Hot News
Bulgarii cer Rusiei iertare pentru „mârșăvia” autorităților lor
27/09
Tancurile Abrams au ajuns în Ucraina. Se va schimba situația pe front?
27/09

Președintele Parlamentului canadian și-a anunțat demisia din cauza scandalului cu nazistul

Foto:Keystone Press Agency/ Vzgliad

Președintele Parlamentului canadian, Anthony Rota (în imagine), demisionează din cauza scandalului legat de cinstirea nazistului ucrainean din divizia SS, Iaroslav Gunko (Hunko), în vârstă de 98 de ani, scrie Vzgliad.

Rota și-a anunțat demisia într-un discurs rostit în Parlament, transmite TASS. „Cu inima grea informez Parlamentul în legătură cu demisia mea din functia de presedinte al Camerei Comunelor”, a spus el. Anthony Rota va părăsi oficial funcția pe care o ocupă pe 27 septembrie.

Comentând informația, reprezentanta oficială a MAE rus, Maria Zaharova, a scris, pe canalul ei de pe rețeaua Telegram, că din speakerul Camerei Comunelor a Canadei, Anthony Roth, au făcut „țap ispășitor”, scoțându-i din vizorul atacului pe premierul țării, Justin Trudeau, și pe camarazii lui, printre care se numără descendenți ai colaboraționiștilor.

În postarea sa, Zaharova a constatat, totodată, că nimeni nu și-a cerut scuze pentru sloganurile naziste cu care a fost întâmpinat Zelenski. Ea a prezis „un viitor la fel de lipsit de glorie” pentru toți cei care, în întreaga lume, susțin „gunoaiele naziste”.

„Colaboraționistul a ajuns la 98 de ani pentru ca toată viața lui dulce din ultimele decenii, tot acest patos prefăcut al rudelor sale și minciunile autorităților canadiene să fie spălate în propria lor murdărie. Aleluia!”, a declarat diplomatul.

În același timp, ministrul polonez al Educației a propus extrădarea SS-istului Iaroslav Gunko.

„Vă adresez rugămintea de a analiza de urgență documente, pentru a stabili dacă Jaroslav Gunko este căutat pentru crime împotriva poporului polonez și a polonezilor de origine evreiască. Specificul unor astfel de crime reprezintă justificare pentru a solicita Canadei extrădarea lui.”

Scandalul a izbucnit în timpul recentei vizite efectuate de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în Canada, când, vorbind în Parlamentul țării, el l-a salutat pe naționalistul ucrainean din divizia SS Galicia. Biroul Primului Ministru al Canadei a plasat responsabilitatea invitării lui Jaroslav Gunko în Parlamentul pe umerii președintelui Camerei Comunelor, Anthony Rota. Ministrul canadian de externe, Mélanie Joly, i-a cerut acestuia să demisioneze.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Este și Anthony Rota un fel de ,,acar Păun”. Măcar și-a cerut scuze, chiar dacă sunt tardive, chiar dacă nu sunt din convingere. Cineva trebuia sacrificat de ochii lumii, nu? Ministrul de externe canadian, Mélanie Joly i-a cerut demisia. Fiind un personaj minor s-a executat. Deși premierul Trudeau și Parlamentul l-au sărbătorit pe nazist cu ovații furtunoase, beleaua a picat doar pe el. O merită din plin, dar vinovații sunt mai mulți. Rota l-a numit pe nazistul Hunka ,,erou ucrainean” care ,,a luptat împotriva rușilor și continuă să sprijine trupele ucrainene”. Hunka a făcut parte din Divizia a 14-a Waffen Grenadier SS din Galicia, unde s-a înrolat voluntar în 1943. Doar că ziarele canadiene au folosit în articolele lor denumirea de ,,Prima Divizie Ucraineană”, denumire folosită doar cu puțin timp înainte ca Germania nazistă să se predea. Ziariștilor canadieni li s-a părut că așa acoperă trecutul nazist a lui Hunka. Nu contează că soldații canadieni au luptat cu forțele aliate pe Frontul de Vest în al Doilea Război Mondial împotriva camarazilor lui Hunka, nu contează că mulți dintre ei au fost uciși. Nu contează asta, ci doar faptul că Hunka sprijină Ucraina și că este împotriva Rusiei. Politologul Ivan Katchanovski de la Universitatea din Ottawa a declarat că i-ar condamna la închisoare pe toți politicienii care au uitat istoria. Iar Trudeau e un mincinos declarând că nu știe nimic despre Hunka. Christina Freeland, viceprim-ministru și ministru al finanțelor, membră al Partidului Liberal, a avut legături strânse pe linie de partid cu Organizația Naționaliștilor Ucraineni (organizație de tip fascist). Această femeie face parte din Guvernul său, cum să nu știe Trudeau despre Hunka? Basme pentru proști! Ministrul polonez al Educației cere extrădarea lui Hunka. Nazistul are 98 de ani, ce naiba să-i mai faci? De ce nu s-a căutat extrădarea lui după război, când devenise cetățean canadian? Hunka și-a trăit traiul și și-a mâncat mălaiul! Tot acest spectacol a fost pus la cale de Guvernul canadian pentru a-l impresiona pe Zelenski și pentru a umili Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093