Hot News
Ușakov: Înainte de apariția lui Trump, relațiile dintre Rusia și SUA erau cele mai proaste
19/02
Peskov: Un prim pas pentru repararea relațiilor ruso-americane
19/02

Misiunile diplomatice pot fi duse la îndeplinire

Serghei Lavrov și Marco Rubio/ Foto: Gazeta.ru

Rusia și SUA au convenit să numească ambasadori și să restabilească personalul ambasadelor

Unul dintre subiectele cheie ale negocierilor purtate în Arabia Saudită de delegațiile de rang înalt ale Rusiei și Statelor Unite a fost normalizarea relațiilor dintre cele două țări, în special restabilirea în totalitate a activității instituțiilor lor externe de pe teritoriul celeilalte. La finalul întâlnirii, Secretarul de stat american, Marco Rubio, a anunțat că părțile au convenit să restabilească nivelurile de personal ale misiunilor diplomatice, reduse drastic pe fondul ”războaielor ambasadelor” din ultimii ani. Iar șeful Ministerului rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat că Rusia și Statele Unite au convenit să asigure numirea cât mai curând posibil a ambasadorilor la Moscova și Washington. Rusia, după cum a scris anterior Kommersant, mizează pe soluționarea rapidă a problemei privind eliberarea de către partea americană a aprobării pentru Aleksandr Darcev, care urmează să conducă ambasada Rusiei la Washington. Potrivit Kommersant, misiunea diplomatică a SUA la Moscova ar putea fi condusă de reprezentantul special pentru Libia, Richard Norland.

La finalul negocierilor dintre delegațiile de rang înalt din Rusia și Statele Unite – primele astfel de contacte din februarie 2022 – Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a povestit jurnaliștilor că, printre altele, părțile au convenit să restabilească numărul angajaților ambasadelor lor. Din comentariile lui a reieșit că, fără așa ceva, este imposibilă, în opinia SUA, atât normalizarea relațiilor dintre Moscova și Washington, cât și soluționarea conflictului ucrainean. El nu a menționat când anume va începe reluarea activității ambasadelor, dar a precizat: „Evident, direcția diplomatică este cea pe care sperăm să avansăm repede, deoarece ea vizează activitatea misiunilor noastre diplomatice”.

La conferința de presă care a urmat discuțiilor, șeful MAE rus, Serghei Lavrov, a evidențiat, la rândul lui, subiectul legat de activitatea ambasadelor ca una dintre priorități.

„Primul (acord, n.r.) este probabil cel mai urgent și mai ales nu cel mai complicat. Acest lucru presupune asigurarea numirii cât mai curând posibil a ambasadorilor Rusiei în SUA și al SUA în Rusia. Să înlăturăm acele obstacole construite de mulți ani, în primul rând de administrația (fostul președinte al SUA Joe, n.r.) Biden, pe direcția misiunilor noastre diplomatice, îngreunându-le serios munca”, a spus Serghei Lavrov. Potrivit spuselor sale, șefii adjuncți ai instituțiilor diplomatice ale celor două țări „vor conveni cât mai curând posibil o întâlnire și vor analiza necesitatea înlăturării tuturor acestor bariere artificiale din activitatea ambasadelor și a altor instituții din străinătate ale Rusiei în SUA și ale SUA în Rusia” (citat de TASS).

Tema activității ambasadelor a fost, de asemenea, dezbătută de șeful MAE rus și noul lui omolog american, Marco Rubio, în timpul primului lor dialog telefonic din 15 februarie. „A avut loc un schimb de păreri despre modalitățile de a pune rapid capăt politicii, inițiate de administrația Barack Obama în 2016, de înăsprire maximă a condițiilor de funcționare a misiunilor diplomatice ruse din Statele Unite, care, desigur, a atras după sine măsuri de răspuns. S-a stabilit ca în cel mai scurt timp să fie organizată o întâlnire la nivel de experți pentru a conveni demersuri concrete în vederea înlăturării reciproce a obstacolelor din calea activității reprezentanțelor Rusiei și ale SUA din străinătate”, a anunțat Ministerul rus de Externe după convorbirea telefonică.

„Am abordat chestiunea ambasadei noastre din Moscova, care lucrează în condiții extrem de grele. Am ridicat această problemeă, pentru că este important. Va fi foarte dificil să comunicăm cu Rusia în orice problemă dacă ambasada noastră nu funcționează, iar el (Serghei Lavrov, n.r.) și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu misiunea lui diplomatică din Statele Unite”, a spus Secretarul de stat jurnaliștilor (citat de TASS). „De aceea, la cel mai elementar nivel, dacă avem cu adevărat posibilitatea de a obține pacea, interacționând cu rușii, noi trebuie să avem ambasade funcționale la Moscova și Washington. Iar acest lucru va fi, fără îndoială, discutat, în regim normal, de miniștrii de externe”.

În acest moment, autoritățile ruse nu au acces la o serie de obiective pe teritoriul SUA, inclusiv la clădirile consulatelor generale și la reședința consulilor (din Seattle și San Francisco), la misiunea comercială din Washington și la sucursalele acesteia din New York, precum și la casele de vacanță ale ambasadei. De la sfârșitul anului 2016, din ambasada Rusiei la Washington și reprezentanța Rusiei la ONU din New York au fot expulzați câteva sute de diplomați. Diplomații rămași muncesc în condiții de restricții drastice, în special în privința deplasării pe teritoriul țării. Autoritățile americane întârzie foarte mult eliberarea de vize pentru noii angajați ai misiunilor diplomatice ruse și, uneori, nu le eliberează deloc. Lucru valabil inclusiv pentru delegațiile oficiale ale Rusiei trimise în SUA la evenimente pe linia ONU.

Diplomații americani din Rusia lucrează, la rândul lor, în condiții de restricții, devenite răspuns la restricțiile impuse de SUA.

Una dintre problemele pe care, după cum reiese din comentariul lui Serghei Lavrov, părțile o pot rezolva destul de repede este chestiunea legată de cine va conduce misiunea diplomatică. După cum scria anterior Kommersant, Moscova a cerut Washingtonului agreement (adică acordul preliminar din partea autorităților țării gazdă pentru ca o anumită persoană să devină ambasador) pentru directorul Departamentului pentru America de Nord al ministerului rus de Externe, fostul ambasador în Canada Aleksandr Darciev. Pe 9 februarie, reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova a declarat, într-un interviu acordat RIA Novosti, că Moscova a stabilit candidatura noului ambasador al Rusiei în SUA, dar că nu există încă un agreement din partea Washingtonului. „În ceea ce privește ambasadorul Rusiei, vă pot spune absolut clar: avem o candidatură, dar nu am primit încă agreementul”.

Kommersant amintește că fostul ambasador al Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, s-a întors în țară în octombrie anul trecut.

Între timp, conform informațiilor Kommersant, SUA au trimis Rusiei o cerere de aprobare pentru persoana care trebuie să conducă ambasada din Moscova în locul actualului ambasador, Lynne Tracy. Este vorba despre reprezentantul special al SUA pentru Libia, Richard Norland, în vârstă de 69 de ani. În diplomație de aproximativ 35 de ani, el a fost, anterior, ambasadorul SUA în Libia, Georgia și Uzbekistan și adjunct al șefului misiunii diplomatice SUA în Afganistan și Letonia. La sfârșitul anilor 1980, a lucrat la Ambasada SUA în URSS. Diplomații ruși îl cunosc bine pe Richard Norland de pe pista libiană. Potrivit Kommersant, candidatura lui a fost înaintată de administrație americană precedentă, iar nici cea noua nu a retras-o deocamdată.

Kommersant precizează că acordurile privind ambasadorii au devenit una dintre realizările cheie ale primei întâlniri dintre Vladimir Putin și fostul președinte american Joe Biden, de la Geneva.

Cu câteva luni înainte de summit, șefii misiunilor diplomatice, Anatoli Antonov și John Sullivan, s-au întors în capitalele țărilor lor pe fondul confruntării tot mai mari dintre părți. Ambasadorul Rusiei a părăsit atunci Washingtonul după remarcile extrem de dure ale lui Joe Biden despre Vladimir Putin. Pe John Sullivan chiar autoritățile ruse l-au rugat să meargă acasă „pentru consultări”, ceea ce echivala, în esență, cu o expulzare temporară. În urma discuțiilor dintre cei doi președinți de la Geneva, s-a anunțat că diplomații vor reveni la locurile lor de muncă.

Unul dintre obiectivele discuțiilor din Arabia Saudită a fost pregătirea summitului între Vladimir Putin și Donald Trump. Despre când ar putea avea loc, părțile nu au anunțat încă.

Elena Cernenko

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Serghei Lavrov și Marco Rubio sunt doi diplomați care au o misiune dificilă, care presupune multă muncă și mult tact diplomatic. Ministrul rus de Externe (cu o vastă experiență în diplomație) și secretrul de stat american (cu 21 de ani mai tânăr dar foarte promițător din punct de vedere diplomatic) vor încerca să restabilească legăturile dintre Rusia și SUA. Echipele diplomatice ale celor două state cred că vor reuși. Impresionat de delegația condusă de domnul Serghei Lavrov, pe care Rusia a trimis-o la negocierile cu SUA de la Riad, Elon Musk a scris pe rețeaua X: ,,Așa arată o conducere competentă.” Da, așa e!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3058780