Hot News
A murit compozitorul Eugen Doga
03/06
„Ambele părți au fost departe una de cealaltă”
04/06

Atacul asupra aerodromurilor din Rusia: 3 teze ale politologului Markov

Foto: gazeta.ru

Atacul din 1 iunie asupra aerodromurilor aviației strategice a Rusiei este puternic, dar nu va avea vreo semnificație militară, scrie politologul Serghei Markov pe canalul său de Telegram.

Teza 1. Pierderi

  1. Pierderile Rusiei nu se ridică la 40 de avioane strategice, ci, se pare, la doar 8 avioane, dintre care numai jumătate sunt bombardiere strategice, iar jumătate sunt simple bombardiere și avioane de transport.
  2. Ca atare, s-au pierdut probabil 4 bombardiere strategice. Ar fi mult, dacă ar fi cazul, dar din cele 130 de bombardiere strategice pe care le are Rusia, asta înseamnă 3% – o cantitate neglijabilă.
  3. Inițial, Zelenski a anunțat că Ucraina a distrus 40 de bombardiere strategice, o treime din întreg potențialul Rusiei.
  4. Astăzi, Forțele Armate ale Ucrainei scriu deja, pe site-ul lor, despre pierderile Rusiei – nu 40, ci 12 avioane. Și nici asta nu este adevărat.
  5. Nu există nicio îndoială că pierderile reale ale Rusiei sunt puțin mai mici.
  6. Gândiți-vă: oare armata Ucrainei nu minte tot timpul, exagerând pierderile Rusiei? Minte și exagerează. Și aici exagerează foarte mult.
  7. Prin urmare, concluzia este că pierderile armatei ruse sunt probabil de doar 3% sau, chiar și în caz maxim, de cel mult 5% din numărul total de bombardiere strategice. Este rău. Dar nu va avea niciun impact asupra acțiunilor militare.

Teza 2. De ce atacul din 1 iunie asupra aerodromurilor nu va avea vreun efect asupra desfășurării operațiunilor militare?

În operațiuni militare reale sunt folosite bombardiere strategice – ele lansează rachete de croazieră. Dar sunt utilizate doar 10-15% din „strategi”. De ce?

Pentru că există un deficit de rachete de croazieră. Aceste rachete sunt foarte scumpe și lansarea lor asupra obiectivelor mici este costisitoare și nerentabilă.

Pur și simplu, aceste rachete de croazieră nu sunt atât de multe.

De aceea, doar 10-15% dintre bombardierele strategice sunt implicate în lansarea unor asemenea rachete.

Prin urmare, pierderea a 3% din avioanele strategice nu va avea niciun impact asupra desfășurării operațiunilor militare în Ucraina.

Niciunul. Zero.

Ca atare, bucuria care a cuprins Ucraina pe 1 iunie poate fi doar de natură abstractă. Practic, în Ucraina nu se va schimba nimic.

Teza 3. Atacul asupra aerodromurilor nu va avea niciun impact asupra forțelor nucleare strategice ale Rusiei.

  1. Desigur, nu este nimic bun în pierderea câtorva bombardiere strategice – purtătoare de arme nucleare.
  2. Dar principalele forțe nucleare sunt rachetele staționate în silozuri.
  3. A doua forță puternică o reprezintă rachetele cu lansare de pe submarine.
  4. A treia forță o reprezintă rachetele cu lansare de pe platforme mobile.
  5. A patra forță o reprezintă rachetele cu lansare de pe platforme feroviare.
  6. Rachetele de croazieră cu ogive nucleare sunt, de asemenea, importante. Condiționat, ele reprezintă aproximativ 5% din potențialul nuclear. Dar bombardierele strategice reprezintă peste 95%.
  7. Bombardierele strategice sunt, în general, mai vulnerabile decât rachetele.
  8. De aceea, fiecare poate calcula cu aproximație. Foarte aproximativ – în urma atacului din 1 iunie, potențialul nuclear strategic al Rusiei a scăzut cu 5% din 5%. Adică cu 0,25%. Cu 1/400.
  9. Concluzie: reducerea potențialului nuclear al Rusiei cu 0,25% nu va afecta în niciun fel potențialul strategic.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Cu siguranță că atacul și distrugerea câtorva avioane nu va afecta forța nucleară strategică a Rusiei și nici nu va avea un efect asupra desfășurării operațiunii militare speciale. Chiar și pierderile nu se pot considera a fi îngrijorătoare. Din punctul meu de vedere, problema este alta: mesajul transmis de Zelenski. Este acel mesaj obraznic ce vrea să demonstreze că poate pătrunde în interiorul Rusiei și poate comite foarte ușor acte teroriste. Este impactul negativ pe care îl produce în mintea civililor. Este o mănușă aruncată președintelui Putin cu intenția de a-i testa reacția. Va riposta sau nu? Dacă da, în ce fel? Acest inconștient de la Kiev a întins coarda atât de mult, că e gata să se rupă! Analistul militar american Scott Ritter îi adresează o scrisoare deschisă președintelui Trump cu privire la aceste atacuri. Anexez mai jos textul:
    https://gandeste.org/analize-si-opinii/analistul-militar-american-scott-ritter-scrisoare-deschisa-catre-presedintele-sua/135659/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3110195