Hot News
S-a propus decorarea actriței Polina Menșih, ucisă în Republica Donețk
23/11
Peskov: Rusia nu reprezintă o amenințare pentru Europa
24/11

Ministerul Apărării: Atac cu drone ucrainene asupra unui grup de jurnaliști ruși

;Corespondentul de râzboi, Boris Maksudov, avea 38 de ani/ Foto: m.ura.nes

Forțele Armate ale Ucrainei au lansat, dintr-o dronă, un obuz cu schije asupra unui grup de jurnalişti ruși care pregăteau un material despre atacurile armatei ucrainene asupra mai multor localități din regiunea Zaporojie, a anunțata Ministerul Apărării al Rusiei, scrie RBС.

„Ca urmare a acestui atac cu drone ucrainene asupra grupului de jurnaliști, a fost rănit corespondentul postului de televiziune ”Rossia 24”, Boris Maksudov”, a precizat sursa citată.

Boris Maksudov, în apropierea liniei frontului/ Foto: dzen.ru

Jurnalistul a fost evacuat într-o unitate medicală a Ministerului Apărării, dar cu câteva ore mai târziu, el a decedat.

Maksudov a condus, în perioada 2013-2018, biroul de corespondenți din Soci al postului federal de televiziune ”TV Țentr”. Pe 18 noiembrie 2023, el a publicat pe pagina sa de pe rețeaua VKontakte o fotografie unde apare îmbrăcat în uniformă militară și ținând în mână o cască.

Pe 22 iulie, corespondentul de război al RIA Novosti, Rostislav Juravlev, a fost ucis în timpul unui atac al armatei ucrainene în zona operațiunii militare din regiunea Zaporojie.

Tot atunci au fost răniți fotoreporterul agenției, Konstantin Mihalevski și corespondentul ziarului ”Izvestia”, Roman Polșakov. Ministerul Apărării a precizat că jurnaliştii au fost atacaţi de obuzie cu fragmentare.

Zaharova: Uciderea corespondentului de război Boris Maksudov nu va rămâne nepedepsită

Uciderea jurnalistului Boris Maksudov, corespondent de război al postului de televiziune Rossia 24, nu va rămâne nepedepsită, a declarat reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, scrie agenția Rambler.

„Regimul criminal de la Kiev continuă să-i considere pe jurnaliştii şi corespondenții de război ruși drept ţinte prioritare, angajând împotriva lor o adevărată vânătoare. Este o ticăloșie să iei drept ținte corespondenți, fotografi, cameramani neînarmați și care intră în categoria civililor”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Zaharova a adăugat, totodată, că regimul ucrainean ”se fălește fără jenă” cu săvârșirea unor astfel de atrocități. Nu vor putea scăpa de pedeapsă toți cei implicați în uciderea lui Maksudov, a adăugat diplomatul, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial al ministerului rus de Externe.

Jurnalistul Vladimir Soloviov a relatat anterior că Boris Maksudov a murit după ce a fost rănit în urma unui atac al armatei Ucrainei. Corespondentul de război a transmis din zona operațiunii militare speciale încă de la începutul ei. Actuala călătorie a durat doar câteva săptămâni.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Este un act de cea mai joasă speță! Convenția de la Geneva protejează jurnaliștii și personalul medical în timpul unui conflict armat. Nu se mai respectă nimic în lumea asta, nici un tratat, nici un acord, nici o lege? Atunci care mai este rostul acestor organizații care spun că au ca scop apărarea civililor? Că și jurnaliștii trimiși în zonele de război sunt tot civili, ei nu sunt înarmați, nu se duc să lupte. Este adevărat că a fi corespondent de război înseamnă să îți pui constant viața în pericol. Au murit și vor mai muri jurnaliști în zonele de conflict. Dar nu este totuna să mori accidental sau să fii ucis intenționat, ca în cazul lui Maksudov. Există organizații nonguvernamentale care apără drepturile jurnaliștilor. Amintesc aici ,,Reporterii fără frontiere” (RSF) cu sediul în Franța și ,,Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor” (CPJ) cu sediul în SUA. Cea din urmă este numită și ,,Crucea Roșie a Jurnalismului”. Au depus sau intenționează să depună o plângere la Curtea Penală Internațională? Investighează moartea lui Boris Maksudov și rănirea colegilor lui, dar și moartea altor jurnaliști și corespondenți de război ruși? Mă îndoiesc. Aceste organizații sunt din țări ostile Rusiei, deși n-ar trebui să conteze cetățenia. Dar, cum nimic nu mai este normal în lumea asta, sunt de acord cu doamna Maria Zaharova care a declarat că uciderea jurnalistului ,,nu va rămâne nepedepsită”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875182