Hot News
Krasnov a explicat cum îi va recunoaște lumea pe cei responsabili pentru aruncarea în aer a gazoductului Nord Streams
14/05
Ambasadorul Rusiei: SUA fac rău propriei economii interzicând importul de uraniu rusesc
15/05

Corneliu Vlad: Rusia anunță ca o prioritate a politicii sale externe edificarea securității eurasiatice

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

La 29 februarie 2024, președintele Putin a subliniat într-un discurs necesitatea formării unui nou contur de securitate egală și indivizibilă în Eurasia, precum și pregătirea țării pentru o abordare de fond și acțiune asupra acest proiect.

În aprilie 2024, această idee a fost abordată în timpul vizitei ministrului rus de Externe Serghei Lavrov în China. El a vorbit despre un acord cu China pentru inițierea unui dialog privind structura securității în Eurasia. Faptul că ideea lui Putin a apărut pe agenda negocierilor acestor două mari puteri sugerează că aceasta ar putea lua contur concret, comentează analistul rus Ivan Timofeev.

Ministrul Serghei Lavrov evidențiază „perspectiva formării unei noi structuri de securitate în Eurasia pe fondul stagnării complete și al autodistrugerii mecanismelor euro-atlantice”. „De mult timp, a existat o structură de securitate euro-atlantică sub forma NATO și OSCE”, a declarat Lavrov. Dar acestea nu au fost „structuri cu un cadru prielnic pentru negocieri semnificative și bazat pe un echilibru de interese”.

Moscova apreciază că proiectul euro-atlantic nu a putut rezolva problema securității comune și indivizibile pentru toate țările din regiune. OSCE, în teorie, ar putea reuni atât țările NATO, cât și pe cele care nu aparțin alianței, inclusiv Rusia, într-o singură comunitate. Însă de la începutul anilor ‘2000 a avut loc un proces de politizare a OSCE în favoarea intereselor țărilor occidentale. Lipsa instituțiilor eficiente și egale care să țină cont de interesele Rusiei și să o integreze în spațiul comun de securitate a dus la o criză a relațiilor dintre Rusia și Occident. Această tranziție a fost însoțită de degradarea regimului de control al armelor, erodarea regulilor jocului în domeniul securității pe fondul operațiunilor militare ale SUA și ale aliaților săi și amestecului în afacerile interne ale statelor post-sovietice. Punctul culminant a fost criza ucraineană, a cărei etapă militară a determinat în cele din urmă liniile de demarcație în Europa, subliniază Timofeev.

Pentru Rusia, modelul de securitate euro-atlantic s-a discreditat și a eșuat, ceea ce impune ca securitatea să se edifice la scară eurasiatică.

Regiunea euro-atlantică nu mai există ca o singură comunitate de securitate. Se caracterizează prin bipolaritate asimetrică, cu Alianța Nord-Atlantică pe de o parte și Rusia pe de altă parte.
Pe fundalul conflictului militar dintre Rusia și Ucraina, există o luptă intensă și în creștere între Rusia și NATO. Nu a intrat încă în faza militară, dar vizează multe alte dimensiuni ale rivalității – de la războiul informațional la asistența militară directă și cuprinzătoare a Vestului pentru Ucraina. Regiunea euro-atlantică nu a trecut prin astfel de crize de la sfârșitul războiului rece, ceea ce arată că un sistem de securitate euro-atlantic bazat pe securitate egală și indivizibilă nu mai există.

Prăbușirea proiectului euro-atlantic impune crearea unei noi structuri cu principii și fundamente diferite, subliniază analiștii rusi. Ei afirmă că noua structură ar trebui să se bazeze pe interacțiunea mai multor jucători și să nu ducă la dominația unuia dintre ei, cum ar fi rolul SUA în NATO.

Dealtfel, consultările pe problemele de securitate eurasiatice au început tocmai între Rusia și China – două mari puteri și membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU. Dar primii pași în crearea unei noi structuri nu se limitează la relațiile bilaterale ruso-chineze și lasă spațiu larg pentru participarea altor țări interesate.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Consultările Rusiei cu China în privința securității eurasiatice sunt benefice ambelor țări. Rusia, avâd alături un partener puternic și serios precum China, va reuși să formeze o structură de securitate în Eurasia. În condițiile actuale este chiar necesară. NATO nu a rezolvat problema securității comune pentru țările membre și cele din regiune pentru că a fost gândită ca o alianță pentru securitate doar pe hârtie. Scopul ei este altul: în loc de pace, provocare de războaie și conflicte. Și apoi, NATO este o invenție a Statelor Unite, se află sub protecția lor. Războiul actual este al SUA (sub denumirea oficială de NATO) împotriva Rusiei pe terenul și cu sacrificiile umane ale Ucrainei. Doar că NATO și Occidentul s-au prins în propria capcană. În loc să izoleze Rusia, războiul proxy al NATO l-a ajutat pe Vladimir Putin să-și consolideze și să-și extindă relațiile cu China, India, Iran, Africa de Sud, Brazilia și Coreea de Nord. Poziția politică a lui Putin a devenit mai puternică, Rusia a devenit mai puternică economic. Industria de apărare a Rusiei produce armament, tancuri, rachete, drone și vehicule de luptă într-un ritm și o capacitate pe care Occidentul nu le poate egala. Occidentul și NATO sunt în pragul prăbușirii. De aceea, formarea unei structuri de securitate eurasiatice vine la momentul potrivit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2904234