Hot News
Atacul asupra aerodromurilor din Rusia: 3 teze ale politologului Markov
03/06
RIA Novosti: Karol Nawrocki va deveni un obstacol pentru Ucraina în drumul spre UE și NATO
04/06

„Ambele părți au fost departe una de cealaltă”

Delegația rusă condusă de Vladimir Medinski (al treilea din dreapta)/ Foto: Reuters/ Kommersant

Mass-media mondiale evaluează noua rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina

Noua rundă de discuții ruso-ucrainene de la Istanbul a provocat o reacție aprinsă în mass-media străine. Publicațiile precizează că dezbaterile au un caracter foarte complex, ceea ce poate întârzia semnarea unui acord de încetare a focului, scrie Kommersant.

The Daily Sabah (Istanbul, Turcia)

Erdogan: Turcia vrea să organieze o întâlnire între Trump, Putin și Zelenski

Președintele Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat dorința de a face din Istanbul centrul diplomației păcii. Președintele a subliniat că Turcia continuă să joace un rol central în diplomația păcii, facilitând întâlniri între delegațiile rusă și ucraineană pe teritoriul ei.

Negocierile au vizat discutarea căilor de ieșire din războiul de trei ani al Rusiei împotriva Ucrainei. Dar ambele părți se aflau, se pare, departe una de cealălalt când au început discuțiile.

Le Figaro (Paris, Franța)

Nu se întrevede o încetare a focului, dar între Kiev și Moscova va avea loc un nou schimb de prizonieri

O situație tensionată, un grafic încărcat. Era în jurul orei 15:15. când ministrul turc de Externe a anunțat că negocierile s-au încheiat deja – la un pic peste o oră de când începuseră. Verdictul: „întâlnirea s-a încheiat fără un rezultat negativ”. O formulare foarte diplomatică pentru a constata că această întâlnire organizată în grabă nu a dus la nimic concret. Dar speranța pentru un armistițiu s-a stins din nou.

Financial Times (Londra, Marea Britanie)

Ucraina și Rusia sunt departe de a conveni condițiile de încetare a focului la negocierile de la Istanbul

Condițiile pentru obținerea păcii între părți continuă să fie foarte diferite. Moscova a insistat asupra unor condiții care i-ar transfera, practic, controlul asupra Kievului, respingând, totodată cerința Ucrainei pentru o încetare imediată a focului și o participare mult mai activă a Statelor Unite în negocieri. Intransigența Rusiei l-a supărat pe președintele SUA, care s-a lăudat că poate rezolva conflictul în prima sa zi de mandat și s-a gândit că relația sa strânsă cu Putin ar putea ajuta la încheierea unui acord.

The Washington Post (Washington, SUA)

Ucraina și Rusia au purtat negocieri scurte, convenind un schimb de prizonieri, dar nu mai mult de atât

Luni, Rusia și Ucraina au purtat la Istanbul o scurtă a doua rundă de discuții directe, convenind asupra unui schimb de soldați decedați și prizonieri de război. În rest însă nu s-a înregistrat un progres considerabil pe direcția încheierii războiului epuizant sau chiar a obținerii unei înțelegeri de încetare a focului.

În ajunul negocierilor de luni, de la Istanbul, oficialii ucraineni s-au întâlnit cu consilierii aliaților europeni din Germania, Italia și Marea Britanie. Chiar dacă angajamentul SUA față de apărarea Ucrainei pare să se clatine, Europa vorbește tot mai tare despre sprijinul pentru Kiev și despre pericolele reprezentate de Rusia.

The New York Times (New York, SUA)

Discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia insuflă speranțe, dar nu aduc progrese semnificative.

Ca și la precedenta întâlnire de la Istanbul, se pare că discuții consistente privind un acord de pace au fost amânate. Acest lucru este îngreunat de pozițiile înrădăcinate ale ambelor părți și de situația în schimbare de pe câmpul de luptă.

Moscova și Kievul negociază sub presiunea domnului Trump, care ba îi convingea, ba îi mustra pe liderii celor două țări. Dar Rusia și Ucraina rămân bine înfipte pe pozițiile lor. Nici una dintre părți nu se aștepta că va prezenta condiții acceptabile pentru cealaltă parte. Pe măsură ce negocierile intră în impas, se intensifică acțiunile militare.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Am spus și o spun din nou: nu se va ajunge niciodată la o înțelegere între Rusia și Ucraina atâta timp cât guvernul de la Kiev este condus de Zelenski. Orice condiții ar prezenta Rusia, Ucraina le va respinge. Pentru Zelenski este important ca acest conflict să fie prelungit cât mai mult. De asta depinde libertatea și viața lui. Și îi este teamă, de aceea comite tot felul de acte teroriste nebunești. Un disperat, precum Zelenski, nu este niciodată mai periculos decât atunci când îi este frică. Liderii europeni care îl susțin au și ei interesele lor. Până când khazarul psihopat de la Kiev nu va fi îndepărtat, nu se vor încheia negocieri și nici nu va fi pace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3112104