Hot News
Compania Google, avertizată să nu se amestece în alegerile din Rusia
05/09
Timp, înapoi! (XII): Despre ce a spus tunica militară
06/09

Lavrov a avertizat despre un posibil conflict militar între Rusia și SUA

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov/ Foto: TASS

Relațiile ruso-americane devin tot mai tensionate, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, pentru Primul canal al Televiziunii Ruse. În opinia sa, retorica rusofobă a Washingtonului depășește cadrul cutumei diplomatice, în timp ce NATO s-a apropiat foarte mult de granițele Rusiei. În plus, Lavrov și-a exprimat teama că Federația Rusă și Statele Unite ar putea trece la o confruntare militară directă.

O nemulțumire deosebită a șefului MAE rus a provocat-o avansarea NATO spre frontierele Rusiei.

„Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franța și Germania își desfășoară batalioanele în statele baltice și în alte țări care au o frontieră comună cu fosta Uniune Sovietică. De asemenea, acestea promovează inițiativele de includere a Georgiei și Ucrainei în NATO … li s-a oferit o invitație formală „, a spus ministrul.

Lavrov a adăugat că Rusia elaborează deja răspunsuri punctuale față de acele „personaje” ale elitei politice din SUA care sunt cele mai active în ce privește retorica rusofobă și acțiunile anti-rusești.

De asemenea, șeful diplomației ruse a amintit cuvintele ministrului sovietic de externe Andrei Gromîko, cunoscut în Occident ca „Mister No”, datorită principialității sale: mai bine de zece ani de negocieri decât cel puțin o zi de război. Lavrov a declarat că este de acord cu această poziție, în contextul unei posibile reacții mai dure ca păspuns la acțiunile rusofobilor de peste ocean.

El a adăugat că riscul unei confruntări militare între Rusia și Statele Unite este în creștere în ultima vreme, în parte, din cauza sprijinului acordat de Washington pentru acțiunile autorităților ucrainene. Americanii sprijină Kievul nu numai cu bani, dar și cu trimiterea de arme și instructori militari. Lavrov a declarat că Ucraina este, practic, condusă de Statele Unite și a cerut „celor care conduc actualul guvern din Ucraina” să-și constrângă tutelații să respecte acordurile de la Minsk. O situație similară cu cea din Ucraina, a afirmat el, s-a observată în 2008, în timpul războiului din Osetia de Sud, când trupele georgiene erau instruite de militari americani.

Lavrov a subliniat că acțiunile militare pentru Federația Rusă sunt complet inacceptabile. Autoritățile din Ucraina, dimpotrivă, privesc cu entuziasm desfășurarea bazelor NATO pe teritoriul lor. La 3 septembrie, președintele Ucrainei, Piotr Poroșenko a depus la Rada Supremă un proiect de lege privind amendamentele la constituție. Se propune fixarea în principala lege a țării a aspirației Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și la NATO.

Relațiile dintre Rusia și Statele Unite se agravează nu numai din cauza Ucrainei și a problemelor sale interne, și în loc de confruntare militară, principala armă a Statelor Unite rămâne o varietate de sancțiuni. La data de 27 august, a intrat în vigoare un nou pachet de sancțiuni americane împotriva Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875201