Hot News
Esențialul din discursul rostit de Putin la summitul BRICS
22/11
Zaharova: Occidentul va șterge istoria Ucrainei de dinaintea anului 2022
22/11

Stoltenberg: Nici o amenințare pentru Balcanii de Vest din partea Rusiei

Jens Stoltenberg/ Foto: Global Look Press

NATO nu vede nici o amenințare militară pentru Balcanii de Vest din partea Rusiei, a declarat Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează Izvestia.

Făcută în timpul vizitei în Macedenia de Nord, această declarație este ca un răspuns la afirmația președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre o presupusă intenție a Rusiei de a ”destabiliza Balcanii”.

„Nu vedem nici o amenințare militară imediată din partea Rusiei la adresa aliaților noștri și a regiunii, dar rămânem vigilenți”, a subliniat Stoltenberg adresându-se ziariștilor.

În ajun, Secretarul general al NATO a vorbit despre planurile unei eventuale creșteri a forțelor permanente ale Alianței pe teritoriul autoproclamatei republici Kosovo, în Bosnia și Herțegovina și în Balcanii de Vest, în ansamblul lor. El a legat acest lucru de necesitatea de a preveni apariția unor noi focare de violență pe teritoriul Kosovo.

Vizita lui Stoltenberg în regiune a avut loc în perioada 19-22 noiembrie. Cu acest prilej, secretarul general s-a întâlnit, luni, cu reprezentanții Kosovo, iar marți cu președintele sârb Aleksandar Vucic și premierul țării, Ana Brnabic.

Anterior, pe 16 octombrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a reamintit într-un interviu acordat China Media Corporation că, după promisiunea NATO de a nu se va extinde în Est, au avut deja loc cinci valuri de asemenea extindere. Liderul rus a subliniat că securitatea unor state nu poate fi construită pe baza subminării securității altora.

Pe 5 octombrie, Putin a spus că Rusia a fost întotdeauna împotriva intrării Ucrainei în NATO, deoarece extinderea Alianței Nord-Atlantice până la granițele ruse amenință securitatea Federației Ruse.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Stoltenberg abia acum vede că Rusia nu reprezintă nici o amenințare pentru Balcani? Trist, foarte trist… Nu l-a crezut pe președintele Putin, dar a ascultat tâmpeniile lui Zelenski și s-a gândit să-i dea un răspuns ,,oficial”. Nu am încredere în acest Stoltenberg și nici nu-mi place. Se contrazice în declarații. Nu de mult zicea că susține producția accelerată de arme, atât pentru nevoile Ucrainei, cât și pentru întărirea apărării țărilor membre NATO. De cine să le apere, nu cumva se gândea la Rusia? Declara că ,,nu este nimic lipsit de etică în a ne apăra libertatea.” Serios? Dar nu este lipsit de etică să începeți războaie oriunde pe planetă ca să vă vindeți armele pe care le produceți? Nu este lipsit de etică să nu luați nici o măsură în a apăra populația civilă palestiniană care este masacrată sub ochii voștri? Susține înarmarea ca să se apere Rusia (că doar nu s-a gândit la republica Moldova), iar apoi declară că Rusia nu reprezintă nici un pericol. Ce parșiv! Acum a fost în turneu prin Balcani. Doar Macedonia de Nord este membră NATO. Serbia, Bosnia și Herțegovina, cât și Kosovo nu sunt membre, au doar parteneriate. NATO a luptat împotriva armatei sârbe în timpul războiului din Bosnia (1992-1995) și a intervenit în războiul din Kosovo (1999). Cred că niciuna din aceste țări nu e încântată de vizita lui. Nu s-a dus degeaba. Vrea să pună de un nou război în zonă, acum că au terminat cu Ucraina? Spune că are în plan să ducă forțe NATO în zonă pentru a preveni noi focare de violență în Kosovo. NATO nu le previne, NATO le provoacă! Sper că președintele Vučić nu s-a lăsat aburit de vicleanul Stoltenberg. În decembrie vor urma alegeri în Kosovo și Metohia, așa că vizita aceasta a făcut-o cu folos pentru NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874973