Hot News
Vucic a obținut eliminarea a două puncte din Declarația anti-Rusia de la Atena
23/08
Presa: În iulie, Rusia a livrat 2 miliarde de metri cubi de gaze în UE
24/08

Vladimir Putin a vorbit la summitul BRICS

Președintele Rusiei, Vladimir Putin/ Foto: Telegram/ ren tv

Președintele rus, Vladimir Putin, a participat, prin legătură video, la cel de-al XV-lea summit BRICS, desfășurat la Johannesburg. RIA Novosti a selectat principalele declarații ale președintelui rus.

Șeful statului a subliniat că grupul ”celor cinci” – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – s-a impus pe bună dreptate pe scena mondială ca o structură cu autoritate. Poziția organizației se întărește constant, iar cursul promovat corespunde aspirațiilor principalei părți a comunității internaționale – majoritatea mondială.

„Ne pronunțăm în unanimitate în favoarea formării unei ordini mondiale multipolare, cu adevărat juste și bazată pe dreptul internațional, cu respectarea principiilor cheie ale Cartei ONU, inclusiv dreptul suveran și respectarea dreptului fiecărei națiuni la propriul model de dezvoltare”, a declarat Vladimir Putin.

Țările BRICS sunt împotriva hegemoniei și a politicii de neocolonialism, a subliniat președintele.

El a îndemnat țările membre ale grupului ”celor cinci” să extindă plățile în monede naționale și cooperarea interbancară și, de asemenea, să înființeze o comisie permanentă pentru transporturi, care să se ocupe inclusiv de partea de logistică.

Rusia salută consolidarea cooperării în cadrul BRICS în domeniul inovațiilor globale, a continuat șeful statului.

„Contăm pe intensificarea cooperării în cadrul inițiativei BRICS privind crearea unei rețele globale de infrastructură dedicate cercetării, de a cărei susținere și dezvoltare s-ar putea ocupa un fond financiar special.”

Putin a explicat ce anume a dictat acțiunile Rusiei în Ucraina

”Vreau să menționez că tocmai dorința de a-și menține hegemonia în lume, a spus șeful statului rus, dorința unor țări de a menține această hegemonie a dus la criza grava din Ucraina. Mai întâi, cu ajutorul țărilor occidentale, în această țară a fost dată o lovitură de stat neconstituțională, apoi a fost declanșat un război împotriva acelor oameni care nu erau de acord cu această lovitură de stat, un război brutal, un război de exterminare – timp de opt ani.

Rusia a decis să-i sprijine pe oamenii care luptă pentru cultura lor, pentru tradițiile și limba lor, pentru viitorul lor. Acțiunile noastre în Ucraina sunt dictate de un singur lucru – să punem capăt războiului declanșat în Ucraina de Occident și de sateliții lui împotriva oamenilor care trăiesc în Donbass”, a declarat președintele Putin.

200 de evenimente politice

Putin a reamintit că anul viitor președidinția BRICS va reveni Rusiei și a propus organizarea unei reuniuni la nivel înalt la Kazan, în octombrie 2024.

În total, sunt planificate aproximativ 200 de evenimente politice, economice și sociale, la care vor participa peste zece orașe rusești, a precizat președintele.

El a invitat țările grupului ”celor cinci” să ia parte la Forumul Cultural Internațional, planificat să se desfășoare în noiembrie, la Sankt Petersburg. Liderul rus a explicat că evenimentul ar putea deveni o platformă de dialog cu privire la viitorul culturii în lume.

În prezent, BRICS reunește cinci țări, dar 23 de state, printre care Argentina, Iran, Algeria, Tunisia, Turcia, Arabia Saudită și Egipt, și-au exprimat deja dorința de a se alătura blocului economic.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Putere, siguranță, respect, seriozitate – acesta este Vladimir Putin, președintele pe care SUA și Occidentul îl invidiază. Au și de ce. Nu se vor ridica la nivelul lui niciodată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875055