Hot News
Rosatom a descoperit în Ciukotka cele mai mari rezerve de aur din Rusia din 1991
13/01
Ambasada Rusiei: Rezultatele vizitei lui Sunak la Kiev sunt „deplorabile”
14/01

Fiodor Lukianov, despre alegerile din Taiwan: China nu este pregătită

Lai Ching-te/ Foto: prospect.com.ru

Candidatul partidului de guvernământ din Taiwan, Lai Ching-te, și-a anunțat victoria în alegerile pentru șefia administrației insulei. Ceilalți doi adversari și-au recunoscu înfrângerea, relatează publicația Vzgliad.

Comentând rezultatul acestui scrutin, analistul de politică externă, Fiodor Lukianov, a amintit că Partidul Democrat Progresist pledează pentru o suveranitate deplină a Taiwanului, cu respingerea categorică a principiului „o singură China” și cu declararea independenței. Cu toate acestea, politologul consideră că este puțin probabil să urmeze acțiuni radicale, deoarece sunt sortite la evenimente imprevizibile, atât pentru insulă, cât i pentru Statele Unite.

„Nici China nu este pregătită pentru un scenariu militar. După toate probabilitățile, situația va rămâne aceeași: o tensiune nervoasă într-o fază gestionabilă”, este de părere Lukianov.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    În campania electorală, China a îndemnat populația din Taiwan să nu-l voteze pe Lai Ching-te, pe care l-a catalogat ,,creator de probleme”. China a descris alegerile din Taiwan ca pe ,,o alegere între război și pace”. S-ar putea ca problemele abia de acum să înceapă, pentru că Partidul Democrat Progresist al lui Lai susține identitatea separată a Taiwanului și respinge pretențiile teritoriale ale Chinei. Lai este un pro-american și a declarat, după alegeri, reporterilor că ,,Dacă există paritate și demnitate, Taiwan este foarte dispus să se angajeze în dialog și cooperare cu China în beneficiul popoarelor din strâmtoarea Taiwan pentru a crea un mediu pașnic și prosper”. Acum nu știu cât de dispus e Xi pentru un dialog, el precizând că China își rezervă dreptul de a folosi forța pentru a cuceri Taiwanul dacă consideră că este necesar. Se știe că SUA au ajutat la consolidarea armatei Taiwanului, iar Biden a dat de înțeles că SUA îl vor apăra în fața unui atac chinezesc. Interesele SUA pentru insulă sunt mari, pentru că Taiwanul produce peste 90% din cele mai avansate microcipuri din lume, având o importanță semnificativă pentru economia globală. Pe de altă parte, Biden a declarat sămbătă că nu susțin independența Taiwanului. Ar părea ciudată această afirmație, mai ales că SUA sunt cel mai important susținător internațional și furnizor de arme al Taiwanului, dar trebuie ținut cont de faptul că SUA sunt angajate momentan în două mari conflicte: cel din Ucraina și cel din Orientul Mijlociu. Biden se cam teme de o escaladare a conflictului cu China și intenționează să trimită o delegație neoficială în Taiwan. China a răspuns îndemnând SUA să se ,,abțină de la intervenții” în afacerile Taiwanului. Eu cred că China este pregătită pentru orice. Ea nu a renunțat și nu va renunța niciodată la utilizarea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său. În locul Taiwanului nu mi-aș pune speranța în ajutorul SUA, doar vede clar ce țeapă a tras Ucrainei (și nu numai). Mai devreme sau mai târziu, Taiwanul tot va deveni parte a Chinei. Oricum, situația din zonă e cam fierbinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875083