Hot News
Ministerul rus al Apărării a explicat de ce s-a produs atacul asupra orașului Belgorod
31/12
Zaharova a comentat declarațiile Ucrainei despre ultimatumuri adresate Rusiei
31/12

Dintre liderii europeni, Putin i-a felicitat doar pe Vucic, Orban și Papa Francisc de Anul Nou

Președintele rus, Vladimir Putin/ Foto: RIA Novosti

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis șefilor de stat și de guvern străini felicitări cu ocazia Sărbătorii de Crăciun și a Anului Nou, informează agenția TASS.

Dintre liderii europeni, doar premierul Ungariei, Viktor Orban, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, și Papa Francisc se numără printre demnitarii felicitați de șeful statului rus, se precizează în comunicatul dat publicității de serviciului de presă al Kremlinului.

În mesajul de felicitare transmis premierului Orban, Putin a precizat că relațiile dintre cele două țări au păstrat o dinamică pozitivă, în pofida situației internaționale dificile.

„Putin a pus accent pe faptul că, în anul care se apropie de sfârșit, în pofida situației internaționale dificile, s-a reușit să fie păstrată o dinamică pozitivă a relațiilor ruso-ungare”, se arată în comunicat. Președintele Rusiei și-a confirmat, de asemenea, intenția de a continua cooperea constructivă, pragmatică dintre cele două țări, care a permis transpunerea în viață a unor importante proiecte economice comune, care răspund în totalitate intereselor popoarelor rus și maghiar.

În mesajul de felicitare adresat omologului sârb, președintele Rusiei a subliniat că relațiile dintre cele două țări, bazate pe tradiții de prietenie vechi de secole, se dezvoltă într-o manieră constructivă.

„Putin a pus accent pe faptul că relațiile dintre Rusia și Serbia, bazate pe tradiții seculare de prietenie și apropiere spirituală, se dezvoltă într-o manieră constructivă”, precizează același comunicat. Președintele Federației Ruse și-a exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a continua dialogul și colaborarea productive pe probleme de actualitate de pe agenda bilaterală, regională și internațională.

În scrisoareă adresată Papei Francisc, Putin a subliniat „angajamentul său față de valorile umanismului și dreptății”, exprimându-și, de asemenea, speranța că activitatea Suveranului Pontif va contribui la „întărirea păcii, armoniei și înțelegerii reciproce între popoare”.

Adresându-se președintelui Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, Putin a estimat că, ”umăr lângă umăr, Moscova și Minskul au depășit cu încredere provocări serioase” și, de asemenea, „au contracarat politica ostilă a Occidentului colectiv, apărându-și interesele legitime pe scena mondială”.

Felicitările adresate președintelui Chinei, Xi Jinping, sunt însoțite de teza conform căreia în 2023 a fost ”constatată o dinamică înaltă a cooperării comerciale și economice” între Rusia și China.

În total, Putin a trimis telegrame de felicitare pe adresa a peste 30 de politicieni, printre care:

Președintele Abhaziei, Aslan Bjanii,
Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev,
Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinian,
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan,
Președintele Kîrgîzstanului, Sadîr Japarov,
Președintele Indiei, Draupadi Murmu,
Președintele sirian, Bashar al-Assad,
Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro,
Președintele republicii Nicaragua, Daniel Ortega,
Președintele republicii Laos, Thongloun Sisoulith,
Președintele Boliviei, Luis Arce,
Președintele Cubei, Miguel Diaz-Canel Bermudez.

În plus, foști lideri de stat au primit mesaje de la președintele rus. Printre aceștia se numără Nursultan Nazarbayev (Kazahstan), Serj Sargsian și Robert Kociarian (Armenia), Gurbangulî Berdîmuhamedov (Turkmenistan), Raul Castro (Cuba) și Nguyen Phu Trong (Vietnam).

După cum notează Kommersant, pentru al doilea an consecutiv Putin nu a trimis telegrame de Sărbători președintelui american, Joe Biden, precum și liderilor altor țări occidentale. Anterior, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că anul acesta șeful statului îi va felicita doar pe politicienii din „țările prietene”.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    A felicitat pe cine trebuie. Restul nu merită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875046