Hot News
Vladimir Putin: Oamenii doresc schimbări, dar nu revoluții
22/10
De la televizor la Internet
22/10

Un pas spre subminarea sistemului de descurajare nucleară

Presa rusă comentează eventualitatea retragerii SUA de la Tratatul INF

Mass-media centrală rusă comentează decizia președintelui SUA de a se retrage de la tratatul sovieto-american privind eliminarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF). Donald Trump a declarat că Rusia și China dezvoltă aceste arme, astfel că Statele Unite își rezervă dreptul de a se retrage din tratat.

Ziarul ”Kommersant” scrie că acest subiect va fi esențial pentru discuțiile care încep astăzi între John Bolton, consilierul lui Donald Trump pentru securitate națională care a venit la Moscova, și oficialii ruși.

”Kommersant” consideră că punerea în aplicare de către Washington a intenției sale va fi un pas spre subminarea sistemului de descurajare nucleară și, cel mai probabil, va duce la nereînnoirea în 2021 a unui alt tratat important de dezarmare, START-3.
Retragerea SUA de la Tratatul INF va conduce la stoparea și chiar inversarea procesului de dezarmare nucleară bilaterală, crede expertul Centrului PIR Andrei Baklițki. „Rusia va trebui să reacționeze și este ușor să ne imaginăm că într-unul din mesajele următoare către Adunarea Federală va fi demonstrate noi tipuri de rachete rusești cu rază medie de acțiune menite să mențină echilibrul puterii cu SUA”, spune expertul.

Ziarele ”Vedomosti” și ”Izvestiia” explică faptul că retragerea  de la tratat este necesară Statelor Unite pentru a putea amplasa noi arme în țările din regiunea Asia-Pacific și pentru a împiedica dominația Chinei acolo.

Ex-șef al Statului Major al Forțelor Strategice Ruse, colonelul general Viktor Esin, a cărui opinie este consemnată de portalul RBK, consideră că principalul motiv pentru care Statele Unite inițiază ieșirea din Tratatul INF este consolidarea potențialului nuclear chinez. „Situația este de așa natură încât americanii iau această decizie nu atât din cauză că există acuzații împotriva Rusiei, cât pentru că China își sporește capabilitățile în rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune”, spune el.

Ziarul ”Vedomosti”, citând mass-media americane, informează că SUA are deja în vedere posibilitatea de a amplasa astfel de rachete în Japonia sau pe insula Guam.

Iesirea Statelor Unite de la Tratatul INF ar putea fi un semnal către alte țări, potrivit căruia dezvoltarea rachetelor de croazieră de la sol este permisă, ceea ce va conduce la o nouă competiție, citează ziarul opinia lui Hans Christensen de la Federația Oamenilor de Știință Americani: se va pune și problema desfășurării acestor arme în Europa ce ar putea să provoace divergențele între aliații europeni și în interiorul NATO.

„Trump va contribui și mai mult la scindarea NATO și, astfel, va dărui lui Putin unul dintre principalele sale obiective de politică externă”, se plânge el.

Pentru Rusia, distrugerea Tratatului INF este dezavantajoasă: Statele Unite dispun de mult mai multe resurse și capacitatea de a desfășura rachete în Polonia și în statele baltice, afirmă Mihail Barabanov, editorul Moscow Defense Brief. Distrugerea Tratatului INF agravează, de asemenea, problema Ucrainei pentru Rusia, continuă acesta: este vorba de perspectiva de a se amplasa rachete americane acolo.

„Există unele adevăruri în acuzațiile atât din partea Statelor Unite, cât și din partea Rusiei, nu a existat niciodată o încredere totală între țări, însă o cale de ieșire din Tratatul INF nu poate fi doar un punct de cotitură în relații, dar va avea un impact negativ asupra întregii situații internaționale, așa cred atât eu, cât și colegii mei americani”, a spus pentru ”Vedomosti” șefului sectorului Institutului Statului și Dreptului al Academiei Ruse de Științe, Viliam Smirnov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091