Hot News
Putin i-a felicitat pe rușii ortodocși cu ocazia Sărbătorilor Pascale
05/05
În Crimeea, Occidentul a fost îndemnat să-l asculte pe politicianul lituanian Vaitkus
05/05

”În câteva săptămâni”. UE a indicat modalitatea de a pune rapid capăt conflictului din Ucraina

Josep Borrell/ Foto: Vedomosti

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a indicat modalitatea de a pune rapid capăt conflictului din Ucraina. Potrivit spuselor sale, el se va încheia în câteva săptămâni, dacă Occidentul va înceta să mai acorde ajutor Kievului, relatează Rambler.ru.

”Știu cum poate să fie pus capăt războiului din Ucraina. Acest lucru se poate face în câteva săptămâni – doar opriți livrările. Dacă livrările de arme vor înceta, Ucraina nu se va mai putea opune rezistență, va fi obligată să se predea și războiul se va termina, a spus Borrell.

De asemenea, el s-a întrebat retoric dacă în Europa se dorește un astfel de final al evenimentelor și a subliniat că mulți nu sunt de acord cu o asemenea evoluție.

La sfârșitul lunii aprilie, amintește Rambler.ru, Borrell a declarat că sfârșitul confruntării din Ucraina nu se va întâmpla prea curând. În același timp, diplomatul a subliniat încă o dată că țările Europei trebuie să continue să acorde ajutor militar autorităților de la Kiev. Tot atunci, el i-a îndemnat pe membri UE să nu înceteze acest ajutor până când autoritățile ruse nu vor opri conflictul.

MAE: Declarația lui Borrell este o „grandioasă recunoaștere”

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat declarația șefului diplomației europene, catalogând-o drept o mare recunoaștere a susținerii pe care Occidentul o acordă Ucrainei.

”O grandioasă recunoaștere!” Iată care este întreaga „formulă de pace” – încetarea livrărilor de armament occidentul pentru regimul de la Kiev”, a spus Zaharova.

UE, despre întârzierea ajutorului SUA pentru Ucraina

Borrell a mai declarat că disensiunile politice interne din SUA în privința susținerii Ucraina și întârzierea cu o jumătate de an a livrărilor de armament pot schimba situația ”de la victorie la înfrângere”.

”Disensiunile de pe arena politică a SUA au dus la întârzierea cu o jumătate de an a jutorului. În condiții de război, este mult. Acest lucru poate schimba situația dintre victorie și înfrângere în război”, a spus Borrell.

El a subliniat că Statele Unite și-au pierdut statutul de hegemon, iar ordinea mondială creată după 1945 pierde poziții. Borrell a descris situația actuală ca un tablou nu foarte plăcut și a subliniat că, pe acest fundal, trebuie stabilit rolul UE și al Marii Britanii.

Borrell a mai subliniat și faptul că unii dintre membrii UE au relații de prietenie cu Moscova. Potrivit șefului diplomației europene, nu toți împărtășesc părerea că Rusia este o amenințare.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Ușor de zis, dar greu de făcut. Când există un ,,dacă”, probabilitatea de a se încheia rapid conflictul este pusă sub semnul întrebării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2858044