentru însăși existența ei, într-un război civilizațional pe care Occidentul nu-l poate înțelege”.

Majoritatea exegeților occidentali sunt însă mai realiști în aprecieri, cel puțin în ce privește miza acestui război, care angajează existențial toate părțile în confruntare.

Într-un editorial al ziarului francez „Le Monde”, Sylvie Kauffmann scrie: „Se spune că acest război este existențial pentru Ucraina, după ce am realizat că el este și pentru Rusia. Iar consecințele sunt foarte importante”. S-a ajuns la un punct fară întoarcere, suntem obligați să continuam să sprijinim Ucraina”.

„Ideea unui război existențial intre Est și Vest, e linia de creastă pe care o reprezintă Ucraina în 2022. Iar acest lucru este fundamental pentru a înțelege ce îl motivează pe președintele Putin, adaugă ziaristul François Brousseau de la cotidianul „ Le Devoir” din Canada. Pentru  președintele Putin, continuă el, Ucraina nu este numai o problemă a alianțelor militare, a expansiunii occidentale, a amenințării americane și a NATO. Aici este vorba de strategie, de geopolitică, fapt foarte important. Ucraina este și o linie roșie, capitală, a tradiției ruse, a unei anumite concepții de civilizație, împotriva invaziei capitaliste și occidentale”.

După dispariția URSS, când Rusia a văzut că NATO se extinde spre frontierele Rusiei, Alianța a fost percepută  ca o amenințare existențială de către Kremlin, ceea ce a justificat intervenția sa în Ucraina”, comenta la 11 iulie 2023 agenția France Presse.

„Devenit existențial pentru Moscova, conflictul pune acum în joc credibilitatea militară și politică a aliaților Ucrainei”,  apreciază și editorialistul Gilles Paris de la „Le Monde”.

Dar oricât de tranșantă ar părea această previziune, ea este întărita de cuvântul de greutate al marelui politolog american  John Mearsheimer, care subliniază că „victoria Moscovei este sigură pentru că Ucraina este existențială pentru Rusia. Iar în aceasta logică, Ucraina ar fi sacrificabilă pentru Statele Unite”.

Apreciere întărită de analistul și sociologul francez Olivier Todd, care explică: „Armata Ucrainei a fost preluată de militarii NATO. Rușii au anunțat că nu vor tolera niciodată ca Ucraina să devină membru al NATO. Din punctul lor de vedere, rușii duc un război defensiv și preventiv. Iar pentru ei acest fapt este o problemă esențială”.

În același sens, fostul analist al CIA, Larry Johnson, declară categoric: „Victoria Rusiei în conflictul din Ucraina este inevitabilă și va duce la încetarea existenței NATO sub forma ei actuală. Ceea ce îngrozește cea mai mare parte a Occidentului este că Rusia va învinge, nu „dacă va învinge”. Iar când ea va învinge, acest lucru va reprezenta o amenințare existențială pentru NATO. Alianța va înceta, posibil, să mai existe sub forma pe care o știm astăzi”, spune expertul american.

Iată de ce, conchide analistul rus Feodor Lukianov, „Rusia se confruntă cu o rezistență acerbă, din cauza dorinței statului vecin de a-și apăra identitatea și a dorinței nobililor occidentali de a sacrifica tocmai acest popor pentru a pune Moscova la locul lui… Veșnicele întrebări existențiale cu care s-a confruntat țara noastră în repetate rânduri de-a lungul istoriei sale sunt din nou relevante ”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875204