Hot News
FMI și-a majorat prognoza pentru Rusia
09/10
Pluton în Capricorn: ne așteaptă schimbări majore (Din însemnările astrologului Sergiu Bălan)
10/10

De ce Rusiei nu îi convine un preț ridicat al petrolului

Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a explicat de ce Rusia nu este avantajată de un preț exagerat al petrolului pe piața mondială.
”Trebuie să ne gândim privind în viitor. Aparent, s-ar putea spune că un preț mai ridicat este mai bine pentru țările exportatoare și pentru noi. Bugetul va primi în plus, companiile vor câștiga în plus. Dar chiar și astăzi companiile ruse care lucrează pe piețele lumii spun că preferă un preț mai mic, dar mai stabil. Acesta ar fi un prim aspect, a spus Novak într-un interviu acordat pe culoarele Săptămânii energetice a Rusiei.
În al doilea rând, a continuat Novak, un preț prea mare al petrolului i-ar putea determina pe consumatori să caute alte surse de energie, în detrimentul țițeiului. ”Toți vor dori să economisească”, a subliniat ministrul.
Potrivit spuselor sale, ritmul actual de creștere a economiei mondiale este estimat, în prezent, la 3,9%, dar dacă petrolul s-ar scumpi, totul va încetini până la 2,3%. ”Ceea ce înseamnă că și consumul de petrol se va reduce. Acum, cererea este foarte mare, de 1,5-1,6 milioane de barili pe zi. Dar dacă prețurile urcă prea mult, cererea va scădea. Ceea ce nu convine nici producătorilor, cum ar fi, spre exemplu, Rusia, nici consumatorilor”, a apreciat Novak.
”Iată de ce, mereu trebuie să gândești un preț care să răspundă pretențiilor tuturor, adică și ale producătorilor, și ale consumatorilor”, a concluziat oficialul rus, citat de RIA Novosti.
Pe de altă parte, el a arătat că un preț al barilului de 65-75 de dolari ar reduce riscul unei noi crize pe piața petrolului. ”Firește, piața mondială a petrolului a avut întodeauna o evoluție ciclică. Sunt însă instrumente și mecanisme care permit reglementarea tuturor situațiilor imprevizibile, iar cel mai bun exemplu în acest sens este colaborarea din ultimii doi ani a 24 de state (tranzacția OPEC+). Altfel spus, prin acțiuni comune de reducere a producției am traveresat mai repede perioada de criză și am găsit mai ușor calea de ieșire din situația dată”, a arătat Novak.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875078