Hot News
Business Insider scrie cu fascinație despre „operațiunile subtile” ale Rusiei împotriva Ucrainei
11/10
Sunt ale noastre. În România, lui Zelenski i s-a cerut să restituie pământuri
11/10

Putin a vorbit pentru prima dată despre războiul din Israel, subliniind că independența Palestinei este calea spre pace

Moscova. Întâlnirea președintelui rus, Vladimir Putin, cu premierul Irakului, Mohammed Shia al-Sudani/ Foto: screenshot video/ RBC

Vladimir Putin a vorbit pentru prima dată despre războiul din Israel. Potrivit spuselor sale, pentru a găsi ieșirea din criza din Orientul Mijlociu, trebuie să se revină la decizia Consiliului de Securitate al ONU privind crearea unui stat palestinian suveran, relatează Gazeta.ru. Abordând acest subiect la întâlnirea cu premierul Irakului, Mohammed Shia al-Sudani (în imagine), liderul de la Kremlin a estimat că ceea ce se întâmplă acum este rezultatul eșecului politicii Statelor Unite.

„Eșecul politicii SUA”

„Vizita dumneavoastră în Rusia are loc pe fundalul crizelor. Continuă și criza ucraineană și, din păcate, vedem o bruscă înrăutățire a situației din Orientul Mijlociu”, a spus Putin adresându-se oaspetelui său.

Liderul rus a estimat că mulți vor fi de acord cu el că escaladarea din Orientul Mijlociu este „exemplul clar al eșecului politicii Statelor Unite”. Putin este de părere că Washingtonul nu a încercat să găsească compromisuri care să mulțumească părțile aflate în conflict. În schimb, Statele Unite au exercitat presiuni asupra lor, promovând propriile lor idei despre cum trebuie rezolvată situația.

Potrivit șefului statului rus, în același timp, nu s-a ținut cont de interesele fundamentale ale poporului palestinian.

„Mă refer, în primul rând, la necesitatea punerii în practică a deciziei Consiliului de Securitate al ONU privind crearea unui stat palestinian independent și suveran”, a explicat președintele.

De asemenea, Putin a cerut părților în conflict să minimizeze și să reducă la zero daunele aduse populației civile.

Și Federația Rusă poartă responsabilitatea

Al-Sudani a catalogat escaladarea din Orientul Mijlociu „o revoltă a palestinienilor” care doresc ca drepturile lor să nu mai fie încălcate. „Este rezultatul firesc al faptului că Israelul a continuat să comită încălcări în privința drepturilor palestinienilor, comunitatea internațională nu a zis nimic și nu a putut să-și îndeplinească obligațiile în temeiul rezoluțiilor recunoscute la nivel internațional.”

Potrivit premierului irakian, în regiune se observă o „escaladare foarte periculoasă”, iar ceea ce se întâmplă duce la distrugerea Fâșiei Gaza. El a adăugat că țările arabe, împreună cu Rusia, o „mare putere” și membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, sunt responsabile pentru evenimentele din regiune.

Premierul consideră Federația Rusă o țară prietenoasă, care are relații „profunde” și „istorice” cu Irak. „Aș dori să exprim recunoștința pentru că ne-a oferit arme, pentru ca noi să putem opunem rezistență formațiunilor banditești.”

De ce parte este Rusia?

Conflictul din Orientul Mijlociu a fost analizat și la întâlnirea de marți a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, cu omologul său irakian, vicepremierul Faid Hussein.

„[Lavrov și Hussein] au cerut tuturor părților interesate să-și intensifice eforturile cu scopul de a asigura condiții pentru reluarea rapidă a procesului complet de negocieri între palestinieni și israelieni, al cărui rezultat ar trebui să fie crearea unui stat palestinian independent în interiorul granițelor din 1967, care să coexiste în pace și securitate cu Israelul”, se arată în comunicatul diplomației ruse.

În același timp, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova menține relații atât cu Palestina, cât și cu Israelul. „Fără îndoială, avem îndelungi legături istorice cu palestinienii, continuăm contactele noastre. Într-adevăr, este vorba de contacte la diferite niveluri, inclusiv la nivel înalt, de-a lungul timpului.

Concomitent avem și relațiile noastre cu statul Israel, de care ne leagă multe lucruri în comun, în primul rând, numărul mare de compatrioți care trăiesc în acest stat”. A fost răspunsul formulat de reprezentantul Kremlinului la întrebarea dacă la Kre
mlin este împărtășită poziția adoptată de șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov. Recent, el a publicat un mesaj video în care a cerut comunității internaționale să obțină oprirea unei noi escaladări în Orientul Mijlociu.

„Mă adresez liderilor țărilor musulmane – creați o coaliție și cereți-le celor pe care-i considerați prieteni, Europa și întreg Occidentul, să nu mai bombardeze cetățeni civili sub pretextul distrugerii luptătorilor”, a spus Kadîrov. ”Susținem Palestina. Și suntem împotriva acestui război, care, spre deosebire de alte conflicte, poate degenera în ceva mai mult.”

Peskov a comentat și vorbele președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit căruia „Rusia este interesată de declanșarea unui război în Orientul Mijlociu, pentru ca noua sursă de durere și suferință să slăbească unitatea mondială, să amplifice diviziunea și contradicțiile ”.

Aceste afirmații „nu au absolut nici un fundament”, a subliniat Peskov.

2 Comments

  1. Carmen spune:

    Președintele Vladimir Putin este un om echilibrat, care știe să ia decizii înțelepte și benefice pentru Rusia. Știm foarte bine cine este implicat în conflictul dintre Israel și Fâșia Gaza. Un om rațional, care gândește singur, își dă seama de interesele unora de a acuza Rusia. Ceea ce n-au observat unii este faptul că Rusia este un mediator și dorește aplanarea acestui conflict, aflat într-o zonă atât de periculoasă. Vorbele lui Zelenski nici nu trebuie luate în seamă, fiindcă vin din partea unui om aflat în sevraj, pe care îl jenează tocurile și are pianul dezacordat. Poate a primit unul nou de la Iohannis! Zelenski este tras pe linie moartă și e în agonie. Vorbește aiurea.

  2. Radu spune:

    Am citit mai multe articole despre acest conflict din Israel, dar acesta ii primul articol in care citesc despre solutia unui stat palestinian independent. De altfel, nici nu cred ca exista alta solutie de pace pe termen lung. Va urez putere in continuare pentru a scoate adevarul la iveala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076