Hot News
Rusia a limitat exportul de grâu dur până la sfârșitul lunii mai
12/12
Putin: Constituția actualizată stabilizează Rusia și îi ajută pe oameni
12/12

La Moscova, arheologii au descoperit, în 2023, aproximativ 9.000 de obiecte unice

Foto: tvc.ru

Pe parcursul acestui an, arheologii din Moscova au descoperit aproximativ 9.000 de obiecte unice, inclusiv cercelul unei femei, pantofi, diverse ustensile de bucătărie, jucării din lut și multe altele, a declarat reporterilor șeful departamentului de patrimoniu cultural al capitalei, Aleksei Emelianov, citat de agenția TASS.

„Acest sezon a fost foarte interesant, lucrările arheologice, săpăturile s-au efectuat la Moscova pe o suprafață de peste 9.000 de metri pătrați. Au fost descoperite 211.000 de obiecte, din care 8.900 sunt unice. În total, în ultimii 12 ani, în orașul Moscova, arheologii au efectuat peste 100.000 de descoperiri”, a spus Emelianov.

Emelianov a prezentat cercelul unei femei din secolul al XVIII-lea, descoperit anul acesta pe strada Iauzskaia. „Un interesant metal alb cu o sticlă încrustată <…>. Unii vor spune că sticla este ieftină, dar pentru secolul al XVIII-lea era un material la modă și avansat”, a menționat Emelianov.

El a menționat că în Cijovskoe pridvorie din Kitai-Gorod au fost găsite fragmente de brățări din secolul al XII-lea. „Desigur, noi considerăm că anul înființării Moscovei este 1147 și în nici un caz nu ne punem la îndoială această dată. Cu toate acestea, nu prin Kremlin, ci în Kitai-Gorod, în zona comercială a orașului, moscoviții din secolul al XII-lea purtau astfel de brățări, iar arheologii moscoviți cred că acesta este un semn al culturii urbane”, a menționat el. Emelianov a relatat că printre descoperirile de anul acesta figurează și o colecție de jucării din lut, cum ar fi, de exemplu, un articol din secolul al XVI-lea care înfățișează un bărbat în haine de iarnă, precum și depozite de monede de cupru și argint, pantofi de piele din secolul al XVIII-lea, plăci ceramice de sobă, un ulcior din scoarță de mesteacăn, un recipient de sticlă pentru limonadă și o lamă de patine din secolul al XIX-lea.

Șeful Departamentului pentru Patrimoniul orașului Moscova a adăugat că munca arheologilor nu este doar să facă descoperiri, ci și să le curețe și să le restaureze. Potrivit acestuia, în 2023, arheologii-restauratori din Moscova au procesat și restaurat mai mult de 2.000 de obiecte găsite. În ultimii cinci ani, peste 37.000 de obiecte și descoperiri arheologice au intrat în fondul muzeal.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Jucăriile din lut prezentate în imagine seamănă cu jucăriile Stary Oskol. Acestea s-au confecționat pentru prima dată la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea în cetatea fortificată Stary Oskol. Jucăriile reprezentau tradiții militare, cai, călăreți, păsări. Până la începutul secolului al XX-lea ele erau vopsite în ocru. Mai târziu apar culorile verde, purpuriu și albastru. În zonă era (și este și acum) un important centru de olărit, bărbații confecționând vase de lut pentru uz gospodăresc. Meșteșugul tradițional de confecționare a jucăriilor din lut le permitea, astfel, femeilor să lucreze și ele în ceramică. Sunt foarte frumoase. Pe site-ul https://www.culture.ru/ se pot vedea și citi despre vasta cultură rusă, despre tradiții, literatură, muzică, teatru. Aceste jucării din lut, ca și superbele păpuși Matrioșka fac parte din cultura tradițională rusă. Într-o zi, peste sute de ani, vom fi și noi și lucrurile care ne înconjoară subiecte de arheologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875086