Hot News
Peskov: Un vot al Rusiei și SUA pentru o rezoluție privind Ucraina părea imposibil
02/03
Szijjártó critică UE după atacul Kievului asupra Turkish Stream
03/03

Fragmente din interviul acordat de ministrul de Externe al Rusiei, S.V. Lavrov, grupului media „Krasnaia zvezda” (2 martie 2025)

Serghei Lavrov/ Foto: mid.ru

Principalele teze:

• În 2007, la München, președintele Rusiei, V. V. Putin, a avertizat că, deși lucrăm și cu NATO, și cu Uniunea Europeană și cu G7 (deși eram deja membri ai G8), nu trebuie să fim considerați naivi și luați drept cei care nu înțeleg sau nu văd nimic. Dacă suntem egali în drepturi, atunci să lucrăm în mod egal. <<…>

Până în ultimul moment le-am dat șansa să nu ducă lucrurile până la un conflict fierbinte. În decembrie 2021, le-am spus că „îngropați în vorbe” Acordurile de la Minsk, creați amenințări la adresa securității noastre, haideți să semnăm un Tratat de securitate europeană, unde ea să fie asigurată fără a atrage pe nimeni în NATO. Am fost ignorați.

***

• Nu vom gândi niciodată la fel [cu SUA] la fiecare problemă de politică mondială. Am recunoscut acest lucru la Riad. Și americanii au recunoscut acest lucru. De fapt, chiar ei l-au spus. Acolo unde vedem o coincidență de interese, bunul simț ne sugerează că ar fi o prostie să nu o folosim pentru a o transpune în niște chestiuni practice și pentru a obține rezultate reciproc avantajoase.

• Nu vreau să fiu anti-european. Situația actuală confirmă însă ideea exprimată de mulți istorici. În ultimii 500 de ani (când Occidentul s-a format mai mult sau mai puțin în forma în care a ajuns în zilele noastre, firește cu unele schimbări) toate tragediile lumii s-au născut în Europa sau s-au întâmplat grație politicii europene. Colonizare, războaie, cruciade, războiul din Crimeea, Napoleon, Primul Război Mondial, Hitler.

• Planul de a introduce „forțe de pace” în Ucraina este o continuarea „instigării” regimului de la Kiev la război împotriva noastră.

• Carta ONU nu trebuie atinsă. Este modernă. Ea trebuie doar respectată și dusă la îndeplinire. Nu trebuie să se spună, de exemplu, că atunci când Kosovo și-a proclamat independența fără niciun referendum, a fost dreptul lor la autodeterminare, iar când Crimeea a organizat un referendum transparent cu participarea a sute de observatori europeni, parlamentari și persoane publice, a fost deja o încălcare a principiului integrității teritoriale a Ucrainei.

• Duplicitate, cinism, ipocrizie – iată cu ce trebuie noi să ne confruntăm.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Dacă majoritatea statelor ar avea diplomați precum domnul Serghei Lavrov, cred că lumea ar fi altfel decum este azi. Nu neapărat mai bună, dar măcar mai limpede și mai liniștită. Este un diplomat de excepție, cu un discurs profund. Urechi nu sunt destule ca să-l asculte și nici minți ca să-l înțeleagă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3058757