Hot News
Kremlinul, despre decizia privind exercițiile nucleare
07/05
Kremlinul a explicat de ce au fost dați în urmărire Zelenski și Poroșenko
07/05

Vladimir Putin: Discursul de la ceremonia de învestire a președintelui Federației Ruse, 7 mai 2024. Text integral

Președintele Vladimir Putin/ Foto: kremlin.ru

Stimați cetățeni ai Rusiei!

Doamnelor și domnilor!

Dragi prieteni!

În aceste minute solemne și responsabile de preluare a funcției de Președinte vreau să mulțumesc din toata inima cetățenilor Rusiei din toate regiunile țării noastre, locuitorilor pământurilor noastre istorice, care și-au apărat dreptul de a fi împreună cu Patria Mamă.

Vreau să mă înclin în fața eroilor noștri, participanților la operațiunea militară specială, în fața tuturor celor care luptă pentru Patrie.

Vă mulțumesc încă o dată pentru încredere și sprijin, iar acum mă adresez fiecărui cetățean al Rusiei.

Tocmai am rostit cuvintele jurământului prezidențial. Un text care concentrează în sine esența celei mai înalte predestinații a șefului statului – aceea de a avea grijă de Rusia și de a servi poporul nostru.

Înțeleg că este o onoare uriașă, o obligație și o datorie sacră. Tocmai acest lucru a definit sensul și conținutul muncii mele din anii precedenți. Vă asigur că și de acum înainte interesele și siguranța poporului Rusiei vor rămâne pentru mine mai presus de orice.

Marele Palat al Kremlinului. Ceremonia de investire a președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin/ Foto: RIA Novosti

Voința consolidată a milioane de oameni reprezintă o forță colosală, dovada convingerii noastre comune și ferme că soarta Rusia va fi determina de noi și numai de noi de dragrul generațiilor actuale și viitoare.

Voi, cetățenii Rusiei, ați confirmat justețea cursului țării. Acest lucru este de mare importanță exact acum, când ne confruntăm cu serioase provocări. Văd în aceasta înțelegerea profundă a obiectivelor noastre istorice comune, determinarea de a ne apăra cu fermitate alegerea, valorile, libertatea și interesele naționale ale Rusiei.

Sunt convins că vom traversa cu demnitate această perioadă grea, de cotitură, că vom deveni și mai puternici și că obligatoriu vom da viață planurilor pe termen lung și proiectelor de anvergură menite să ne ajute să atingem obiectivele de dezvoltare.

Care vizează, înainte de toate, protejarea oamenilor. Sunt convins că susținerea valorilor familiei, tradițiilor vechi de secole va continua să unească asociațiile publice și religioase, partidele politice, toate nivelurile puterii.

Deciziile noastre privind dezvoltarea țării și a regiunilor trebuie să fie eficiente și corecte, să ridice nivelul de bunăstare și calitatea vieții familiilor din Rusia.

Am fost și vom rămâne deschiși la întărirea de relații bune cu toate țările care văd Rusia ca un partener de încredere și cinstit. Iar asta este cu adevărat Majoritatea globală.

Nu renunțăm la dialogul cu statele occidentale. Alegerea le aparține: intenționează să încerce și pe mai departe să înfrâneze dezvoltarea Rusiei, să continue politica de agresiune, de presiune asupra țării noastre care nu încetează de ani de zile, sau să caute o cale spre cooperare și pace.

Repet: dialogul, inclusiv pe probleme de securitate și stabilitate strategică, este posibil. Dar nu de pe poziții de forță, fără orice fel de aroganță, îngâmfare și exclusivitate personală, ci doar de pe picior de egalitate, respectând interesele unuia și ale celuilalt.

Împreună cu partenerii noștri de integrare eurasiatică, cu alte centre de dezvoltare suverană, vom continua munca de formare a ordinii mondiale multipolare, a unui sistem de securitate egal și indivizibil.

Într-o lume complexă care se schimbă vertiginos, trebuie să fim autosuficienți și competitivi, deschizând noi orizonturi pentru Rusia, așa cum s-a întâmplat nu o dată în istoria noastră.

Dar este important să ne amintim lecțiile ei, să nu uităm de prețul tragic al tulburărilor și șocurilor interne. De aceea, sistemul nostru de stat și socio-politic trebuie să fie puternic și absolut rezistent la orice provocări și amenințări, să asigure progresul și stabilitatea dezvoltării, unitatea și independența țării.

În același timp, stabilitatea nu înseamnă inerție. Sistemul nostru de stat, social trebuie să fie flexibil și să creeze condiții pentru reînnoire și mers înainte.

Vedem cum s-a schimbat atmosfera în societate, cât de mult sunt apreciate astăzi fiabilitatea, responsabilitatea reciprocă, sinceritatea, decența, noblețea și curajul. Voi face totul pentru ca oamenii care și-au arătat cele mai bune calități umane și profesionale, care și-au demonstrat prin fapte loialitatea față de Patrie, să ajungă în poziții fruntașe în administrația publică, în economie și în toate domeniile de activitate.

Trebuie să asigurăm o continuitate sigură în dezvoltarea țării pe decenii de acum înainte, să creștem și să educăm generații tinere care vor întări puterea Rusiei, vor dezvolta statalitatea noastră, la baza căreia se află armonia interetnică, protejarea tradițiilor tuturor popoarelor care trăiesc în Rusia, o țară-civilizație unită de limba rusă și de cultura noastră multinațională.

Dragi prieteni!

Voi face tot ce este necesar, tot ce-mi stă în putere pentru a justifica încrederea pe care mi-ați acordat-o, voi folosi în acest scop toate prerogativele șefului statului consfințite în Constituție. Subliniez în același timp: rezultatele acestei munci depinde într-o măsură determinantă de unitatea și coeziunea noastră, de dorința noastră comună de a aduce foloase Patriei, de a o apăra, de a munci cu deplină dăruire.

De fapt, astăzi dăm socoteală în fața istoriei noastre milenare și a strămoșilor noștri. Ei au cucerit culmi care păreau de neatins, pentru că pe primul loc au pus întotdeauna Patria, pentru că știau că a atinge cu adevărat obiective mărețe se poate doar împreună cu întreaga țară și cu poporul lor, și au creat o putere mondială, Patria noastră, au obținut astfel de triumfuri care ne inspiră și astăzi.

Privim cu încredere înainte, ne planificăm viitorul, trasăm și deja realizăm noi proiecte și programe, chemate să facă dezvoltarea noastră și mai dinamică, și mai puternică.

Suntem un popor unit și măreț, iar împreună vom depăși toate obstacolele, vom transpune în viață tot ce ne-am propus. Împreună vom învinge!

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Mulțumim pentru transcrierea discursului! Sunt convinsă că președintele Putin va avea grijă de Rusia și va servi poporul rus, așa cum a făcut-o și până acum. Vladimir Putin este un rus adevărat, un bun patriot, gândește ca un rus și vorbește în numele rușilor. De aceea poporul l-a votat în număr atât de mare pentru că este unul dintre ei. Vladimir Putin s-ar putea identifica în rolul lui Mircea cel Bătrân din ,,Scrisoarea a III-a” (Baiazid este reprezentat de SUA și Occident):
    ,,Împărați pe care lumea nu putea să-i mai încapă
    Au venit și-n țara noastră de-au cerut pământ și apă –
    Și nu voi ca să mă laud, nici ca voi să te-nspăimânt,
    Cum veniră, se făcură toți o apă și-un pământ.”
    Vladimir Putin are puterea de a-i face pe toți o apă și-un pământ deoarece are alături un popor unit și măreț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2858329