Hot News
Foc la un motor al avionului cu echipa Arabiei Saudite
19/06
Timp, înapoi!
19/06

Acum avem și vești din Rusia

Ce rost are să mai apară un site într-o lume virtuală în care informațiile se înghesuie, ba chiar se sfâșie între ele? Aceasta este întrebarea pe care și-o poate pune oricine dă cu ochii de noul demers numit Vești din Rusia. Și totuși, însuși titlul explică de ce este nevoie de un nou site.

Despre Rusia, această mare necunoscută care face legătura între Europa și Asia, se pot scrie milioane de știri. Și chiar se scriu. Dar cele mai multe care ajung în România sunt atent „filtrate” și prezentate din perspectivă occidentală. Ca și cum Federația Rusă ar trebui să fie un actor mut, incapabil să se facă înțeles. Ca și cum s-ar fi instaurat o nouă cenzură, mai dură decât cea din ultima parte a regimului Ceaușescu.

Se uită că, în Decembrie 1989, România a câștigat cu sânge și dreptul de a fi informată, nu doar influențată. Că democrația – mai ales cea din Uniunea Europeană – presupune ca toate părțile să aibă dreptul la cuvânt. Și astfel să nu se mai lucreze cu adevăruri prefabricate, impuse de Putere. Oamenii au dreptul să aleagă, să își deseneze propriul tablou despre ce se întâmplă în jurul lor. Să refuze – sau nu – exprimările primitive reduse la sintagma: „Așa trebuie să gândești, altfel nu ești român”.

În jurul Rusiei s-a construit o nouă Cortină de Fier. Una mai subtilă, dar chiar mai solidă decât cea din timpul Uniunii Sovietice. Toți știu totul despre Federația Rusă, chiar mai bine decât rușii înșiși. Și toți își prezintă speculațiile ca pe mari adevăruri.

Din punctul de vedere chiar al democrației pe care o invocăm mereu, este o eroare inacceptabilă. O limitare a drepturilor pe care le avem. Fiecare trebuie să decidă singur ce părere își face despre un anume subiect.

Acest site își propune să-i dea și Rusiei dreptul la cuvânt. Atât. Să prezinte știri despre Federația Rusă direct de la sursă. Să difuzeze opiniile unor oameni interesați să descopere adevărata Rusie. Și să amintească mereu că România și Rusia sunt două țări ortodoxe, pe care istoria și credința le-au apropiat de multe ori și, probabil, le vor mai apropia, în timp.

Așadar, vă invităm să citiți vești din Rusia, trecând peste prejudecăți și stereotipuri. Cu răbdare, veți descoperi că între România și Federația Rusă nu sunt atât de multe deosebiri. Ba chiar, trăind în România, Rusia vi se va părea familiară. Cu bune și cu rele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875080