Hot News
Timp, înapoi! (XII): Despre ce a spus tunica militară
06/09
Rusia, dispusă să discute pretenţiile SUA pentru tratatele de dezarmare
06/09

Băncile ruse au pierdut milioane din cauza unor bancnote false

Producătorul unor populare bancomate în Rusia a avertizat că vechile dispozitive de verificare a bancnotelor nu sunt capabile să distingă falsurile. Potrivit cotidianului Vedomosti, băncile ruse ar fi putut pierde milioane de ruble din cauza aruncării pe piaţă a unui volum masiv de bancnote de 5.000 de ruble.

Compania NCR a precizat, totodată, că această problemă a bancnotelor false nu a afectat toate bancomatele, ci numai aparatele dotate cu dispozitive învechite de verificare a hârtiilor. Alfa Bank a confirmat că deţine, în reţeaua ei de bancomate, 18 asemenea aparate. Banca Otkrîtie are 30, iar reprezentanţii instituţiei au precizat că bancnotele false au apărut numai în regiunea Moscovei.

Altă mare bancă privată din Moscova, Banca de Credit, a anunţat că vulnerabilitatea bancomatelor a fost pusă la încercare la 5% din aparatele ei. Sberbank, cel mai mare deţinător de bancomate din Rusia, a refuzat că răspundă întrebărilor redacţiei. Ulterior însă, a venit un comunicat de presă, potrivit căruia „nu s-au dispus măsuri de limitare a accesulului la cash”.

Angajaţii băncilor nu au putut evalua amploarea pierderilor care, potrivit Vedomosti, s-ar ridica la câteva milioane de ruble. La rândul lui, cotidianul Kommersant aminteşte că, în octombrie 2013, bancomatele Sberbank, Alfa-bank, VTB 24 şi ale Băncii Moscovei nu au mai fost alimentate cu bancnote de 5.000 de ruble, după ce au fost descoperite hârtii false. „Banii erau atât de diferiţi faţă de cei reali, încât nici un casier nu ar fi primit o astfel de bancnotă. Dar infractorii ştiau care sunt semnele de autencitate citite de bancomate şi le reproduceau cu mare precizie”, scrie Kommersant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875206