Hot News
MAE rus: Decizia CIO de a exclude rușii este o segregare bazată pe naționalitate
05/11
Peskov: Explozia de la gazoductele Nord Stream ar fi putut deveni motiv de război
06/11

Comitetul Adunării Generale a ONU a adoptat rezoluția Rusiei privind lupta împotriva nazismului

Foto: RIA Novosti

Al treilea Comitet al Adunării Generale a ONU a adoptat Rezoluția Rusiei privind lupta împotriva glorificării nazismului, a anunțat corespondentul agenției RIA Novosti.

În favoarea documentului au votat 112 țări, 50 s-au exprimat împotrivă, inclusiv Ucraina, SUA, Marea Britanie, Germania și Canada. 14 state s-au abținut.

Rezoluția recomandă țărilor să adopte măsuri, inclusiv în legislație și educație, în conformitate cu obligațiile lor internaționale privind drepturile omului, pentru a preveni revizuirea istoriei și a rezultatului celui de-Al Doilea Război Mondial, precum și negarea crimelor împotriva umanității și a crimelor de război în timpul conflictului.

Autorii documentului condamnă cu fermitate incidentele legate de glorificarea și propaganda nazismului, cum ar fi, de exemplu, aplicarea de graffiti și desene cu conținut pro-nazist, în special, pe monumentele victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial. Ei îndeamnă statele să elimine toate formele de discriminare rasială, inclusiv la nivel legislativ, dacă circumstanțele impun o asemenea măsură.

În plus, Rezoluția se opune utilizării pe durata actului educațional a retoricii și a materialelor școlare care promovează rasismul, discriminarea, ura și violența bazate pe etnie, naționalitate, religie sau convingeri.

Al treilea Comitet al ONU a inclus anterior un amendament la text, care afirmă că Rusia ar fi dorit, chipurile, „să justifice agresiunea teritorială împotriva Ucrainei invocând ca presupus obiectiv lichidarea neonazismului”. Amendamentul a fost votat de 66 de țări, 26 s-au pronunțat împotrivă, iar 67 s-au abținut. Autorii amendamentului au fost Albania, Australia, Japonia, Guatemala, Liberia, Insulele Marshall și Macedonia de Nord, Noua Zeelandă, Ucraina și Micronezia.

Un grup de țări occidentale a introdus-o în speranța că, dacă va fi adoptată, Moscova va renunța la textul rezoluției sale și nu va vota în favoarea lui, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Directorul Departamentului de Cooperare Multilaterală pentru Drepturile Omului al Ministerului Afacerilor Externe, Grigori Lukianțev, a calificat acest demers al țărilor occidentale „nimic mai mult decât o provocare procedurală” și o dorință de politizare a textului. După cum a subliniat diplomatul, documentul este o rezoluție pur tematică, nu una care vizează o țară; are ca scop dialogul și cooperarea, și nu etichetarea.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Doar aproximativ 60% dintre membri ONU au votat rezoluția privind lupta împotriva slăvirii nazismului? Jenant. Această organizație, care are misiunea de a asigura pacea mondială, respectarea drepturilor omului, cooperarea internațională și respectarea dreptului internațional dovedește că și-a ratat misiunea pentru care a semnat în Carta ONU. Țările care au votat împotriva Rezoluției Rusiei demonstrează că promovează nazismul, că sunt de acord cu toate atrocitățile regimului nazist din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Este foarte trist când, prin aprobarea și apărarea nazismului, aceste țări nu fac decât să nege și să umilească jertfa celor care au murit în acel război, să uite că poate și ele au avut soldați care au căzut pe câmpul de luptă. Doar că toate acestea lovesc intenționat în Rusia, pentru că ea a avut cele mai multe victime în Al Doilea Război Mondial, ea și-a jertfit cei mai mulți soldați în lupta împotriva nazismului, ea a scăpat Europa de naziști. Aceasta este explicația, că dacă Rezoluția ar fi fost propusă de altă țară, dacă Rusia nu și-ar fi adus contribuția majoră în înfrângerea naziștilor, procentul celor care au votat pentru ar fi fost mult mai mare. Dar este vorba de Rusia și se încearcă din răsputeri să se modifice și să se rescrie istoria, tocmai pentru a-i reduce sau chiar a-i anula contribuția importantă la eliberarea Europei de regimul nazist. Acum, au ajuns să slăvească nazismul. Dar, așa cum spunea George Santayana ,,Cine își uită trecutul este condamnat să îl repete.” Și mai intuia foarte bine Fidel Castro când a afirmat că ,,Următorul război în Europa va fi între Rusia și fasciști, numai că Occidentul, la momentul respectiv, va numi fascismul… democrație.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874983