Hot News
Sarkozy a găsit un rol pentru Ucraina în Europa
12/12
La Moscova, arheologii au descoperit, în 2023, aproximativ 9.000 de obiecte unice
12/12

Rusia a limitat exportul de grâu dur până la sfârșitul lunii mai

Foto: RIA Novosti

Interdicția va rămâne în vigoare până la 31 mai 2024. Excepție vor face livrările din cadrul ajutorului umanitar internațional destinat Abhaziei și Osetiei de Sud, precum și în calitate de provizii. Grâul va fi furnizat în Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) în limitele cotelor.

Guvernul a anunțat că a limitat temporar, până la 31 mai 2024, exportul de grâu dur din Rusia. Acest lucru nu afectează livrările destinate Abhaziei și Osetiei de Sud din cadrul ajutorului umanitar internațional și a acordurilor interguvernamentale, precum și în calitate de provizii.

„Este permis exportul de grâu dur către țările membre ale Uniunii Economice Eurasiatice – Armenia, Belarus, Kîrgîzstan și Kazahstan – în limitele cotelor stabilite prin decret guvernamental, sub rezerva autorizațiilor emise de Ministerul Agriculturii al Rusiei”, se arată în mesaj.

Autoritățile au explicat că interdicția temporară este introdusă pentru a asigura securitatea alimentară și pentru a menține prețurile la produsele din grâu dur pe piața internă.

Grâul dur (de primăvară) este un tip de grâu bogat în gluten, care are un randament cu 15-20% mai mic comparativ cu grâul moale, dar cu un cost al cultivării mai mare. Grâul dur este folosit la producția de paste, bulgur, cușcuș și griș dur.

În noiembrie, Ministerul Agriculturii a propus interzicerea exportului de grâu dur de la 1 decembrie a acestui an până la 31 mai 2024 pentru a reduce prețurile pe piața internă. Propunerea a fost aprobată de subcomisia de reglementare vamală și tarifară. Tot acolo a fost susținută inițiativa Ministerului Agriculturii și a Ministerului Dezvoltării Economice de a introduce, în perioada 15 februarie – 30 iunie 2024, o cotă de 24 de milioane de tone pentru exportul de cereale majore (grâu, orz, porumb, secară) către țări din afara UEE.

La sfârșitul lunii trecute, subcomisia a însărcinat Ministerul Agriculturii să monitorizeze lunar volumul de cereale rămas în țară. Dacă rezervele ajung la nivelul critic de 10 milioane de tone, ministerul trebuie să trimită o propunere Ministerului Dezvoltării Economice și Ministerului Industriei și Comerțului pentru interzicerea temporară a exportului acestora.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Interesele țării sunt pe primul loc. Este o strategie și o decizie care poate salva țara oricând, în cazul dezastrelor naturale sau de alt fel. Trebuie întotdeauna să existe rezerve, trebuie gândit și pentru viitor, nu doar pentru azi. Și Iosif a salvat Egiptul în vremea lui Faraon adunând în hambare recolta de grâu din anii îmbelșugați. Când a venit seceta, s-a făcut foamete în tot pământul, dar în tot Egiptul era pâine. Această interdicție este, în primul rând, pentru a asigura securitatea alimentară a Rusiei. Este foarte bine gândită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097