Hot News
Cu ajutorul României, SUA schimbă raportul de forțe la granițele Rusiei
21/03
Schimburile comericale dintre Rusia și țările vecine a atins un nivel record
21/03

Oameni de știință: Marele accelerator de particule se va opri fără specialiștii ruși

Foto: Getty Images

Colaborarea Centrului European de Cercetări Nucleare (CERN) cu rușii va înceta la sfârșitul lunii noiembrie. Oamenii de știință consultați de RBC nu exclud ca un număr redus, de câteva zeci de persoane implicate în Large Hadron Collider(LHD), să rămână în proiect, restul urmând să fie înlocuiți de oameni de știință din Statele Unite.

Suspendarea cooperării cu oamenii de știință ruși de către CERN va viza aproximativ 500 de oameni, iar munca pe care o făceau rușii va fi preluată, probabil, de cercetători din Statele Unite, a declarat fizicianul Vladimir Obrazțov, membru al programului de colaborare la proiectului LHCb al CERN, membru corespondent al Academiei Ruse de Științe, doctor în Științe Fizice și Matematice.

Potrivit spuselor sale, oamenilor de știință ruși care execută lucrări deosebit de importante li se oferă posibilitatea de a trece în alte grupuri. Ar putea fi vorba de câteva zeci de oameni. „Desigur, problema este cum vor aborda instituțiile lor acest transfer, dacă vor fi trimiși în concediu administrativ sau vor trebui să-și dea demisia”, a adăugat omul de știință.

În același timp, el a menționat că este incorect să se spună că CERN „concediază” 500 de oameni de știință ruși, având în vedere că nu sunt angajați ai CERN, ci ai institutelor ruse care cooperează cu organizația. „Majoritatea oamenilor de știință străini sunt dezamăgiți de această decizie. O decizie luată de Consiliul CERN, din care fac parte câte doi oameni din partea fiecărei țări participante la proiect și care sunt reprezentanți ai ministerelor de resort. <…> Desigur, cineva trebuie să-și asume sarcinile pe care le-au îndeplinit oamenii de știință ruși. În colaborarea CMS, multe sunt asumate de americani, în special pe proiecte viitoare”, a adăugat expertul.

El a mai anunțat că absolvenți care își scriu lucrările de disertație vor avea acces la date și li se va permite să vină la CERN.

Angajat temporar al CERN, Ivan Poliakov, a precizat pentru RBC că deocamdată nu este clar cum va funcționa decizia organizației de a renunța la colaborarea cu rușii. „Există, ca să spunem așa, zvonuri că va continua colaborarea cu Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, deoarece formal el poate fi considerat nu o organizație rusă, ci ca organizație internațională, cu care CERN are o colaborare separată. Dar, în înțelesul meu, această problemă nu a fost încă rezolvată și nu este clar cum va arăta totul în final”, a menționat omul de știință.

În opinia lui, acei colegi implicați în cele mai mari experimente de la LHD, precum CMS, ATLAS, LHCb, ALICE – și care au investit, unii dintre ei, chiar și câteva decenii din munca lor, „vor rămâne de căruță”. „Pentru majoritatea va fi, mai degrabă, imposibil să-și continue în mod real activitatea științifică în sfera lor de interese și competențe, deoarece în cele mai multe dintre domenii nu există, pur și simplu, posibilitatea de a efectua, în afara CERN, cercetări comparabile ca nivel. După părerea mea, este o lovitură uriașă dată școlii ruse de fizică a particulelor elementare, care nu se știe cum va trece peste asts”, a subliniat Poliakov.

„Nu vreau să comentez latura morală a deciziei, voi comenta altceva. CERN susține că, pe lângă dezvoltarea științei și a tehnologiei, una dintre misiunile lui fundamentale este consolidarea legăturilor internaționale și promovarea diplomației. În opinia mea, prin decizia de a înceta cooperarea cu Rusia, CERN semnează faptul că această parte a misiunii a eșuat”, a adăugat omul de știință.

Declarația CERN este în deplină concordanță cu decizia de anul trecut a organizației de a pune capăt colaborării cu toate institutele ruse, a precizat, la rândul său, Fiodor Ratnikov, membru al programului de colaborare LHCb la CERN, cercetător principal la Institutul de Inteligență Artificială și Științe Digitale de la Școala Superioară de Economie a Universității Naționale de Cercetare. „Prin urmare, cred că ei au repetat încă o dată că relațiile de colaborare cu oameni de știință afiliate institutelor ruse vor înceta la sfârșitul toamnei, așa cum s-a anunțat anterior”, a menționat el.

„Prin urmare, vom înceta pur și simplu să dezvoltăm algoritmi și vom înceta să analizăm datele fizice colectate anterior. Dar mulți dintre colegii noștri ruși au menținut, într-un fel sau altul, funcționarea aparaturii. Este o muncă tehnică uriașă, care va fi preluată acum de alte grupuri, vechi sau noi, care continuă să activeze în cadrul experimentului”, a explicat Ratnikov.

Timp de șapte decenii oamenii de știință ruși au participat la programele CERN și „au avut o participare de mare succes”, a adăugat Viktor Savrin, coordonatorul științific al participării institutelor ruse la experimentele CERN, doctor în fizică și matematică. „O mare parte din contribuția noastră – atât intelectuală, cât și materială – este acolo sub formă de instalații și instrumente. Bani mulți, sume uriașe investite de noi acolo. Și ne pregăteam, plănuiam să investim și mai departe <…> O aparatură uriașă a fost investită acolo, transportată, instalată, a funcționat mulți ani, decenii chiar. <…> Participăm la toate cele 22 de experimente CERN. Dar cel mai mare sunt experimentele de la Large Hadron Collider”, a spus el.

Omul de știință a precizat că în documentele CERN se menționează că aparatura furnizată de orice țară rămâne proprietatea statului care a livrat-o. ”Dar este o decizie pur formală, pentru că trebuie să înțelegem că aparatura care a fost livrată și nu funcționează sau, să zicem, experimentul s-a încheiat și cine are nevoie de aceste echipamente? Este vorba de o aparatură unică, care nu poate fi adaptată nicăieri, ea trebuie fie transformată, fie transportată. <…> Dar dacă o aducem în țară, doar la groapa de gunoi. S-ar putea folosi câteva fleacuri, dar asta este cu totul altceva”, a subliniat el.

CERN este cel mai mare laborator de fizică a energiilor înalte din lume, situat la granița dintre Elveția și Franța, nu departe de Geneva. Organizația este formată din 23 de țări, Rusia nu intră printre ele. Organizația se ocupă, în special, de dezolvarea Large Hadron Collider.

În martie 2022, după izbucnirea ostilităților în Ucraina, organizația a privat Rusia de statutul de observator, iar în vară a decis să nu prelungească acordurile de colaborare cu Moscova și Minsk după expirarea acestora în 2024.

Pe 19 martie, un reprezentant al organizației, Arnaud Marsollier, a declarat că, la sfârșitul toamnei 2024, CERN va înceta colaborarea cu sute de specialiști ”care au legătură cu orice fel de organizație rusă”.

2 Comments

  1. Paul spune:

    Poate si asta este o lucrare a Domnului, ca oamenii sa nu mai avanseze in cercetarea Creatiei Sale datorita raului care se face cu aceste descoperiri. Daca lumea avea o conducere buna si folositoare pentru toti altfel ar fi stat lucrurile. Este o gluma ideea ca cercetatorii rusi vor fi inlociti cu cercetatori americani. Ce har si talanti au rusii nu poate fi inlocuit de nici o alta grupare de cercetatori. Multe experimente se vor opri sau vor merge intr-o directiei gresita.

  2. Carmen spune:

    Niște mârlani. Sper ca CERN-ul să se oprească definitiv!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048