Hot News
Sondaj: 79% dintre ruși au încredere în Putin
19/01
Deputat din Crimeea: Occidentul forțează Rusia să extindă granițele operațiunii militare speciale
20/01

De ce în Germania a fost dezvăluit planul privind războiul cu Rusia?

Alexander Rahr/ Foto: URA.ru

În Occident, nu toți vor o rezolvare pașnică a conflictului din Ucraina, așa că prin presă sunt strecurate sentimente și documente militariste despre planurile Germaniei de a intra în conflict cu Rusia, a declarat pentru agenția URA.ru politologul german Alexander Rahr, istoric, fost consilier al guvernului german (a condus Centrul pentru Rusia și Eurasia de pe lângă Consiliul German pentru Politică Externă).

Ziarul german Bild a publicat planurile Ministerului Apărării al Germanei pentru un război cu Rusia. Potrivit informațiilor apărute în mass-media, în februarie s-ar putea produce o escaladare a relațiilor dintre NATO și Federația Rusă. Documentul descrie cum vor acționa Rusia și Alianța Nord-Atlantică în cazul izbucnirii unui conflict. Bundeswehr (Forțele Armate germane) analizează diverse scenarii. Se intenționează mobilizarea a zeci de mii de soldați germani.

Ministerul german al Apărării a calificat acest scenariu ca fiind puțin probabil, subliniind că analiza diverselor variante de acțiuni armate reprezintă parte a activităților militare de zi cu zi, mai ales în timpul perioadelor de antrenament a armatei. Contactat de URA.RU, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze informația, deoarece respectiva publicație nu se sfiește să publice fake-uri.

„Presupun că evocarea acestui scenariu în ziarul Bild poate demonstra că unora dintre cercurile cu influență din Occident nu le place deloc perspectiva negocierilor de pace. Din câte am înțeles, la conferința de la Davos (a patra întâlnire a consilierilor de securitate națională a avut loc pe 14 ianuarie, fiind dedicată „formulei de pace” ucrainene – nota URA.RU) reprezentanți ai mai multor țări importante din lume au elaborat un fel de document despre cum poate fi rezolvată criza ucraineană pe cale diplomatică”, a explicat Alexander Rahr.

Politologul german Gregor Spitzen, fondator al canalului „Mecklenburg Petersburger” de pe rețeaua Telegram, doctor în științe politice, a precizat că planurile publicate de ziar nu reprezintă o ordine exactă de acțiune. „Orice armată normală care are un Stat Major este obligată să elaboreze operațiuni strategice atât defensive, cât și ofensive pentru toate situațiile ce pot apărea în viață. Chiar și cele mai incredibile, cu un procent de realizare care se încadrează în eroarea statistică. Asta este munca lor. Tocmai pentru asta, și nu pentru ca pe timp de pace să-și ia pâinea degeaba de la propriul popor, sunt plătiți ofițerii Marelui Stat Major”, a spus el.

Germania are multe scenarii similare de confruntare între țări, a remarcat Rahr.

„Cred că articol este pură provocare. Nu cunosc în Germania pe nimeni, cu excepția a doi-trei nebuni, care să dorească un război cu Rusia. Un război între Rusia și NATO este de neconceput. Nu este oare clar că asta ar însemna sfârșitul lumii? Într-un astfel de război va fi, desigur, folosită arma atomică. Mă îndoiesc că ministerul german al Apărării nu știe acest lucru. Documentul publicat de Bild este evident doar un scenariu de lucru, unul dintre foarte multele care se elaborează într-o instituție precum Ministerul Apărării”, a subliniat expertul.

Astfel de documente există și în alte țări, chiar și în Rusia, este convins locotenent-colonelul în rezervă Roman Șkurlatov, președintele organizației „Ofițerii Rusiei”, prim-vicepreședintele mișcării „Rusia Puternică”. „Eu personal nu cred într-un conflict direct între NATO și Federația Rusă, pentru că ar fi conflictul Apocalipsei, Ziua Judecății. Sunt 100% sigur că NATO are astfel de planuri. Ba mai mult, ele sunt detaliate pentru diferite incidente sau evenimente. Rusia are, la rândul ei, proiecte pentru diverse acțiuni ale NATO. Nu am nici o îndoială în această privință, iar răspunsuri sunt pregătite pentru fiecare dintre pașii lor, la fel cum și ei au”, a spus specialistul.

Mai mult, Rusia nu are dispute teritoriale care să forțeze Germania să intre în război, a spus Șkurlatov.

„Este vorba tocmai de escaladarea în jurul așa-numitului coridor Suwalki. Este acea parte care leagă Rusia de Regiunea Kaliningrad și traversează teritoriul republicilor baltice. Nu o dată s-a declarat atât de guvernatorul Regiunii Kaliningrad, Anton Alihanov, cât și de conducerea Rusiei, inclusiv de militari, că nu prezintă niciun interes pentru Federația Rusă”, a conchis colonelul de rezervă.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Abureli pentru copii handicapați! Care Minister al Apărării din lume și-ar publica sau ar permite să-i fie sustrase și apoi publicate de un ziar documente militare secrete despre un viitor conflict cu un stat? Doar nu e fermă de găini fără stăpâni! Apoi e vorba de Germania, nu de Sudan. Da, în februarie va fi ceva mișcare, dar e cu totul altceva. Este vorba că NATO intenționează să mobilizeze 90.000 de militari pentru un exercițiu menit să descurajeze ,,agresiunea” rusă. Ce să spun, Rusia va fi tare ,,descurajată” de aceste manevre… Îți vine să râzi când citești așa ceva. Scenariul pentru exercițiul ,,Steadfast Defender” și pe care ziarul Bild l-a publicat ca fiind un plan al Armatei Germane, este doar un plan pentru aceste exerciții. Este un război virtual, care se referă la un atac rusesc asupra teritoriului aliat și care declanșează Articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă. Cam despre asta e vorba. Cele mai ample exerciții NATO au fost organizate în anul 2018, numite ,,Trident Juncture”, la care au participat 51.000 de militari. S-au desfășurat în mare parte în Norvegia. Acestea din februarie se vor desfășura în țările din estul Europei. Este un exercițiu. Scenariul alarmist prin care se sugerează un viitor conflict între Rusia și Germania este credibil doar pentru naivi și pentru generațiile de papă-lapte. Normal că domnul Dmitri Peskov a refuzat să comenteze informația. Nu-și pierde vremea cu toate prostiile publicate. De ce n-au publicat ziarele rusești asemenea scenarii? Ăștia de la Bild s-au făcut de rușine și în fața furnicilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875101