Hot News
Putin a explicat de ce operațiunea militară nu a început mai devreme
19/02
China a atras atenția asupra poziției Rusiei privind desfășurarea armelor în spațiu
20/02

Die Welt: Scholz nu a permis ca von der Leyen să candideze pentru șefia NATO

Ursula von der Leyen/ Foto: TASS

Cancelarul Germaniei Olaf Scholz nu a permis ca șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să fie nominalizată pentru candidatura la funcția de Secretar general al NATO, inclusiv din cauza poziției sale anti-ruse, susține publicația Die Welt am Sonntag, citând surse din cercurile diplomatice ale UE, relatează TASS.

Potrivit publicației, Secretarul de stat american, Antony Blinken, i-a propus președintelui SUA, Joe Biden, candidatura lui von der Leyen la sfârșitul anului 2023, după care liderul de la Casa Albă l-a abordat pe Scholz. Acesta din urmă a respins ideea. „Scholz a fost categoric împotrivă ca von der Leyen să devină șefa NATO”, a spus una dintre surse. Din punctul de vedere al cancelarului, von der Leyen este prea critică la adresa Moscovei, ceea ce, pe termen lung, ar putea deveni un moment negativ.

După cum scrie Die Welt am Sonntag, favorit pentru șefia Alianței este premierul interimar al Țărilor de Jos, Mark Rutte. Sursele au precizat, de asemenea, că „sprijinul său crește”. „În măsura posibilităților, decizia va fi luată înainte de alegerile pentru Parlamentul European, din iunie”, a declarat publicației un înalt diplomat din NATO.

21 de țări au semnalat că îl susțin pe Rutte, inclusiv Germania, SUA, Marea Britanie și Franța, dar Ungaria exprimând îndoieli. Din punctul de vedere al UE, important pare să fie și faptul că Rutte menține relații bune inclusiv cu fostul președinte american, Donald Trump, care ar putea reveni la Casa Albă.

Actualul Secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat anterior că va rămâne în funcție până la 1 octombrie 2024. Această decizie a fost aprobată la summit-ul de la Vilnius din 11-12 iulie 2023. Mass-media, inclusiv presa britanică și americană, au precizat în mod repetat că motivul a fost dificultatea de a identifica un candidat pentru succesorul lui Stoltenberg. Secretarul general este numit pe baza consensului tuturor țărilor membre ale alianței.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Gineco-politiciana nu crea să renunțe nici în ruptul capului la politică. A vrut să fie secretar general NATO? În clipa următoare era în stare să declanșeze un război mondial! Dacă figura cu NATO nu i-a reușit, ea speră să obțină al doilea mandat la funcția de președinte al Comisiei Europene. Europa va fi distrusă total economic și social având la conducerea UE această femeie. Nu i-a ajuns cât a furat și cât a distrus? Cucuvele precum Ursula van der Leyen, Victoria Nuland și Kamala Harris sunt adevărate pericole pentru întreaga lume!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875049