
Kellogg: Putin are dreptate când vorbește despre NATO și război proxy
01/06
„Bucurie diabolică”: Reacția Kievului la distrugerea podurilor rusești
02/06Kievul ridică miza și riscă mult

Poduri prăbușite în Regiunile Briansk și Kursk/ Foto: Telegram
Atacuri masive lansate de Ucraina asupra infrastructurii civile și militare din Rusia (poduri și aerodromuri – n.r.) înainte de noua rundă de negocieri trebuie interpretate ca încercarea Kievului de a ridica mizele. Pe internet acum circulă numeroase comentarii emoționale, dar înainte de toate trebuie consemnate pozițiile părților și eventualele consecințe, se arată într-un articol publicat pe canalul ”Cesnakov” (numele politologului) de pe rețeaua Telegram.
Semnal. Dezvăluind opiniei publice informații legate de operațiunea ei specială, partea ucraineană transmite un semnal: „pe teritoriul Rusiei mai sunt multe ascunzătoare pentru aparate de zbor fără pilot”. La negocierile de matți, delegația ucraineană va încerca să joace această carte. Ucraina nu renunță la ideea unui armistițiu necondiționat. Și acest caz va fi folosit pentru promovarea regimului.
Risc. Ridicând miza, Kievul riscă nu doar să primească un atac de răspuns, dar să-l înfurie și mai tare pe Trump, care toată săptămâna trecută a afișat o dezamăgire crescândă față de ambele părți ale conflictului. În cazul în care nivelul de escaladare urcă în mod radical, Trump s-ar putea folosi de moment, pentru a ieși din proces, motivând o astfel de decizie prin incapacitatea părților de a ajunge la o înțelgere. Ucraina ar pierde enorm dacă un astfel de scenariu s-ar pune în practică.
Sabotare. Varianta de rezervă a părții ucrainene poate fi încercarea de a sabota negocierile. Opțiunea „A”: crearea pentru Rusia a unui fundal informațional negativ care va îngreuna procesul de negocieri. Opțiunea „B”: parte ucraineană va folosi singură un posibil atac de răspuns, dacă o astfel de acțiune nu ar urma, pentru a motiva un refuz al contactelor directe.
Partea rusă are acum un spectru larg de posibilități pentru un răspuns. Răspuns care poate fi atât în oglindă, cât și asimetric. Un răspuns care se află atât în plan diplomatic, cât și militar. Este, de asemenea, timp, pentru a formula acest răspuns. Inevitabilitatea acestui răspuns nu poate fi pusă la îndoială.
Vom urmări evoluția lucrurilor.
1 Comment
Nu doar Ucraina riscă, ci toți aliații europeni. Doar Europa se poate ,,lăuda” că pe teritoriul ei au avut loc cele două războaie mondiale. Cel de-al treilea (și ultimul) ține neapărat să aibă loc tot aici. Nu știu dacă va mai exista cineva ca să relateze despre el…