Hot News
Oameni de știință: Marele accelerator de particule se va opri fără specialiștii ruși
21/03
Mesajul adresat de Putin cetățenilor după alegerile prezidențiale
22/03

Schimburile comericale dintre Rusia și țările vecine a atins un nivel record

Foto: RIA Novosti

Valoarea schimburilor comerciale realizate de Rusia cu țările asiatice din vecinătatea imediată a atins, în 2023, recordul de 56,2 miliarde de dolari, principalii parteneri comerciali fiind Kazahstan, Uzbekistan și Armenia, arată o analiză RIA Novosti elaborată pe baza datelor statistice.

Astfel, valoarea totală a schimburilor comerciale cu această regiune a crescut cu 7% – până la 56,2 miliarde de dolari, de la 52,5 miliarde în urmă cu un an. Dintre țările asitice din vecinătatea imediată, Kazahstanul a rămas principalul partener comercial al Rusiei: pe parcursul unui an, schimburile comerciale au rămas stabile la 26 de miliarde de dolari, dar ponderea Kazahstanului a scăzut ușor – la 46% de la aproape 50%, anul anterior.

Uzbekistanul a devenit al doilea cel mai mare partener al Rusiei din respectiva regiune: schimburile comerciale dintre cele două țări a crescut cu 5,4% față de 2022, la 9,9 miliarde de dolari. Ultimul loc al podiumului este ocupat de Armenia: relațiile comericale au crescut, la sfârșitul anului trecut, de 1,4 ori, la 7,3 miliarde de dolari.

În cazul Azerbaidjanului, ocupanta locului patru, schimburile comericale au crescut anul trecut cu aproape 18% – la 4,4 miliarde de dolari. Împreună, Uzbekistan, Armenia și Azerbaidjan au ridicat schimburile comerciale cu Rusia până la maxime istorice la sfârșitul anului 2023, ele reprezentând 38% din schimburile comericale cu țările din regiune față de 33% cu un an mai devreme.

Kîrgîzstanul a devenit al cincilea cel mai mare partener comercial al Rusiei, în condițiile în care schimburile comerciale au scăzut cu 17%, până la 2,9 miliarde de dolari. Georgia a ocupat locul șase, cu 2,4 miliarde, comparativ cu 2,5 miliarde de dolari cu un an mai devreme. În cazul Tadjikistanul, acest indice a crescut ușor – cu 2,7%, până la un record de 1,7 miliarde de dolari.

Turkmenistanul nu a publicat încă date pentru 2023, în timp ce ambasadorul Rusiei la Așhabad, Ivan Volînkin, a declarat în februarie că Rusia și Turkmenistanul se așteaptă la o creștere a comerțului reciproc la sfârșitul anului trecut, care nu ar trebui să fie sub indicatorul din 2022, de 1,6 miliarde dolari.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875067