Hot News
Simonian a făcut bilanțul dialogului purtat de Carlson cu Putin
11/02
Interviul acordat de președintele Rusiei, Vladimir Putin, jurnalistului Tucker Carlson (II)
11/02

Presa străină despre interviul acordat de Putin lui Tucker Carlson

Desen: knowyourmeme.com

„Într-un război de propagandă, este foarte greu să învingi Statele Unite, pentru că Statele Unite controlează toate mass-media mondiale și foarte multe europene”, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, în interviul acordat jurnalistului independent american Tucker Carlson, relatează Vedomosti.

Presa țărilor occidentale neprietenoase l-a acuzat pe Carlson de propagandă chiar înainte ca interviul să fie publicat. Mass-media l-a numit un paria, iar după lansarea înregistrării video, s-au străduit să risipească reacțiile. În orice caz, a fost destul de greu să găsești pe paginile principale ale site-urilor publicațiilor occidentale articole cu discuția lui Tucker cu liderul rus, precizează cotidianul economic rus.

Unele publicații occidentale au subliniat succesul încercărilor Rusiei de a amplifica diviziunea din societatea americană privind ajutorul pentru Ucraina. Cum era de așteptat, Putin și Carlson, considerat o persoană de încredere a fostului președinte american Donald Trump, au fost acuzați că au încercat să influențeze rezultatele campaniei prezidențiale din America.

Vedomosti a selectat câteva citate elocvente din articolele presei străine care au relatat despre interviul lui Putin din 9 februarie.

Alan Callison, Drew Hinshaw, The Wall Street Journal (SUA)

Interviul lui Carlson i-a oferit lui Putin ocazia de a vorbi direct cu americanii la o oră de maximă audiență, exact în ziua în care Senatul SUA dezbătea ajutorul suplimentar de miliarde de dolari destinat Ucrainei. Ajutorul este blocat de certurile politice din Congres, în timp ce trupele ruse avansează pe câmpul de luptă în fața forțelor ucrainene care suferă de o lipsă acută de muniții și arme.

Peter Baker, The New York Times (SUA)

Ideea a fost de a-l izola [pe Putin], de a face din el un paria. Țările dezvoltate l-au izgonit din clubul liderilor mondiali, i-au ciopârțit economia țării sale și chiar au emis un mandat de arestare. Zielele acestea însă, Vladimir Putin nu pare chiar atât de izolat.

Domnul Putin s-a transformat într-un fel de aliat în idei al unor forțe de dreapta din Statele Unite. Potrivit sondajului YouGov, 26% dintre americani au părere pozitivă despre liderul rus, în creștere de la doar 15% la începutul anului 2021.

Eva Hartog, Sergey Goryashko, Politico (SUA)

Putin a profitat din plin de ocazie pentru a presăra semințe ale îndoielii în privința ajutorului american pentru Ucraina și a sistemului politic american.

Anticipând criticile că interviul nu va face decât să faciliteze propaganda Kremlinului, atât Carlson, cât și Putin au depus toate eforturile pentru a nu crea impresia că sunt într-un complot. Dar orice momente de tensiune au fost scurte și, într-un final, nesemnificative, iar Putin a fost la înălțime.

Tom Parfitt, David Charter, Hugh Tomlinson, The Times (Marea Britanie)

Președintele rus Putin a folosit interviul pentru a învinovăți Statele Unite și Marea Britanie de conflictul din Ucraina, declarând că a fost provocat de extinderea NATO și prelungit de Boris Johnson.

Gideon Rahman, Financial Times (Marea Britanie)

Interviul cu Putin a avut loc într-un moment decisiv al politicii americane – într-o perioadă de intensificare a cursei prezidențiale și de blocare, de către republicanii din Congres, a ajutorului acordat Ucrainei. Cu oarecare plăcere, Putin i-a spus lui Carlson că, dacă America nu va mai furniza arme Ucrainei, războiul se va termina „în câteva săptămâni”.

Liderul rus a profitat de șansa de a înclina și mai mult disputele de la Washington în favoarea Rusiei.

Maraike Müller, Handelsblatt (Germania)

Interviul luat de Carlson lui Putin a fost așteptat cu nerăbdare. Este primul interviu de asemenea profunzime pe care liderul de la Kremlin l-a acordat unui jurnalist occidental din februarie 2022. Privit mai ales din perspectiva viitoarelor alegeri americane, din toamna acestui an, interviul a fost văzut, în unele locuri, ca parte a campaniei electorale, întrucât Carlson este considerat omul de încredere al lui Donald Trump.

Maria Sanchez-Vallejo, El Pais (Spania)

Momentul ales pentru această bombă informațională – grație lui Elon Musk, al treilea cel mai interesat om de exclusivitate și care a transmis interviul în direct pe Twitter (X) – pare să nu fie întâmplător. Chiar dacă mulți republicani îl critică pe președintele rus, Trump și alții susțin că Statele Unite nu sunt interesate să ajute Ucraina să se apere.

Hurriyet (Turcia)

Au fost întreprinși numeroși pași diplomatici pentru a se pune capăt conflictului. Cele mai multe din aceste eforturi au fost depuse de Turcia. Liderul rus Putin a făcut câteva declarații remarcabile legate de întâlnirile de la Istanbul. El a declarat că Ucraina a semnat acordul în timp ce negocierile erau în desfășurare la Istanbul, dar a făcut un pas înapoi sub presiunea premierului de atunci al Marii Britanii, Boris Johnson, care a spus că este „mai bine să lupți împotriva Rusiei”.

Will Vernon, Matt Murphy, BBC (Marea Britanie)

Kremlinul va spera că, după interviul cu un cunoscut om de televiziune conservator, legiuitorii republicani din SUA vor fi receptivi la poziția Moscovei, care se repetă de obicei doar în mass-media din Rusia.

Strategii politici de la Kremlin sunt, de asemenea, cu ochii pe Europa, care va trebui să ofere sprijin financiar Ucrainei dacă America oprește ajutorul.

Pe continent, politica se schimbă. Sondajele arată un nivel tot mai mare de incertitudine în rândul opiniei publice europene cu privire la continuarea sprijinului pentru Ucraina. O serie de partide populiste de dreapta, unele cu înclinații pro-ruse, s-au bucurat de succes electoral în diferite țări.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Dacă omul nu poate opri timpul, cum a crezut că poate opri cuvântul? Vladimir Putin a vorbit, milioane de oameni l-au ascultat și cred că soarta acestei lumi se va schimba pentru că adevărul a putut fi cunoscut prin acest interviu. Vladimir Putin a fost la înălțime, Rusia a triumfat. Bravo, Vladimir Vladimirovici Putin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097