Hot News
Propunere legislativă a președintelui Putin
26/11
FSB a confirmat deschiderea focului și capturarea a trei nave ucrainene
26/11

Premierul Japoniei despre perspectivele relațiilor cu Rusia

Prim-ministrul Japoniei împreună cu cățelul Akita inu – un cadou pentru campioana rusa de patinaj artistic, Alina Zaghitova. Foto: Reuters

Prim-ministrul Japoniei, Sindzo ABE a acordat cotidianului ”Rossiiskaia Gazeta” un interviu în carae a vorbit despre intenția sa fermă de a duce la bun sfârșit o problemă rămasă de la sfârșitul celui de-al Doilea război mondial – semnarea tratatului cu Rusia.

– În ultimul timp v-ați întâlnit de câteva ori cu președintele Rusiei – la dumneavoastră în țară, la Nagano, și la noi, la Vladivostok și, foarte recent, la Singapore. Poate va mai fi o întrevedere în Argentina. Cum apreciați aceste contacte cu președintele Vladimir Putin – ceea ce se numește ”chimie personală”?

– Cu președintele Putin m-am întâlnit deja de 23 de ori. Și mereu am simțit că putem vorbi deschis, din suflet, să analizăm orice probleme, inclusiv cele mai complexe și cele mai importante – spre exemplu semnarea tratatului de pace. În 2016, Vladimir Putin a considerat esențial să vină în țara mea, la Nagano, în prefectura Yamaguti. Este departe de Tokio. Sunt foarte recunoscător pentru asta. Anul acesta ne-am întâlnit din nou în septembrie – la Vladivostok, unde de trei ani particip la Forumul Economic Estic. Mă bucur că an de an, în septembrie, ne vedem la porțile Orientului Îndepărtat al Rusiei – este o bună tradiție. Săptămâna trecută, eu și președintele Putin ne-am întâlnit la Singapore, unde am discutat un cerc larg de probleme, inclusiv cele referitoare la agenda bilaterală, respectiv tratatul de pace, tema nord-coreeană și alte chestiuni internaționale. Discuția a fost extrem de fructuoasă. La Singapore, când am rămas singuri, între patru ori, numai cu translatorii, am vorbit mult și detaliat despre tratatul de pace. Amândoi împărtășim în totalitate determinarea fermă, bazându-ne pe încrederea tot mai mare dintre noi, să rezolvăm problema teritorială și să încheiem tratatul de pace, pentru să punem noi punct acestei chestiuni, care nu a fost soluționată în toți cei 70 de ani postbelici și să nu o aruncăm pe umerii următoarelor generații. Ne-am înțeles să accelerăm procesul de negocieri pe baza declarației comune din 1956. Sper să mă mai întâlnesc o dată la Buenos Aires, iar anul viitor îl așteptăm în vizită pe președintele Putin în Japonia, la summitul G20. Dar până atunci, mi-am planificat o călătorie în Rusia pentru negocieri la cel mai înalt nivel. Sunt ferm convins că sub conducerea noastră să ducem lucrurile la bun sfârșit.

– Deși tratatul nu există încă, relațiile dintre Rusia și Japonia se dezvoltă în cele mai diferite domenii. Care sunt sferele unde observați cel mai mare progres? Unde, în opinia dumneavoastră, există un potențial nerealizat?

– După 70 de ani de la terminarea războiului, între țările noastre nu există încă un tratat de pace. Atât Rusia, cât și Japonia sunt state foarte importante, ale căror relații bilaterale au cele mai promițătoare perspective, iar absența unui tratat de pace reprezintă, în opinia mea, o situație anormală. Am dori să acoperim în totalitate acest potențial. Rolul Rusiei în regiunea noastră este uriaș, iar realizarea potențialului japonezo-rus va aduce foloase nu doar țărilor noastre, dar și regiunii, lumii în ansamblul ei. În ultimii ani s-au extins contactele între Japonia și Rusia nu numai la nivel înalt, între președintele Putin și mine, dar și între deputați, oameni de afaceri, reprezentanți de regiuni, studenți. Există un dialog susținut la toate nivelurile. Colaborăm în lupta împotriva amenințărilor netradiționale, precum traficul de droguri și pirateria. Anul trecut, numărul de călătorii efectuate de cetățenii țărilor noastre a atins un nivel record. Și eu consider necesară încheierea unui tratat de pace pentru a asigura un salt vertiginos dezvoltării relațiilor noastre. Am spus-o de câteva ori și vreau să o repet încă o dată: pentru deschiderea completă a potențialului relațiilor noastre bilaterale este nevoie de acest tratat. Acest lucru va duce contactele noastre spre o nouă etapă și va aduce roade noi popoarelor noastre. Este necesar și pentru regiunea noastră, pentru stabilitatea ei, dar și pentru rezolvarea diferitelor probleme ale comunității internaționale. Japonia și Rusia trebuie să colaboreze și să conlucreze pentru soluționarea unor astfel de probleme. Dacă punem la un loc puterea Rusiei și tehnologia Japoniei, roadele vor fi mari. Ne-am dori ca aceste roade să fie simțite în mod real de cetățenii ambelor state.

– În 2016, la Soci, i-ați propus președintelui Putin planul dumneavoastră de colaborare în 8 puncte de dezolvare a relațiilor noastre în cele mai diferite domenii. Trebuie spus că acest plan se îndeplinește în mod activ. Sunteți mulțumit de realizarea planului susținut de președintele Putin?

– Dacă unim forța Rusiei și tehnologiile, experiența Japoniei, cu siguranță acest lucru va aduce roade mari. Ne-am dori ca de ele să se bucure toți cetățenii țărilor noastre. Am propus planul de colaborare pornind tocmai de la aceste considerente. Vreau să subliniez că avem progrese și rezultate reale: în ultimii doi ani și jumătate, în cadrul acestor opt puncte au fost formate peste 150 de proiecte. Primul dintre cele opt este sănătatea. Acum, se propun proiecte care vor contribui la prelungirea vieții sănătoase a cetățenilor ruși. În cadrul unuia dintre aceste proiecte, peste 100 de medici au studiat endoscopia de diagnosticare și tratament. În mai, la Vladivostok s-a deschis un centru de reabilitare, unde se aplică metode și tehnologii japoneze. În domeniul asigurării unui mediu urban confortabil și curat, cu ajutorul nostru, la Voronej și Vladivostok a fost implementat un sistem de semafoare inteligente, care permit rezolvarea problemelor de trafic aglomerat.

– Domnule  premier, ce înseamnă puterea pentru dumneavoastră? Data trecută ați spus că puterea este amară. Anul acesta ați fost reales în fruntea Partidului liberal-democratic. Nu a devenit puterea mai dulce de la ultima noastră întrevedere?

– Proporțional cu amploarea puterii crește și responsabilitatea. Gustul puterii nu este înțeles de cei care nu ocupă funcția de președinte sau premier. Cine consideră că puterea are gustul mierii, nu e așa. Gustul ei e amar, cum am spus și înainte. Și pe măsură ce rămâi la putere, această amăreală se amplifică. Sunt în funcția pe care o îndeplinesc de șase ani, și pentru mine este foarte amar. Dar cineva trebuie să bea această băutură amară.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875079