Hot News
Autoritățile din Crimeea, despre punctul de cotitură în soarta Peninsulei
20/02
În exclusivitate. Politologul Vitali Tretiakov, despre lovitura de stat de la Kiev, din 2014: De ce a fost inevitabilă și de ce a accelerat destrămarea Ucrainei?
21/02

MAE ecuadorian confirmă: Nu vom trimite tehnică militară în Ucraina

Gabriela Sommerfeld/ Foto: AP

Ministrul ecuadorian de Externe, Gabriela Sommerfeld, a declarat că țara nu va trimite tehnică militară în Ucraina sau în orice altă țară care este parte a unui conflict armat internațional, relatează Kommersant.

„Președintele Republicii Ecuador a dat instrucțiuni clare că țara nu va trimite nici o tehnică militară într-o țară implicată într-un conflict armat internațional. Ecuador este membru al Consiliului de Securitate al ONU și, în calitate de membru, noi contribuim la soluționarea conflictelor, respectând dreptul internațional și contribuind la rezolvarea pașnică a acestor divergențe”, a spus doamna Sommerfeld vorbind în fața Comisiei de Transparență a Adunării Naționale a Ecuadorului, potrivit ziarului El Universo.

În ianuarie, președintele ecuadorian Daniel Noboa a anunțat că intenționează să înlocuiască din Statele Unite tehnica militară de producție rusească și ucraineană cu una nouă, în valoare de 200 milioane dolari. El a admis, totodată, că armamentul învechit ar putea fi trimis în Ucraina. Rusia a avertizat Ecuadorul în legătură cu inadmisibilitatea unor astfel de acțiuni și a subliniat că acest lucru ar putea duce la consecințe negative în colaborarea bilaterală. Drept răspuns, președintele a calificat tehnica respectivă drept fiare vechi.

O lună mai târziu, agenția rusă Rosselhoznadzor a anunțat că în bananele importate din Ecuador a fost descoperită musca cu cocoașă, purtătoare de holeră. Agenția rusă a cerut revocarea certificatelor a cinci exportatori de fructe. Potrivit estimărilor ministrului Agriculturii din Ecuador, Sonsoles Garcia, această decizie a afectat 25.000 de locuri de muncă și peste 3.000 de mici producători.

Pe 16 februarie, Rusia a ridicat restricțiile la importul de banane ecuadoriene. A doua zi, ambasadorul Rusiei în Ecuador, Vladimir Sprincian, a declarat că țara latino-americană a decis să nu pună la dispoziția SUA tehnica de luptă. Potrivit acestuia, această decizie va fi anunțată oficial într-o săptămână.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Daniel Noboa, tânărul președinte al Ecuadorului (36 de ani, ales în funcție în octombrie 2023) s-a născut în SUA (Miami), este fiul unui magnat al afacerilor cu banane și a fost școlit la universități din SUA. Decizia lui din ianuarie de a trimite armamentul rusesc în Ucraina s-a dovedit cam neinspirată. A renunțat deocamdată la această idee. Fiind tânăr și lipsit de experiență, poate fi ușor de manipulat de către viclenii de la Washington. Peste un timp se poate răzgândi. Depinde ce a ,,învățat” el în Statele Unite și cu cine s-a ,,împrietenit”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875087