Hot News
Locuitorii mai multor regiuni ale Rusiei au observat pe cer efectul de halou
03/01
Forțele de Rachete Strategice ale Rusiei au finalizat înlocuire a sistemelor ”Topol” cu ”Iars”
03/01

Arabia Saudită a aderat oficial la BRICS

Liderii țărilor care fac parte din BRICS. În dreapta imaginii: prinţul moştenitor și primul ministru al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman/ Foto: clubfactov.ru

Arabia Saudită s-a alăturat oficial comunității BRICS, a anunțat televiziunea de stat Al Ekhbariya.

„A demarat oficial procesul de aderare cu drepturi totale a Regatului la grupul BRICS, unde intră Rusia, China și alte țări, ceea ce îi întărește poziția în lume”, se spune în comunicat dat publicității cu această ocazie.

În august, la finalul summitului BRICS de la Johannesburg, au fost invitate să adere la organizație Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită. Pe 9 decembrie, s-a anunțat că noul președinte al Argentinei, Javier Miley, a trimis liderilor țărilor BRICS o scrisoare oficială prin care anunța decizia conducerii țării sale de a nu intra în această asociație.

Aderarea la BRICS a Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite poate simplifica interacțiunea cu aceste țări pe linia OPEC+ și poate crea, pentru BRICS, reguli de joc mai clare pe piața petrolului, este de părere Viktor Heifeț, profesor la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg și cercetător principal la Institutul pentru America Latină al Academiei de Științe a Rusiei, fiind intervievat, anterior, de ziarul ”Vedomosti”.

BRICS este o organizație interstatală fondată de un grup de cinci țări: Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud. A fost creat în 2006 la inițiativa Rusiei în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg. Anul acesta, președinția BRICS a trecut Rusiei; sunt planificate peste 200 de evenimente.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Arabia Saudită a luat o decizie bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875206