Hot News
Companiile italiene vor să revină în Rusia
16/09
Comisarul militar ucrainean, despre amploarea pierderilor Forțele Armate ale Ucrainei
16/09

Valori tradiționale ale rușilor: familia este în afara oricărei concurenței

Foto: Kommersant

Sociologii au comparat valorile tradiționale ale rușilor cu directivele oficiale, relatează, într-un articol pentru Kommersant, Anastasia Kornia și Andrei Vinokurov.

Familia reprezintă principalul liant spiritual în Rusia, reiese dintr-un sondaj privind atitudinea cetățenilor față de valorile tradiționale, realizat de grupul de cercetare Russian Field. Pe locul doi, la mare distanță, se află patriotismul, iar pe trei credința și religia. În ceea ce privește libertatea și dreptatea, rușii le menționează mai rar. Sociologii au comparat, de asemenea, răspunsurile participanților la sondaj cu lista valorilor spirituale și morale protejate oficial enumerate în decretul prezidențial și au constatat un număr mare de coincidențe. Pentru o promovare corecte a acestor valori se impune însă o analiză suplimentară a încărcăturii semantice acordate de oameni acestor valori, avertizează experții. În caz contrar, spun ei, asemenea interpretări pot fi considerate nesincere și respinse.

Întrebați ce pot fi considerate valori tradiționale rusești, aproape jumătate dintre respondenți (43%) au indicat familia. Patriotismul și dragostea pentru patrie s-au clasat pe locul al doilea ca popularitate (18%). Pentru 11% dintre ruși esențiale sunt valorile religioase, respectul pentru vârstnici fiind menționat de 8% dintre respondenți. Alte 7% au indicat copiii. Prietenia, libertatea și dreptatea au fost specificate doar de 2% dintre participanții la sondaj. Întrebarea a fost deschisă, adică respondenții puteau indica oricâte dintre valorile considerate de ei importante. S-a constatat, astfel, că lista lor este destul de scurtă: mulți nu au putut indica mai mult de o valoare. 18% au avut dificultăți în a răspunde la întrebare, iar 2% au spus că nu există astfel de valori.

Sondajul telefonic a fost realizat pe un eșantion reprezentativ, în perioada 8-14 august 2023, la cererea lui Aleksandr Asafov, membru al Camerei Civice. La sondaj au participat 1600 de respondenți, marja de eroare nu depășește 2,45%.

Răspunsurile respondenților corespund, în mare parte, listei conținute în decretul prezidențial din 2022 cu privire la bazele politicii de stat pentru păstrarea și consolidarea valorilor spirituale și morale tradiționale, consemnează sociologii.

Astfel, după frecvența de menționare, în primele trei au intrat:

– „familia puternică”,
– „înalte idealuri morale” (dacă înțelegem prin asta cultura, dragostea, onestitatea, ospitalitatea, loialitatea și prietenia menționate de respondenți),
– ”patriotismul”.

Inițiatorul sondajului, politologul Aleksander Asafov, spune că rezultatele studiului confirmă, în general, orientările valorice care au stat la baza modelului de viziune asupra lumii formulat de participanții la proiectul „ADN-ul Rusiei”. De asemenea, amintește el, ele sunt consemnate într-o serie de acte normative și juridice, inclusiv în amendamentele la Constituție și în decretul prezidențial menționat mai sus. Oamenii de știință au avut dreptate, iar acest model confirmă, într-adevăr, viziunea noastră asupra lumii, spune politologul: în special, familia reprezintă valoarea fundamentală în societatea rusă (în timp ce în Europa este vorba despre individ și valorile lui, iar în civilizația asiatică primordială este colectivitatea).

”Caracteristic este faptul că, după cum observăm, dacă oamenii sunt întrebați despre valori, nu vom obține formulări clare, a menționat Asafov. „Toți simt la fel, dar formulează diferit”. Indirect, acest lucru este confirmat și de numărul mic de răspunsuri la întrebarea deschisă, ce permite enumerarea unui număr nelimitat de opțiuni. „Oamenii nu sunt obișnuiți să vorbească despre asta, spun numai ce este foarte important pentru ei, pentru că mult timp nimeni nu s-a ocupat să explice valorile și importnța lor”, explică politologul. Prin urmare, pe viitor, principalul obiectiv devine formarea unui anumit set comun de semnificații și idei – de fapt, acesta este și scopul noilor proiecte educaționale, dintre care unele vor demara la 1 septembrie, amintește Aleksandr Asafov.

În 2014, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FoDGO) a realizat, la rândul ei, un sondaj în cadrul căruia au fost analizate valorile rușilor. Atunci, respondenții au indicat drept cei mai importanți factori unificatori istoria comună a țării (92,3%), tradițiile comune (89,5%) și cultura comună (88,9%). Tot atunci, experții au identificat în calitate de ”baze cheie ale сonștiinței de sine” ale rușilor familia (96,2%), copiii (95,4%), sănătatea (95,2%), susținerea acordată membrilor familiei (93,9%) și comunicarea (90,6%).

Konstantin Kostin, șeful FoRGO, este de părere că, pornind de la sondajul Russian Field (despre care se spune la începutul articolului – n.r.), se poate vorbi nu atât de o ierarhie, cât despre o structură a pachetului de valori.

Importante nu sunt atât cifrele concrete, chiar dacă pentru întrebările deschise ele sunt considerabile. Esențial este însă ”portretul” moral și mental al populației, subliniază expertul: importante nu sunt locurile convenționale unu, doi, trei, ci gama de percepție a priorităților, care este deosebit de edificatoare. Totuși, pentru o utilizare corectă a datelor sondajelor la proiectarea diferitelor campanii de informare și lămurire pentru promovarea valorilor despre care se vorbește în studiu, este nevoie de o matrice de interpretare, susține Kostin.

Este necesară o analiză atentă a încărcăturii semantice așezate de oameni într-un termen sau altul, este nevoie de o „descifrare” consistentă a conceptelor de bază – în ce fel și cum sunt citite de oameni, astfel încât aceleași noțiuni să aibă aceeași interpretare. În caz contrar, formele lexicale care nu descriu cu exactitate esența percepției oamenilor pot duce la faptul că în spatele cuvintelor potrivite nu se află nicio emoție, iar, mai devreme sau mai târziu, acest lucru va fi respins sau perceput ca nesinceritate, avertizează expertul: „Am văzut o astfel de situație și în perioada târzie a URSS și în anii „90”.

 

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Cele trei mari valori – familia, patriotismul și credința – stau la baza unei societăți puternice și sănătoase. Atâta timp cât ele fac parte din ființa poporului rus, nici un dușman nu va putea birui Rusia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875100