Hot News
Kneissl: Trupe occidentale sunt deja în Ucraina
04/03
Majoritatea rușilor intenționează să participe la alegerile prezidențiale
04/03

Profesor polonez: Ura față de noi este înscrisă în genele atât politicienilor ucraineni, cât și cetățenilor de rând

Foto: AP

Zelenski caută de mult un apărător pe scena internațională, iar după ce lucrurile nu s-au aranjat cu Biden, a decis să mizeze pe Scholz, dar acest joc politic este greșit. În plan militar, Germania este un „pitic”, este convins politologul polonez Andrzej Gil. Într-o discuție cu Do Rzeczy, el explică faptul că, în pofida ajutorului acordat, Varșovia nu putea pretinde la acest rol, pentru că ura și suspiciunea față de Polonia curge în sângele ucrainenilor, relatează RT.

Prof.Andrzej Gil/ Foto: radio.lublin.pl

Volodimir Zelenski a spus că dacă Statele Unite nu își corectează poziția în privința conflictului ucrainean, vioara întâi în planul susținerii va trebui să fie Germania, în persoana lui Olaf Scholz – „adevăratul lider al Europei”. Profesorul și politologul polonez Andrzej Gil este însă de părere că, mai degrabă Zelenski nu conștientizează, pur și simplu, care este rolul SUA și care este cel al Germaniei. „Nu înțelege că Germania nu-i poate oferi niciun sprijin militar. Singura sursă al unui astfel de ajutor pot fi doar Statele Unite. Nici un politician contemporan, care evaluează în mod realist ceea ce se întâmplă, nu s-ar adresa Germaniei în această problemă. Din punct de vedere militar, Germania este un pitic, nu este nici măcar un stat de dimensiuni medii. Are probleme foarte mari, ea însăși neavând capacități de luptă semnificative. Un astfel de sprijin nu este posibil”, a explicat el într-un interviu acordat pentru Do Rzeczy.

„De mult a devenit absolut clar că Zelenski este în căutarea unui apărător. Polonia nu a putut însă deveni. Ura și suspiciunea față de Polonia sunt înscrise în gene și probabil nu numai în rândul politicienilor ucraineni, ci și în rândul cetățenilor”, a subliniat politologul.

În dialogul cu Do Rzeczy, el a amintit, de asemenea, că toți au fost martorii scenelor de atitudine paternă afișată de Biden față de Zelenski, dar tot nu a ieșit nimic până la urmă. Legile democrației americane nu au permis acest lucru: după toate probabilitățile republicanii sunt, acum, în ofensivă, iar democrații se retrag. „În acest sens, era logic să mizezi pe Germania, dar să supraestimezi potențialul Germaniei este greșit. Jocul politic al lui Zelenski este greșit”, a concluzionat Andrzej Gil.

În același timp, el nu regretă că Polonia a oferit Ucrainei un ajutor militar considerabil, pentru că, în esență, acest lucru a fost în interesul ei. Acum însă, după schimbarea puterii în Polonia, el nu crede că premierul Donald Tusk și ministrul de Externe, Radoslaw Sikorski, vor fi deosebit de activi în privința Ucrainei. Analistul consideră că Polonia se cufundă în anarhie și haos, se destramă și se transformă într-o „gaură neagră” în Europa Centrală și de Est.

„Ce poate oferi ea Ucrainei? În momentul de față, am devenit parte a triunghiului Polonia-Ucraina-Germania, care este echivalent cu o Uniune Europeană care amintește de un triunghi unde totul dispare. De un an deja, Ucraina promovează cu UE o politică în detrimentul Poloniei”, amintește profesorul.

El se oferă, de asemenea, să risipească iluziile celor care credeau că acest conflictul armat a schimbat structura politicii oligarhice din Ucraina. „Oligarhii au fost, sunt și vor fi, ei sunt cei care au cea mai mare influență asupra politicii Ucrainei. Este o politică dusă în numele unui grup social restrâns. Este construită pentru interesele lor, și nu pentru interesele poporului ucrainean. Ucraina are nevoie de o revoluție care să măture acest sistem unde corupția și jaful sunt de proporții pe care noi cu greu ni le putem imagina”, este convins Andrzej Gil.

El riscă să presupună că în Polonia nu este înțeleasă starea reală a lucrurilor, iar guvernul nu are de gând în mod intenționat să-i asculte pe experții polonesc care cunosc Ucraina, pentru că nu are nevoie de adevăr. Nici de partea ucraineană nu există, în opinia lui, cercuri care să înțeleagă Polonia. „Înfricoșător este faptul că așa arată după 30 de ani de viața unul alături de celălalt. Nu există niciun expert care să înțeleagă ce se întâmplă în realitate în Polonia. Este îngrozitor, dar este adevărat”, a concluzinat profesorul polonez.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Și de ce se plânge acest politolog polonez? Atât Polonia cât și celelalte țări occidentale duc o politică duplicitară. Politica lor nu se bazează pe ,,drepturile omului” și nici pe ,,statul de drept”. De la începutul conflictului din Ucraina, Varșovia a fost cel mai apropiat și entuziast aliat al Kievului, dar și al Washingtonului. Dacă ura și suspiciunea față de Polonia curge în sângele ucrainenilor, dar cu toate acestea nu regretă ajutorul militar oferit Ucrainei (și care cu siguranță va continua), înseamnă că sunt idioți. Polonia face jocurile Statelor Unite, se face preș în fața Ucrainei și apoi vine să se plângă că are parte de ură. Asta meritați! Oare n-ar fi îndreptățiți și rușii să vă urască? Și nu am în vedere doar armele trimise Ucrainei, cu care au fost uciși militari ruși. Mă gândesc și la ceea ce ascunde Polonia în legătură cu sabotarea Nord Stream. Oficialii polonezi au opus rezistență față de cooperarea la o anchetă internațională privind sabotarea gazoductelor și au refuzat să dezvăluie dovezi cruciale, au ascuns probe-cheie. Acestea le declară anchetatorii care lucrează la această afacere, nu rușii. Boicotarea anchetei aruncă o umbră de suspiciune cu privire la rolul și motivațiile Varșoviei. Nu știu dacă Germania este un ,,pitic” în plan militar. Germania se lăuda că principiul ei este de a nu trimite arme în zonele de conflict. Serios? Minciună mai mare n-am auzit. În Ucraina, unde este zonă de conflict, a trimis destule. Recent, ofițeri germani au fost prinși când dezvăluiau planurile lor de a arunca în aer Podul din Crimeea. Trupe germane sunt, cu siguranță, pe frontul din Ucraina. În 2021 Germania a vândut arme de peste 4 miliarde de euro Egiptului (în conflict cu Libia și Yemen). A vândut arme Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, după ce a realizat că nu mai poate importa energie din Rusia. Aceeași Germanie a dat zeci de mii de arme luptătorilor kurzi din nordul Irakului. Unde a rămas principiul ei de a nu trimite arme în zonele de conflict? Dacă Germania este un pitic, înseamnă că e un pitic mincinos. SUA și Franța sunt la fel de ,,oneste” ca și Germania. Ce fel de înțelegere așteaptă acest politolog polonez și din partea cui? Prostia, slugărnicia și șmecheria nu pot fi înțelese. Polonia, Ucraina, Germania, Franța și celelalte țări occidentale pot să se ia de mână, să se ducă și să plângă pe preșul de la intrarea în Casa Albă. Nu știu dacă Biden va ieși în prag să le consoleze. Țări viclene și rusofobe, sper ca într-o zi să primiți ceea ce meritați!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091