Hot News
Putin a dezvelit monumentul lui Turgheniev
11/11
Șomajul, la un nivel istoric de mic
11/11

Politologii britanici: Rusia sparge hegemonia SUA și stârnește ura Occidentului

Faptul că Rusia promovează o politică externă independentă de Statele Unite și Marea Britanie cauzează ura Occidentului, au afirmat politologii britanici. Potrivit acestora, Moscova împiedică Washingtonul să întărească hegemonia economică americană în întreaga lume. Și, în general, potrivit experților occidentali, Rusia împiedică dominația ordinii neoliberale din lume prin refuzul său de a ceda.

Vestul urăște Rusia din cauza politicii sale externe independente și a protecționismului său în economie, susțin analiștii politici britanici TJ Coles și Matthew Elford, prezentându-și punctul de vedere în cartea „Union Jackboot: What Your Media and Professors Don’t Tell You About British Foreign Policy” („Militarismul unit: ceea ce media și experții dvs. nu vorbesc despre politica externă a Marii Britanii?”). Extrase din cartea au fost publicate de mass-media britanică și citate de Gazeta.ru.

În cartea scrisă sub formă de întrebări și răspunsuri, experții observă că scopul real al politicii SUA față de Rusia este menținerea hegemoniei economice americane în întreaga lume. Aceasta este însoțită de impunerea unei culturi a „pieței libere”, care este în realitate una protecționistă.

Potrivit politologilor, Moscova împiedică dominația ordinii neoliberale prin lipsa de dorință de a ceda. Coles notează că politicienii britanici au numit Rusia un inamic de la începutul secolului XX, iar istoricii britanici consideră această perioadă drept „primul război rece” în care țările au luptat pentru rute comerciale și resurse strategice.

Odată cu venirea la putere a bolșevicilor, URSS a început să reprezinte o amenințare pentru Occident și, mai presus de toate, în domeniul ideologic. Autorii cărții prezintă ca un exemplu, Partidul Laburist britanic creat în 1900. Winston Churchill, care a fost mult timp prim-ministru britanic, l-a numit o acoperire pentru bolșevici.

„Marea Britanie a fost prima care a folosit arme chimice în Rusia în timpul unei operațiuni în sprijinul Armatei Albe. În același timp, Churchill a numit arme chimice „medicamentul potrivit”, dar astăzi, dintr-un motiv oarecare, toată lumea vorbește despre faptul că Moscova amenință Occidentul, să zicem, cu „Noviciok”, se arată în carte.

Marele tensiune dintre Moscova și Occident a început atunci când Boris Elțîn a părăsit președinția Rusiei, iar țara a început să se îndrepte către „naționalismul economic”, piețele au încetat să mai fie libere, iar companiile americane s-au confruntat cu noi tarife.

În carte este abordată și chestiunea Crimeii. În opinia lui Coles, experții militari americani au avertizat acum încă mulți ani că încercările NATO de a se apropia de Ucraina ar conduce la „anexarea” Crimeii de către Rusia – ca o reacție previzibilă la acțiunile Alianței Nord-Atlantice.

„Imaginați-vă, ca și cum Scoția s-ar fi despărțit de Marea Britanie, iar rușii ar începe să desfășoare exerciții militare în apropierea granițelor noastre, pentru a împiedica pe britanicii să anexeze Scoția. Facem același lucru în Ucraina. Sau, dacă Rusia și-ar organiza manevrele militare în Canada sau Mexic, ar fi imediat considerată o amenințare și o încălcare gravă a Cartei ONU, nu mai puțin „, explică analiștii politici.
Cu două săptămâni mai devreme, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la exercițiile militare ale țărilor occidentale, Trident Juncture 2018, desfășurate în imediata apropiere a granițelor Rusiei, a respins îngrijorarea cu privire la posibila reluare a ”războiului rece” între Rusia și Occident.

„Nu suntem într-o stare de război rece, dar lucrăm la apărarea colectivă. Este vorba de prevenirea conflictelor și nu de o provocare, cel mai bun mod de a păstra pacea este de a avea impresionante mijloace de descurajare”, a spus șeful Alianței.

La mijlocul lunii trecute, Bloomberg a menționat că, în timpul unui discurs la reuniunea Clubului Internațional ”Valdai” din Soci, președintele rus Vladimir Putin a fost „atipic relaxat și nu agresiv” față de Occident.

Putin a glumit în mod natural și a evitat atacurile asupra țărilor occidentale.

Bloomberg a subliniat că expunerea liderului rus din ”Valdai” poate părea a fi curajul său de ochii lumii sau, într-o anumită măsură, oboseala după o lungă stagnare în relațiile cu Occidentul.

În luna mai a acestui an, s-a raportat că, potrivit unui sondaj efectuat de compania TV ”Fox News”, 64% dintre americani consideră că Rusia este inamicul Statelor Unite. Astfel, Rusia se situează pe locul patru pe lista țărilor neprietenoase, potrivit participanților la sondaj. În același timp, în opinia americanilor, Coreea de Nord (93%), precum și Iranul (80%) și Siria (76%) se numără printre primii trei inamici americani.

Nivelul de percepție a Rusiei ca inamic a crescut semnificativ în ultimii ani. În 2013, Rusia a fost considerată o țară neprietenoasă de către 40% dintre respondenți. O creștere accentuată a atitudinii negative a americanilor față de Rusia a avut loc după evenimentele din Ucraina și intrarea Crimeii în componența Rusiei. Pe acest val, în Statele Unite a început să se formeze o imagine clar negativă a Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875053